„Europiada” pabrango 3,5 karto

Kultūra, Svarbu

Kad Klaipėda 2020 m. rugpjūčio 5-9 dienomis vėl galėtų rengti Europos šalių tautinės kultūros festivalį „Europiada“, reikia atlikti dar keletą formalumų – pasirašyti sutartį ir priimti sprendimą, kuriuo Savivaldybės administracija būtų įpareigota organizuoti parengiamuosius darbus.

Atitinkamas sprendimo projektas jau svarstomas miesto Tarybos komitetuose. Nors Finansų ir ekonomikos komitetas ir pritarė tokiam projektui, komiteto narys konservatorius Arūnas Barbšys balsavo prieš, nes pasigedo argumentų, kodėl preliminari festivalio sąmata yra apie 3,5 karto didesnė nei Klaipėdoje 2009 m. vykusio renginio.

kulturosuostas.lt nuotr.

2009 m. Klaipėdoje surengtoje „Europiadoje“ dalyvavo per 4 000 svečių iš 22 šalių. Tada Lietuvoje ji buvo surengta pirmą kartą, o Rytų Europoje –  tik antrą. Pasibaigus festivaliui buvo konstatuota, kad šventė itin pavyko, patiko tiek miestelėnams, tiek jos dalyviams, tad 2010 m. pradžioje buvo pateikta paraiška ją surengti 2012-aisiais, per miesto 760 metų gimtadienį. Deja, tada konkurencinė kova buvo pralaimėta Italijos miestui Paduvai. Paraiška 2020 m. renginiui buvo nusiųsta pernai rugpjūtį, o teigiamas atsakymas gautas lapkritį.

Sprendimo projekte rašoma, kad renginio organizatorius bus parinktas Viešųjų pirkimų įstatyme numatyta tvarka.

Savivaldybės administracija suskaičiavo, kad preliminarus lėšų poreikis yra 1,26 mln. eurų, iš kurių apie 352 500 tikimasi gauti surinkus dalyvių mokesčius. Jis svyruoja nuo 125 eurų suaugusiems iki 80 eurų vaikams, o pagal festivalio sutarties sąlygas dalis jo tenka festivalį priimančiam miestui (85 eurai nuo suaugusiojo ir 55 eurai nuo vaiko).

Prognozuojama, kad daugiausiai išlaidų – apie 230 tūkst. eurų – prireiks festivalio dalyvių maitinimui organizuoti, 220 tūkst. – programos parengimui ir įgyvendinimui, 150 tūkst. bus išleista infrastruktūros nuomai, administravimo kaštai esą sudarys apie 60 tūks. eurų.

Sprendimo projektą pristačiusi laikinai Kultūros skyriaus vedėjo funkcijas vykdanti Kristina Skiotytė-Radienė teigė, kad 2009 m. Klaipėdoje surengti šį festivalį kainavo 1 mln. litų, o  Portugalijoje šiemet jis atsiėjo apie 4 mln. eurų.

„Negi iš tiesų viskas pabrango 3,5 karto?” – reaguodamas į tokius skaičius klausė A. Barbšys.

„Reikės investuoti į Vasaros estradą, maitinimas pabrango, kultūros paslaugos taip pat. Paprastas pavyzdys – renginio vedėjo paslauga kainavo 500 litų, o dabar tiek pat eurais. Be to, ir maitinimo normos yra pasikeitusios”, – aiškino Kristina Skiotytė-Radienė.

Komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius akcentavo, kad galutinė sąmata paaiškės tik įvykdžius viešuosius pirkimus, o po jų ji gali būti net ir didesnė.

„Bet kokiu atveju yra sveikintina, kad vėl bus rengiamas toks festivalis”, – sakė R. Taraškevičius, 2009-aisias ėjęs mero pareigas ir gavęs „Europiados” ambasadoriaus titulą.

Už tokį sprendimą pasisakė visi šio komiteto nariai išskyrus A. Barbšį, kuris sakė nesutinkantis su tokia sąmata.

Galutinį žodį šį ketvirtadienį turės tarti miesto Taryba.

1 Comment

  1. Neliberalas

    kas yra administravimo kaštai? ir kodėl lygiai 60? kur centai, kableliai ir t.t. jei prireiks mažiau, gražinsit į jasą?
    kodėl taryba nereikalauja detalesnių samatų? negi jiems niekada neužkliuva tie lyginiai, dažniausiai iš dangaus traukiami skaičiai?
    o gal tas suaktyvėjės lėśų śvaistymas suaijęs su tuo, kad liberalai nyksta iš nuakintos Klaipėdos žemės?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This