Palangos stintos kvepės ir gintaru

Regionas

Tradicinei Stintų šventei intensyviai besirengiantys palangiškiai atvykusiuosius žada nustebinti ne tik žuvies bei renginių gausa, bet ir ypatingu stintų skoniu. Norėdami šventės „kaltininkei“ suteikti naujo prieskonio, Stintų ordino riteriai šios žuvies ruošimui nusprendė pasitelkti netgi gintarą.

Organizatorių nuotr.

Pasak Stintų ordino magistro Klaido Pakutinsko, tradiciškai Stintų šventėje populiariausias patiekalas yra miltuose apvoliotos keptos stintos.

„Visuomet stintų sezonas prasideda nuo aliejuje keptos, miltuose apviliotos stintos. Kai atsivalgoma šiuo būdu paruoštų stintų, pradedama jas marinuoti, vėliau – rūkyti bei kitaip gaminti“, – pranešime cituojamas Stintų ordino magistras.

Jo teigimu, ypatingu skoniu pasižymi stintų ikrų kotletukai, kurių paragauti galima tik Stintų šventėje, taigi – vieną kartą per metus, ir tik vienoje vietoje. „Šis vieno žvejo gaminamas patiekalas yra tikras ekskliuzyvas“, – įsitikinęs Stintų ordino magistras.

Vyks Lietuvos žuvies barbekiu čempionatas

Tad atvykusieji į Stintų šventę raginami vien tik keptomis stintomis neapsiriboti, kadangi kavinių ir restoranų virtuvių šefai, o taip pat – Stintų šventės metu vykstančio Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai pasitelks visą išmonę, kad stintas savo svečiams patiektų naujai, įdomiai ir labai skaniai.

Pasak vieno iš pagrindinių Stintų šventės organizatorių, Stintų ordino kanclerio Nerijaus Stasiulio, Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai Stintų šventės svečius kasmet nustebina savo išmone bei profesionalumu.

Barbekiu čempionato dalyviai pagamins po du patiekalus, skirtus konkursui, bei po vieną reprezentacinį – visuomenei. Šio čempionato metu naudojamos stintos, pristatomi nauji šios žuvies gaminimo būdai, pateikimo forma. Didelis dėmesys skiriamas ne tik maisto gamybai, bet ir patiekalo pateikimui. Tad Stintų šventės svečiai galės pasisemti nemažai naujų idėjų.

Geriausi žuvies grilio meistrai artėjančiam Lietuvos čempionatui ėmė rengtis iš anksto, tačiau už juos dar anksčiau apie būsimąją šventę ėmė galvoti Stintų ordino nariai – Gintaro Sičiūno, Stintų ordino maršalo, teigimu ypatingų stintos ruošimo receptų šiųmetei šventei imta ieškoti jau prieš metus.

„Kadangi  Palanga yra gintaro kraštas, nusprendėme stintos paruošimui naudoti gintarą. Receptus susirinkome iš senolių – senelių, prosenelių. Vėliau juos išbandėme ir kad išgautume gerą bei ypatingą stintos skonį, receptus teko tobulinti dešimt, o kartais – netgi dvidešimt kartų“, – sakė Stintų ordino narys Gintaras Sičiūnas.

Ypatingi, „gintariniai“, patiekalai Stintų šventės metu bus pristatomi prie Stintų ordino pilies – J. Basanavičiaus gatvės pradžioje įsikūrusios kavinės „Molinis ąsotis“. Čia, be jau įprastų šios žuvies ruošimo būdų, stintos, skumbrės ir lašišos bus kepamos su degintu gintaru. Esą toks žuvies ruošimo būdas yra šio krašto kulinarinis paveldas, o taip iškeptos stintos įgauna gražaus rusvumo bei specifinį dūmų kvapą ir skonį.

Stintų šventės metu šviežią žuvį pardavinės apie dvidešimt vietos žvejų, o pati šventė vyks jau kitą savaitgalį, vasario 8-10 dienomis, tačiau didysis šventės šurmulys įsisuks šeštadienį, vasario 9 d.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Narkotikus nepilnamečiams platino Palangoje

Klaipėdos kriminalistai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių (psichotropinių) medžiagų platinimo nepilnamečiams Palangoje. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2023 m. gegužės mėn. ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This