Dituvos maršrutas: sukasi teismų karuselė

Svarbu, Transportas

Konkursą dėl keleivių vežimo maršrutais Klaipėda-Dituva pralaimėjusi UAB „Vlasava” iš VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” (KKT) bandė prisiteisti 107 100 Eur neva patirtų nuostolių.

Klaipėdos apygardos teismas tokį ieškinį atmetė, tačiau Palangoje įsikūrusi bendrovė pasiduoti nežada ir ketina tokį sprendimą apskųsti Apeliaciniam teismui.

Konkurso vežti keleivius į Dituvą nelaimėję verslininkai lengvai pasiduoti neketina. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pergalė – nepergalė

Iki šių metų kovo į Dituvą ir Vaitelius vežė dvi įmonės – uostamiesčio Savivaldybės valdomas Klaipėdos autobusų parkas (KAP) ir „Sodų autobusai“. Baigiantis šių vežėjų sutartims miesto Savivaldybė nusprendė skelbti konkursus, nes to jau reikalauja įstatymai.

Dar pernai gruodį vykusio konkurso metu pasiūlymus pateikė trys įmonės – „Vlasava“, KAP bei „Sodų autobusai“. Kiekviena iš jų turėjo pateikti trumpų ir pailgintų autobusų įkainius. Abiem atvejais mažiausią kainą pasiūlė KAP – 63 ir 70 ct/km. „Vlasavos“ pasiūlyti įkainiai atitinkamai buvo 84 ir 89 centai, o „Sodų autobusų“ – 85 ir 92 centai.

Motyvuodama tuo, kad KAP kaina yra nepagrįstai maža „Vlasava” kreipėsi į teismą.  Jis nusprendė „Vlasavos“ ieškinį iš dalies patenkinti. Buvo konstatuota, kad KAP pagrįsdamas pasiūlytą kainą KKT pateikė bendro pobūdžio, „niekuo nepagrįstą informaciją”, kuri, be to, nesutampa su konkurso sąlygų priede nurodyta informacija. Taip pat, teismo nuomone, tiek KKT, tiek KAP atliko tik formalius veiksmus, kuriais „realiai nebuvo siekiama patikrinti / pagrįsti tiekėjo siūlomos kainos realumą”. Todėl teismas panaikino KKT sprendimą sudaryti pasiūlymų pirkimo eilę, kurioje laimėtoju buvo pripažintas KAP. KKT įpareigotas iš naujo sudaryti pasiūlymų eilę.

Tačiau situacija nepasikeitė ir sudarius naują pasiūlymų eilę – KKT geriausio pasiūlymo autoriumi vėl paskelbė KAP, su kuriuo jau buvo pasirašyta sutartis.

Patyrė žalą?

Tada jau „Vlasava” pateikė Klaipėdos apygardos teismui kitą ieškinį, kuriuo prašė iš KKT priteisti 107 100 Eur nuostolių atlyginimą. Savo ieškinyje įmonė tvirtino, kad įsiteisėjus nurodytam teismo sprendimui KKT „iš esmės pradėjo konkurso imitaciją, nors sutartis su trečiuoju
asmeniu jau buvo pasirašyta 2017-03- 01”. Esą jei KKT būtų vadovavusis Viešųjų pirkimų įstatymu, bendraisiais teisės principais ir konkurso sąlygose įtvirtinta tvarka, būtent „Vlasava” būtų buvusi pripažinta konkurso laimėtoja.

„Vlasava” tvirtino, kad veždama keleivius į Dituvą per 7 metus būtų gavusi 126 tūkst. eurų pelno ir sumokėjus pelno mokestį jai būtų likę 107 100 Eur, kuriuos ir prašė priteisti iš KKT.

Ieškinį nagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Almantas Padvelskis pabrėžė, kad konkurso peripetijas nagrinėjęs teismas neįpareigojo KKT pašalinti KAP pasiūlymo iš atviro konkurso. Tad nėra pagrindo teigti, kad KKT, iš naujo vertindama tiekėjų pasiūlymus, atliko neteisėtus veiksmus.  O neįrodžius neteisėtų veiksmų civilinė atsakomybė negalima, todėl „Vlasavos” ieškinys buvo atmestas. Kartu teismas įpareigojo „Vlasavą” sumokėti KKT 1000 Eur siekiančias bylinėjimosi išlaidas.

Visgi toks sprendimas dar gali būti apskųstas Apeliaciniam teismui. „Vlasavos” komercijos direktorius Modestas Čeponkus „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad tai ir ketina padaryti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This