Podiumu, tarsi laiko mašina

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Gabrielė Ruočkutė
2018-12-29

Komentarų: 3

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šeštadienio vakarą Klaipėdos piliavietės Konferencijų salė trumpam pavirto į madų podiumą. Čia uostamiesčio rūbų dizainerė Sonata Žiži pristatė naują rūbų kolekciją „DEŠIMT DEŠIMTmečių“.

Manto Bučnio nuotr.

Publika, stebėdama teatralizuotą muzikinį rūbų kolekcijos pristatymą, laiku keliavo per Lietuvos nepriklausomybės mados šimtmetį. Kolekcijoje buvo pristatyti keturiasdešimt metus laiko kurtų drabužių modelių.

Kuriant šou pasitelktas tik šiai dizainerei būdingas rūbų, gamtos, miesto ir žmogaus susiliejimas. Panaudoti muzikos, šviesų, šokio ir netgi cirko elementai, o podiumu vienas po kitos žengė garsiausi Klaipėdos aktoriai bei šokėjai, taip pat dizainerės draugai.

Atskiras dėmesys buvo skirtas Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos moksleiviams, kurie pristatė savo pačių sukurtą rūbų kolekciją. Pati Sonata Žiži sakė, kad jai į pristatymą buvo įdomu įtraukti jaunimą, nes šie XX a. juk mato visai kitaip.

Žiūrovai, stebėdami šimtmečio madas, sugrįžo prie Čiurlionio „Jūros“, tarpukario Kauno melodijų, griuvėsiuose žaidžiančių vaikų, jūreivių laukiančių moterų, „boninių“, ant užsienietiškų plokštelių blizgančių žvaigždžių…

Kolekcijos pristatymo dalis jungė žinomi Klaipėdos muzikantai: atlikėjai INGAJA, Evelina Šimelionė, Monika Kontrimaitė, Gintarius, Jorigė Augustinaitė, Adomas ir Akwili („Lyrikos magistrai“).

Prie kelionės laiku prisidėjo ir Sonatos vyras Henrikas Žižys. Jis rūpinosi šviesa, vaizdu ir garsu, o šalia stovintis DJ Vladas prižiūrėjo vinilo plokštelių pultą.

Dizainerė „Atvirai Klaipėdai“ pasakojo, kad šioje kolekcijoje pristatyti drabužiai gimė iš jos pačios prisiminimų, mamos ir močiutės pasakojimų, nuotraukų albumų. Pasak Sonatos Žiži, kolekcija žiūrovams turėtų iššaukti įvairius jausmus, nes ir pristatomas amžius yra labai kontrastingas. Net ir pasirinkdama dainas ji siekė sukelti skirtingas emocijas, tačiau svarbiausias tikslas buvo – sužadinti nostalgišką šilumą.

Po kolekcijos pristatymo žiūrovai buvo pakviesti neišsilakstyti ir pratęsti vakarėlį ten pat vyksiančioje „kultūrkės“ ir „medienkės“* diskotekoje.

Vakarėlio publiką Henrikas Žižys perkėlė ir į aštuoniasdešimtųjų Klaipėdą. Kokia ji? Tai audringos diskotekos, sutraukdavusios neformalus hipius ir visus, norinčius išgirsti naujausią Europos muziką, vinilinėmis plokštelėmis atkeliavusią į Klaipėdą per apsukrių jūrininkų rankas.

Sonata Žiži rūbų kolekcijas kuria nuo 1988 metų. 1997 m. laimėjo Baltijos šalių konkurso „Mada. Menas. Muzika“ (Kaune) pagrindinį prizą „Auksinė adatėlė“. 1998 m. Baltijos šalių konkurse „Mada. Menas. Muzika“ (Rygoje) apdovanota specialiuoju prizu. Dizainerė dirbo su daugybe muzikos scenos atlikėjų.

*Aštuoniasdešimtaisiais ten vykdavo populiariausios diskotekos Klaipėdoje. „Medienke“ buvo vadinamas Medienos medžiagų kombinatas , „Kultūrke“ – Kultūros rūmai (dabar – Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Manto Bučnio nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”63595,63596,63597,63598,63599,63600,63601,63602,63603,63604,63605,63606,63607,63608,63609,63610,63611,63612,63613,63614″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

3 Comments

  1. Anonimas

    Apie statkevičių tiek neraśė po renginio….
    Kas čia per asaba?

    Reply
  2. Gabrielei Ruočkutei

    APJUNGTI nieko negalima, galima tik SUjungti.

    Reply
    • Anonimas

      Kaip smagu, kad paskutinį metų sekmadienį kažkas leidžia taisydama/-as random straipsnius. Gyvenimo neturėjimas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This