Kodėl tai menas?

Nuomonės

Vytautas Valevičius
2018-09-16

Komentarų: 0

Senas mano pažįstamas Michailas stipriai nustebo kalvių dovana miestui, kuriai rasta vieta Žardės aikštėje. Jo duotas pavadinimas priminė Kurto Voneguto kūrybą, o įsiplieskusi diskusija Facebook‘e – ekstrasensų mūšį. Proto mažai, triukšmo begalės. Vienas iš dalyvių į mano kritinę pastabą atsakė pasiųsdamas mane į Peterburgą, bet aš padariau gudriau – nuvažiavau į Romą. Ten aukštesnės klasės muziejai ir galerijos.

Todėl leidžiu sau išsakyti kai kurias mintis:

• Pirma, ne viskas menas, už ką moka pinigus.
• Antra, net dideli pinigai už kūrinį negarantuoja jo išlikimo istorijoje.
• Trečia, snobų buvo, yra ir bus: nauja niekada nepatinka visiems.

Pabandysiu jas pagrįsti. Pradėsiu nuo iliustracijų. Man atėjus į Modernaus meno muziejų Romoje, pasitiko šios „skulptūros“, kurias čia matote.

Tai tik prie įėjimo.

Toliau buvo pilna videofilmų, trunkančių kelias valandas ir nežinia ką vaizduojančių, buvo ir trumpesnių, pilna keistų daiktų, kurie buvo eksponatai. Radau ir žinomą Marselio Diušano pisuarą, kurį mano minėtos diskusijos dalyviai vargiai pripažintų menišku.

Nevarginsiu ilgai skaitytojų, pripažinsiu, jog iš kelių tūkstančių dalykų, kuriuos permačiau šiame muziejuje, didesnę dalį aš atsisakyčiau rodyti. Seni ir aprūdiję plieno lakštai, skerdenų iškamšos – tai tik maža dalis man nereikšmingų dalykų.

Daugelis žmonių niekada nesigilina į dabarties meno problemas, todėl atsakymą į klausimą, kas yra menas, jie randa praeityje. Kanonu yra Da Vinči, Ticiano ar Čiurlionio kūriniai. Kitaip sakant, jiems kriterijumi yra klasikinio palikimo darbai. Peržiūrėję Luvrą ar Ermitažą tarsi tampa meno žinovais ir gali skirti, kas yra menas, o kas ne. Deja, tai panašu į situaciją, kai žmogus, mokėjęs pataisyti lempinį televizorių, imasi remontuoti dabartinį kompiuterį.

Manau, kad žmonės, nieko nežinantys apie meno istoriją, atmestų ir štai tokį paveikslą.

Tie, kas bent kiek žino, pasakys, kad šio darbo vertė – šimtai tūkstančių eurų.

Tai kuo tikėti, savo mažomis žiniomis ir dideliais jausmais, ar meno kritikais ir specialistais? Beje, aš neturiu atsakymo į paskutinį klausimą, nes menui tapus komercijos dalyku, labai sunku skirti „daikčiuką“, „iliustraciją“ nuo KŪRINIO.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Mums rašo

„Keberiokšt“ – 30

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centro dainos studija „Keberiokšt“ surengė koncertą, skirtą kolektyvo veiklos 30-mečiui. Jono Skolevičiaus nuotr. Klaipėdos koncertų salėje ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Renginiai

Antradienį Klaipėdoje

ATVIRAS JAUNIMO CENTRAS (PARYŽIAUS KOMUNOS G. 16A) 12.30 val. Nėščiųjų mankšta. Registracija čia. 13.30 val. Mankšta kūdikiui. Registracija čia. KLAIPĖDOS ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ūkininkė teisiama už tai, kad jos jautis užmušė žmogų

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje neteista klaipėdietė Daiva Mikužytė kaltinama tuo, kad ji pažeidė ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Sveikata

Užkalkėjusias kraujagysles plės nauju metodu 

Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) pradėtas taikyti naujas metodas užkalkėjusioms kraujagyslėms plėsti. Įstaiga įsigijo intravaskulinės litotripsijos aparatą, kuris bus pagalbininkas atkuriant ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Ar savivaldybė paseks teatro pavydžiu?*

Spyglys, jau aprašęs, kaip Klaipėdos muzikinis teatro pastatas anksčiau laiko buvo atidarytas tam, kad gražiai poniutės ir ponuliai galėtų demonstruotis, ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This