„Sužiedavo” naujuosius kultūros magistrus

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Laikantis tradicijos, rugpjūčio 1-ąją minimo Klaipėdos gimtadienio proga, uostamiesčio piliavietės princo Frydricho poternoje buvo įteiktos Klaipėdos kultūros magistro regalijos – būtent piliavietėje rasto renesansinio žiedo paauksuota kopija.

Žinia, dar liepos pradžioje speciali, Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko vadovaujama komisija nusprendė, kad šiemet šis garbingas titulas bus suteikiamas skulptoriui Algirdui Bosui ir fotomeninkui Remigijui Treigiui.

„Jauniausi” kultūros magistrai – Algirdas Bosas (kairėje) ir Remigijus Treigys. Martyno Vainoriaus nuotr.

A. Bosas Kultūros magistro vardui buvo pasiūlytas už Klaipėdos krašto kultūrinio indentiteto formavimą, jo kandidatūrą pasiūlė Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius. Fotomenininkas R. Treigys buvo įvertintas už fotografijų meninės kalbos išskirtinumą ir įtaigumą, šią kandidatūrą pasiūlė Klaipėdos apskrities dailininkų sąjunga bei asociacija „Kūrėjų sąjunga“.

Ars longa, vita brevis

Dėkodamas už įvertinimą A. Bosas prisiminė, kad kai prieš 42 metus atvyko į „šitą mielą kraštą”, Klaipėdoje buvo tik skulptūra „Žvejas” ir paminklas Leninui.

„Tada mes su amžinatisliu Midvikiu pasidalinome, kad vienas dirbs kairėje, kitas dešinėje Dangės pusėje. Kai mūsų geografija plėtėsi ir keliai persipynė, užteko mus ir dešinės, ir kairės Taikos prospekto pusės. Tik kiekvienas darbas sunkiai atsistodavo. Pradžiai reikėjo 3-4 metų, paskui dešimt, reikėjo 27 metų, kad teatro bareljefas išvystų šviesą. Todėl galvoju, kad menininkas turi labai ilgai gyventi, nes jis turi žymiai daugiau sumanymų, nei sugeba padaryti”, – sakė A. Bosas, dėkodamas savo žmonai ir tiems, kurie pastebėjo, įvertino.

Jis retoriškai klausė, kaip dabar reikės nešioti gautą žiedą, nes jei nešios, tai negalės dirbti.

„Bet aš tikiuosi, kad ateis laikas, kai reikės sklaidyti anūkų fotografijas, žiūrėti į dangų, džiaugtis ką turėjai, ką uždirbau”, – sakė skulptorius.

A. Bosas prisipažino, kad klausė vieno bičiulio, jau gavusio magistro žiedą, ką tokia proga pasakyti.

„Jis man pasiūlė pasigirti – darbai buvo aukščiau ideologijų, kad sunkiai ir kukliai dirbau savo darbą. Čia jo žodžius ir pakartojau”, – sakė A. Bosas.

Savo kalbą jis baigė lotyniška fraze, kurią dažnai naudoja savo kuriamuose medaliuose – „Ars longa, vita brevis” ( menas ilgaamžis, gyvenimas trumpas).

„Jei galite, remkite menininkus, ji daug ką gali pasakyti ir padaryti”, – sakė kultūros magistras.

Išgirstos fotografijos

Susijaudinimo kalbėdamas neslėpė ne tik A. Bosas, bet ir R. Treigys. Pastarasis sakė buvo išmokęs visą kalbą, bet ją pamiršo, tad paprašė susirinkusiųjų leisti ją paskaityti.

„Nesu didelis kalbų sakytojas, mano kalba – fotografija, tačiau tokią man svarbią dieną aš noriu padėkoti Klaipėdai ir jos kraštui, Šiaurės Atlantidos atmosferai, kurios horizonto linija ir nesibaigiantys ūkai padarė didelę įtaką mano kūrybai – nebereikalo šie motyvai vis atsikartoja mano fotografijoje. Taip pat esu dėkingas savo vaikystės žemei Suvalkijai už tą žmogiškąjį pradžiamokslį ir tikrumą.

Manęs dažnai klausia, kodėl mano fotografijose nėra žmonių. Jie yra, jie yra už tos vertikalios linijos, jie už kadro ir bet kurią akimirką gali įžengti į kadrą. O be to, viskas, kas yra, yra sukurta mūsų pačių”, – sakė R. Treigys.

Jis sakė esąs dėkingas savo šeimai ir išreiškė apgailestavimą, kad tėtis nesulaukė šios dienos, bet sakė esąs įsitikinęs, jog jis šiuo metu yra šalia.

„Ačiū komisijai už išgirstą mano fotografiją. Būtent išgirstą, nes visada sakau, kad man svarbu ją įgarsinti ir kad taškai, brūkšniai, įbrėžimai ir yra mano fotografijos garsas”, – sakė kultūros magistras, dėkojęs ir jo kandidatūrą pasiūliusioms Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungai bei asociacijai „Kūrėjų sąjunga“, Rolandui Rastauskui, kuris renginio metu sveikino bičiulį jam dedikuotu kūriniu.

R. Treigys dėkojo ir savo įkvėpėjams, „be kurių neįsivaizduoja pasaulio” – Piteriu Breigeliui, Rembrantui, Johanui Sebastijanui Bachui, Andrejui Tarkovskiui ir Frederikui Feliniui.

„Dėkoju visiems esantiems už kadro ir kantriai laukusiems. Sakydamas už  kadro, turiu mintyse gerąją prasmę”, – sakė kultūros magistras.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”42606,42607,42608,42609,42610,42611,42612,42613,42614,42615,42616,42617,42618,42619,42620,42621,42622,42623,42624,42625,42626,42627,42628,42629,42630″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This