Ar tikrai Klaipėdos savivaldos aparatas toks „liesas”?

Nuomonės

Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos pirmininkas
2019-03-12

Komentarų: 4

„Liesa”, „pati efektyviausia”, „mažiausių kaštų”, „pigiausia” – tokie epitetai pastaruoju metu buvo išsakomi viešojoje erdvėje Klaipėdos savivaldybės atstovų, šiems vertinant mūsų miesto administracijos struktūrą.

Kad galėtume patikrinti tų teiginių pagrįstumą, sukėliau į vieną lentelę skaičius, skelbiamus www.rekvizitai.vz.lt ir www.mapijozai.lt, apie atskirų Lietuvos savivaldų administracijų darbuotojų ir tose savivaldose gyvenančių miestiečių kiekį.

Lentelėje matome, kad iš lygintų Lietuvos didžiųjų miestų savivaldų, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos darbuotojai dirba mažiausiai įsitempę – jei vienas Vilniaus savivaldos tarnautojas aptarnauja 573 vilniečius, Kauno – 432 kauniečius, tai Klaipėdos tarnautojui tenka tik 317 klaipėdiečių. Tai yra mažiau ir už Šiaulių, ir Panevėžio miesto vienam tarnautojui tenkantį aptarnaujamų miestiečių skaičių.

Vertinant vidutinį tarnautojo atlyginimą, Klaipėdos tarnautojo atlygis mažesnis nei Vilniaus ir Kauno, bet įvertinus kokia to tarnautojui mokamo atlygio dalis tenka vienam jo aptarnaujamam miesto gyventojui, matome, kad klaipėdiečiai sumoka daugiausiai iš visų keturių didžiųjų Lietuvos miestų gyventojų.

Klaipėdoje vienas gyventojas tarnautojui per mėnesį moka 4,64 EUR, kai Panevėžio – 4,31 EUR, Šiaulių – 4,01 EUR, Kauno 3,94, o Vilniaus gyventojas tik 3,13 EUR.

Klaipėdiečiams tarnautojas kainuoja 48 proc. brangiau nei vilniečiams ir 18 proc. brangiau nei kauniečiams.

Panašu, kad mano jau kelis kartus savivaldai teiktas siūlymas atlikti administracijos auditą ir, palikus efektyviausius 80 proc. tarnautojų, jiems iš sutaupytų lėšų 20-25 proc. pakelti atlyginimą, turi realų pagrindą. Likusių geriausių tarnautojų atlygiui pakilus bent 20 proc., jų atlygio vidurkis būtų jau 1769 EUR, t.y. panašus į Vilniaus ir Kauno tarnautojų, o jų aptarnaujamų gyventojų skaičius išaugtų iki 396, kas, beje, vis tiek būtų mažiau, nei Vilniuje ir Kaune, bet bent jau susilygintų su Panevėžio ir Šiaulių savivaldų administracijos tarnautojų efektyvumu.

Tokiu pertekliniu mažiausiai efektyvių tarnautojų skaičiaus sumažinimu nebūtų siekiama sumažinti Klaipėdos miesto biudžeto išlaidas, jos kol kas galėtų likti tokios pat, bet dabar atlyginimams skiriamą sumą padalijus mažesniam kiekiui tarnautojų, jų padidėjęs atlygis leistų ne tik stipriau motyvuoti likusius dirbti, bet ir leistų į jų vietą rasti kompetetingų ir tinkamai darbą pasirengusių vykdyti specialistų.

Nuo šiol, kai diskusijose Jums kas nors pasakos apie „liesą” Klaipėdos savivaldą, turėsite ką pasiūlyti.

4 Comments

  1. stasys

    klaipedoja sumazejo gyventoju o vadinamu savivaldybes tarnautoju ne; kaip sedi siltose kedese taip ir toliau sedi kada baiksis tas marazmas .

    Reply
  2. Julius

    Matosi, kad komentarai rašomi tų pačių savivaldybės klerkų. Vietoje diskusijos – kvailas ir aklas užsipuolimas autoriui. Gaila, bet tokia bendravimo kultūra pasižymi ir mūsų politikai. Gal būt kažkas pasikeis po rinkimų.
    Renaldai, tęskite savo darbą su bendruomenėmis, kelkite problemas ir nekreipkite dėmesio į rėksnius.

    Reply
  3. Vovka

    Asilėlio tyrimas 🙂 Bet net ir šioje keistoje lentelėje kažkodėl Klaipėdos valdininkų atlyginimai mažiausi… Kur problema, Renaldai? gal pradėk ką nors rimto dirbti…

    Reply
  4. Paulius

    Taip ir gimsta mitai. Jeigu analizę darytų profesionalas, jis vertintų ne vieną biudžetinę įstaigą, o visas, nes dalis tų pačių administracinių paslaugų savivaldybėse yra migravę iš administracijos į kitas biudžetines įstaigas ir atvirkščiai. Pavyzdžiui, Klaipėdoje biudžetinių įstaigų buhalteriai migravo į administraciją, tačiau bendras buhalterių skaičius sumažėjo, nes vienas buhalteris turi kelias įstaigas, racionalu, biudžeto lėšos taupomos. Ar autorius skaičiavo? Ar autorius skaičiavo Kauno, Vilniaus viešųjų įstaigų , UAB-ų, biudžetinių įstaigų perimtą iš administracijos viešąjį administravimą transporto, atliekų tvarkymo, vandentiekio, šildymo, turizmo, verslo skatinimo ir daugelyje kitų sričių. Ar lygino, kiek iš biudžeto sumokama už viešąjį administravimą įstaigai Vilniaus planas, Susisiekimo paslaugos, Vilniaus miesto būstas, UAB Vilniaus parkais ir dar kelios dešimtys įstaigų. Bepigu paimti tris skaičius ir jais manipuliuoti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This