Mokslo metai: daugiau mokinių ir darželinukų

Svarbu, Švietimas

Artėjantiems naujiems mokslo metams skirtą spaudos konferenciją trečiadienį surengę Savivaldybės tarnautojai tikino, kad pokyčių švietimo sferoje nėra itin daug, o ir jie esą pozityvūs.

Tiesa, su nerimu stebima tendencija, kad vis labiau pradeda trūkti mokytojų. Antradienio duomenimis, Klaipėdoje dar reikėjo 11 pedagogų, iš kurių keturių – pradiniam ugdymui.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Naujovės ugdymo programose

Pasak Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, nuo rugsėjo mieste nebelieka  pagrindinių mokyklų – bus tik pradinės, progimnazijos ir gimnazijos. Paskutinė savo statusą pakeitė Vitės mokykla.

„Vytauto Didžiojo gimnazijoje suformuota pirmoji sporto klasė. Norinčiųjų į ją patekti buvo nemažai, moksleiviai laikė testus. Klasėje dabar yra 32 mokiniai. Jiems bus vedamos rytinės valandos trukmės treniruotės”, – pasakojo L. Prižgintienė.

Ji pirminė ir tai, kad nuo rugsėjo dvi privačios mokyklos – Klaipėdos licėjus ir  „Universa Via“ – pradeda paskutinį pasiruošimo tarptautinio bakalaureato programoms etapą.

Tuo metu Baltijos gimnazija ugdymo programoje pradės taikyti inžinerinės krypties elementus, o Simono Dacho progimnazija – novatoriško verslumo elementus.

„Antrokai dabar mokysis plaukti visus metus, o ne pusmetį, kadangi atsidarė naujas baseinas”, – sakė tarnautoja.

Pasak L. Prižgintienės, šiemet mokyklose bus apie 500 mokinių daugiau nei pernai (iš viso apie 19 500), nors pirmokų skaičius išlieka panašus – pernai jų buvo 1976, šiemet – 1970. Tokia situacija susiklosto dėl to, kad abiturientų pastaraisiais metais yra mažiau nei pirmokų.

Pagal birželį miesto Tarybos priimtą sprendimą, kuriuo buvo sprendžiama krizinė situacija šiaurinėje miesto dalyje, po papildomą pirmąją klasę suformavo visose trijose sprendime minėtose mokyklose – ir Vitės, ir „Verdenės”, ir „Smeltės”. Simono Dacho progimnazija esą patenkino visus jai priskirtoje teritorijoje gyvenančių pirmokų prašymus, nes čia buvo ir griežta patikra, ar tikrai mokiniai gyvena ten, kur deklaruota jų gyvenamoji vieta.

„Esame viena iš nedaugelio savivaldybių, kur daugėja mokinių. Tad kitiems mokslo metams galvojame apie modulines patalpas, nes antra pamaina būtų nelaimė ir miestas nesiruošia vykdyti tokio ugdymo”, – sakė L. Prižgintienė.

Vakarykščiais duomenimis, vienuolikoje mokyklų trūko 19 mokytojų. Iš jų – 4 pradinių, 2 chemijos, kitų specialybių po vieną. Trūko ir 8 ikimokyklinio ugdymo pedagogų.

„Tiesa, kai kur tik pusės etato trūksta. Tačiau vaikai be mokytojų tikrai neliks, gal pavaduotojai dirbs, gal sugrįš pensijinio amžiaus pedagogai. Visgi po 5 metų jau gali būti bomba, ypač jei paankstins pradinį ugdymą”, – sakė L. Prižgintienė.

Pasak jos, šiemet dėl įstatymu numatyti kadencijų skaičiaus ir kitų priežasčių turi pasikeisti 7 įstaigų vadovai. Beveik visi – darželiuose („Radastėlė“, „Giliukas“, „Du gaideliai“, „Volungėlė“, „Žilvitis“, „Pakalnutė“, „Žuvėdra“)., iš mokyklų keisis tik „Vyturio“ progimnazijos direktorius. Visi konkursai jau vyksta.

Anot Švietimo skyriaus vedėjos, iki 2020 m. bus bandoma atsikratyti vieno iš neigiamų rodiklių Lietuvos kontekste – Savivaldybė pagal daugialypės terpės įrangos skaičių vienam mokiniui patenka tarp 20 prasčiausių.

„Pradedamos kurti išmaniosios klasė, kiekvienai mokyklai bus skiriama po vieną įrangos komplektą”, – sakė L. Prižgintienė.

Ji vylėsi, kad kitais mokslo metais priėmimas į mokyklas pagaliau vyks internetu, nes konkursą laimėję programuotojai jau dirba kurdami tokią el. sistemą.

Beje, mokslo metų pradžios šventė Lietuvininkų aikštėje rugsėjo 3 d. mokyklų pageidavimu šiemet prasidės ne 8, o 9 val.

Remontams – 4 mln. eurų

Savivaldybės administracijos Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Inga Kubilienė teigė, kad daugelis remonto darbų mokyklose jau yra atlikti arba bus baigti iki rugsėjo 3-iosios. Vien paprastojo remonto darbams buvo skirta 4 mln. eurų.

„Iki lapkričio užsitęs tik Vytauto Didžiojo gimnazijoje vykdomas didelės apimties, 600 tūkstančių eurų vertės, projektas. Tačiau direktorius sakė, kad pavyks užtikrinti ugdymą. Ten dirba dvi rangovų įmonės, bet per du mėnesius sunku viską padaryti”, – sakė I. Kubilienė.

Pasak jos, jau užbaigta modernizuoti Simono Dacho sporto salė, iki rudens vidurio darbai baigsis prie Gediminų, Hermano Zudermano, Vydūno, Versmės mokyklų esančiuose sporto aikštynuose, šiek tiek anksčiau nauju aikštynu džiaugsis Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleiviai.

Mokyklų aikštynų atnaujinimui kasmet numatoma skirti po 1,5 mln. eurų.

Trūksta vietų lopšelinukams

Švietimo skyriaus duomenimis, šiemet apie 2 010 vaikų lankys priešmokyklinio ugdymo programas – apie 60 daugiau nei pernai. Darželinukų bus apie 50 daugiau nei pernai – iš viso apie 7220.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Visiems 3-5 metų turime vietų darželiuose, problema kyla nebent tais atvejais, kai tėvai nori, jog jų vaikas patektų į arčiausiai namų esančią įstaigą. Problema išlieka su lopšeliniais, 2 metų amžiaus vaikais. Šiemet negalėjome patenkinti apie 180 tokių prašymų, kurių didžioji dalis – 112 – buvo iš šiaurinės ir centrinės miesto dalies, pernai nepateko apie 280 tokių vaikų. Stengsimės peržiūrėti 3 metų amžiaus vietas, gal darysime mišrias grupes, bet tokiu atveju reikia mažinti vietų skaičių grupėje. O lopšelio grupės vietoje darželio negalima įrengti dėl higienos reikalavimų”, – sakė L. Prižgintienė.

Nepatekusiems į darželius ir atitinkantiems nustatytus kriterijus ir toliau išlieka galimybė gauti kas mėnesį 100 eurų kompensaciją už privataus darželio paslaugas. Iki šiol tokias kompensacijas gaudavo apie 490 šeimų.

Šiais mokslo metais pradės dirbti ir 5 nauji psichologai, skirti ikimokyklinėms įstaigoms.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Išsirinko laikinus šaligatvių, aikščių ir skverų valytojus

Klaipėdos savivaldybė sudarė dvi trumpalaikes sutartis su dėl bendro naudojimo teritorijų (šaligatvių, autobusų sustojimo aikštelių, aikščių, skverų ir kt.) sanitarinio ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This