Klaipėdiečiai parlamentarai „prausė” ministrą

Politika

Antradienį Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija susitikime su Aplinkos ministru Kęstučiu Navicku kritiškai vertino Aplinkos ministerijos (AM) reformas.

Politikai domėjosi masiniais miškų kirtimais, neveikiančia atliekų apskaitos informacine sistema (GPAIS) ir kokių veiksmų imasi AM, siekiant išvengti milijoninių baudų. Liberalų teigimu, AM reformos – skubotos ir neišdirbtos iki galo.

Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas, klaipėdietis Simonas Gentvilas pastebėjo, kad dėl neveikiančios GPAIS sistemos yra tikimybė, jog beveik 20 000 Lietuvos gamintojų ir importuotojų įmonių šiuos metus baigs su milžiniškomis aplinkos taršos mokesčio baudomis už nesutvarkytas pakuočių atliekas.

„Šiandien GPAIS sistema, kuri jau 10 mėnesių yra pereinamajame laikotarpyje neveikia. Nė viena pažyma už perdirbtas atliekas nėra išduota, o perdirbėjai negavę pinigų. Artėja metų pabaiga, kai beveik kas penkta Lietuvos įmonė susidurs su faktu, kad jų atliekos yra neperdirbtos ir gaus milžiniškus aplinkos taršos mokesčius“, – prnaešime cituojamas S. Gentvilas.

Jis teigė, kad AM jau 10 mėnesių nereaguoja į chaosą, kurį sukėlė skubotas GPAIS sistemos įvedimas.

Anot Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimo, ministras pripažino, kad GPAIS sistema turi techninių kliūčių, kurias reikia tobulinti. K. Navicko teigimu, GPAIS instrumentas veiks.

Liberalų frakcijos seniūnas, klaipėdietis Eugenijus Gentvilas domėjosi apie galimus sisteminius pažeidimus dėl plynų kirtimų.

„Jūs priėmėte neeilinį sprendimą mėnesiui laiko stabdyti kirtimus, ar įžvelgiat leidimų tvarkoje ar konkrečiuose leidimuose galimų pažeidimų? Ar gali būti sisteminių neteisėtų veiksmų ir pažeidimų?“, – klausė parlamentaras.

Anot pranešimo, K. Navickas pripažino, kad yra padaryta mažų klaidų ir sustabdžius kirtimus dėl galimų pažeidimų reiks patikrinti per 100 kirtaviečių.

S. Gentvilas pastebėjo, kad kol kas AM vykdomos reformos skendi pereinamajame laikotarpyje, kuris yra smarkiai užsitęsęs.

„Viceministro neturite jau tris mėnesius, Aplinkos apsaugos agentūra dvejus metus neturi pastovaus direktoriaus, Aplinkos apsaugos departamente, kuris buvo apjungtas dar liepos mėnesį, laikinuoju vadovu paskyrėte visų AM darbuotojų profsąjungos vadovą. Ar tai nėra visų reformų nutildymas?“, – situaciją ministerijoje vertino parlamentaras.

Liberalai tikina, kad AM apsiimtos reformos paviršutiniškos, neišbaigtos ir reikalauja papildomo darbo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Kova už Kintus tęsis 

Pirmos instancijos teismas turės iš naujo aiškintis, ar Aplinkos ministerija pagrįstai atsisakė parengti Vyriausybės sprendimo projektą, pagal kurį UAB „Minijos ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This