Inicijuoja „Geotermos” bankrotą

Verslas

VĮ Turto bankas pranešė, jog penktadienį kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl bankroto bylos iškėlimo UAB „Geoterma“.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot banko pranešimo, tai yra vienintelė alternatyva teisiniu keliu likviduoti veiklos nevykdančią įmonę ir sudaryti galimybes išsaugoti bendrovės geotermijos įrenginius.

Įmonės veikla buvo sustabdyta dar 2017 m. dėl didelių įmonės įsipareigojimų ir nekonkurencingos šilumos gamybos.

„Toks sprendimas buvo priimtas kartu su Laikinąja Geotermijos rėmimo grupe Seime bei Finansų ministerija, atsižvelgiant į įmonės būklę ir siekį išsaugoti UAB „Geoterma” priklausančius unikalius geotermijos įrenginius, taip sudarant galimybes vykdyti mokslinius tyrimus ir eksperimentinės plėtros projektus“, – pranešime spaudai cituojamas Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius.

Teismui priėmus sprendimą iškelti bankroto bylą UAB „Geoterma“, teisės aktų nustatyta tvarka būtų vykdomos bendrovės likvidavimo procedūros. Vienų iš uostamiestyje vykusių kandidatų į merus debatų metu Seimo narys Simonas Gentvilas teigė, kad bankroto procedūra sudarys prielaidas „Geotermos” turtą perimti savivaldybės valdomai AB „Klaipėdos energija”.

ISTORIJA

UAB „Geoterma“ buvo įsteigta Vyriausybės 1995 m. gruodžio 22 d. nutarimu Nr. 1609.

Pirmoji geoterminė jėgainė Baltijos regione pradėta statyti Klaipėdoje 1997 m. Pagrindinis jos finansavimo šaltinis – valstybės vardu gauta Pasaulio banko paskola.

Bendrovė šilumos gamybą pradėjo 2004-aisiais. UAB „Geoterma“ visą veiklos laikotarpį susidūrė su finansiniais sunkumais ir 2017 m. jos veikla buvo sustabdyta.

Nuo 2015 m. 76,5 proc. valstybei priklausančių UAB „Geoterma“ akcijų valdo Turto bankas, likusias – AB „Lietuvos energijos gamyba“.

2017 m. buvo paskelbtas 100 % bendrovės akcijų viešas aukcionas. Bendrovę įtraukus į svarbių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą, privatizavimas buvo sustabdytas.

Įmonė yra nemoki. Pagrindinis UAB „Geoterma“ kreditorius – valstybė (Finansų ministerija), jai įkeistas bendrovės turtas (pastatai, inžineriniai tinklai ir įrengimai).

Siekiant užtikrinti įmonei nuosavybės teise priklausančų geotermijos įrenginių veiklą, VĮ Turto bankas organizavo du bendrovei priklausančio ilgalaikio materialiojo turto nuomos konkursus, tačiau nei vienas neįvyko.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Gegužę - pigesnė šiluma

Klaipėdos ir rajono gyventojams centralizuotą šilumą teikianti AB „Klaipėdos energija“ praneša apie paskaičiuotas gegužės mėnesio šildymo kainas. Jos bus 11,5 ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This