„Saulė” patekėjo Žardėje

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Po ilgų diskusijų, architektų kritikos, kalvių nepasitenkinimo atsainoku Klaipėdos valdžios požiūriu į miestui dovanotą, dar 2017 metais uostamiestyje vykusio tarptautinio kalvystės simpoziumo „Keturi vėjai” metu sukurtą skulptūrą, apniukusį trečiadienio rytą ji pagaliau buvo pastatyta Žardės aikštėje.

Nors praėjusiems Piliakalnių metams skirta „Saulės” vardu pavadinta skulptūra surado savo vietą pavėlavusi visus metus, jos autoriai viliasi, kad ji čia prigis ir džiugins miestiečių akį.

„Saulę” į vietą kalviai pastatė per keliolika minčių. Palmiros Mart nuotr.

Trečiadienio rytą vyrams labai sklandžiai, per keliolika minučių pastačius didžiulę skulptūrą į vietą, ankstyvieji praeiviai sustoję klausinėjo, kas tai per daiktas ir kam jis skirtas. Vieni skulptūrą gyrė, kiti reiškė abejones esą ją neilgai trukus suniokos nepilnamečiai.

Pasak klaipėdiečių kalvių, skritulys simbolizuoja saulę, taip pat reiškia ugnį, tobulybę, amžinybę, ištikimybę. Kūrinys puoštas senaisiais ženklais, atkartojančiais  tradicinius baltų ornamentus: saulę, žemę, vandenį, perkūną, žaltį. Šia simbolika siekta sukurti savitą objektą ir pažymėti buvusius ir esamus piliakalnius, o taip pat išsaugoti senąją ornamentiką.   

Skulptūra sukurta iš patvarios ir ilgaamžės medžiagos – plieno. Ji nepadengta jokiais dažais, kad natūrali korozijos spalva suteiktų autentiškumo pojūtį. Skulptūros paviršiaus medžiagiškumas sukurtas būtent toks, norint sudaryti sąlygas visuomenės nariams su specialiaisiais poreikiais, pavyzdžiui, akliesiems tiesiogiai paliesti ir taip „apžiūrėti” kūrinį. 

Skulptūra buvo sukurta remiantis archeologiniais radiniais ir skirta Žardės piliakalniui, tačiau piliakalnis esą kol kas nėra tinkama vieta skulptūrai stovėti.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”47624,47625,47626,47627,47628,47630,47631,47632,47633,47729,47730,47638,47637,47635,47733,47641,47642,47643″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

3 Comments

  1. Artūras

    Ne Lino kūryba.

    Reply
  2. Eeeech, meistreliai...

    Na netikiu kad jūs negalėjote nieko geriau padaryti tik šitą aprūdijusį blyną. Suprantu, kad stengiatės ,,įsirašyti” į Pietinio rajono įvaizdį(tarp kitko, sugalvotą valdžiažmogių), kuris neva atitinka Amerikos negrų rajonus, bet jūsų pačių ,,unaras” tai nusekęs iki nulinės padalos. Man tai įspūdis kad metalo atliekų neturėjote kur dėti tai…Neužpykit, man nepatinka.

    Reply
  3. Stebuklas

    Ar gali būti, kad nuotraukose nė vieno valdžiažmogio nėra?! Ar tikrai taip gali būti, kad nuotraukose paprasti, kuriantys žmonės ir tik jie?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vasara

Kas saulės spindulių turėtų saugotis ypač kruopščiai

Apie būtinybę saugotis kenksmingo saulės spindulių poveikio galima rasti daugybę informacijos. Nors galioja kiekvienam tinkančios universalios tiesos, „Camelia“ vaistininkė Urtė ...
2023-05-31
Skaityti daugiau

Vasara

Ką daryti, jei saulė išryškino pigmentines dėmes?

Svilinantis karštis ir kaitri saulė šiomis dienomis pareikalauja ne tik ypatingo atidumo sveikatai, bet ir odos priežiūrai. Patamsėję odos plotai, ...
2022-07-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Veidai

Žardės bendruomenę ir rajoną įamžino nuotraukose ir filme

Apniukusią šeštadienio popietę neįprastoje Klaipėdos vietoje – viename iš vadinamųjų miegamųjų mikrorajonų – surengta fotografiją paroda bei filmas pradžiugino nemažą ...
2022-05-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This