Pajamų deklaravimo keistenybės (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Praėjus savaitei po to, kai Mokesčių inspekcija davė oficialų startą pajamų deklaravimui „Atviros Klaipėdos” žurnalistas nusprendė atlikti eksperimentą, kiek trunka deklaruoti pajamas gyvai, o ne internetu. Kreiptis pagalbos gyvai paskatino ir aplinkybė, kad vykdžius individualią reikia pačiam pasiskaičiuoti ir į preliminarią deklaraciją įrašyti skaičius, kiek turi atseikėti „Sodrai”.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Trečiadienį, kelios minutės po dešimt, atvykus į „Vėtrungės” pasaže esantį Mokesčių inspekcijos Klaipėdos skyrių vaizdas neįkvėpė – žmonių čia netrūko. Prie laukimo kvitukus su numeriais išduodančio aparato stovinti darbuotoja iškart paklausė, ar turiu prisijungimo kodus. Patvirtinus, kad turiu ir juos, ir mobilųjį parašą, atspausdina kvituką su nuoroda „Interneto prieiga” ir laiku 10.05 val., bet pataria eiti į salę, kur gyva eilė.

„Ten kokia penkiolika minučių užtruksite, o čia kokią valandą”, – pataria ji.

Minėtoje salėje visi kompiuteriai užimti, eilėje – keturi-penki žmonės. Deklaruojantiesiems padeda 4-5 konsultantės.

Ilgai laukti tikrai netrunka. Prisėdus prie kompiuterio išdėstau, kodėl atvykau – nežinau, kiek gi tai „Sodrai” įrašyti, nes jos skaičiuoklėje rašoma neįkvepianti informacija, kad „gyventojų pajamų deklaracijoje apskaičiuotos GPM, PSDĮ ir VSDĮ sumos galės skirtis nuo apskaičiuotų šioje skaičiuoklėje, jei reali gyventojo situacija ir ypatumai bus kitokie nei nurodyti skaičiuoklėje”.

Bandau prisijungti prie deklaravimo sistemos su mobiliuoju parašu. Nepavyksta. Nusprendžiame pabandyti per interneto banką – viskas veikia.

Suvedame individualios veiklos pajamas ir išlaidas, konsultantė pasikviečia kolegę, kad ši padėtų paskaičiuoti kiek gi reikės atseikėti „Sodrai”. Suskaičiuoja, įrašo. Pataria po poros dienų, kai „suvaikščios” deklaracija, kreiptis į „Sodrą” ir ji pasakys galutinius skaičius. Viskas. 15 minučių ir baigta – 10.21 val. sėdu rašyti tekstą. Kol rašau, kompiuteriai salėje beveik visą laiką užimti, eilėje daugiausiai laukia 4-5 žmonės.

Istorija prasitęsia penktadienį popiet. Į „Sodrą” skambinti nereikia – paskambina pati specialistė ir praneša, kad visgi mokesčių šiai institucijai reikės sumokėti net 38 proc. didesnę sumą nei paskaičiavo Mokesčių inspekcijos darbuotoja…

4 Comments

  1. Ipolitas

    Rubikono pasekmės grubliauskiniai tegul deklaruoja savo viešus ir privačius interesus.

    Reply
  2. Nedraugiska VMI

    Esu programuotojas, bet sunkiai tenka prisiminti kaip ten kur deklaruoti pajamas. O jei kas „naujo” pajamuose ar islaiduose, tai be sansu…
    Problema, kad viskas suplakta i viena vieta, nesvarbu ar turi ka papildyti, ar turi tikrai sudetingu pajamu, ar tiesiog nieko neturi. Bet kokiu atveju tau reikia atsiverti super dokumenta.
    Turetu buti kaip oro uoste:
    – zalias koridorius, einu ir praeinu
    – raudonas koridorius, imu ir deklaruoju kazka paprasto
    – sudetingesnis atvejis, ne oro uoste.

    Negi sunku padaryti draugiska sistema be jokiu tu nesamoniu. Apklausk pilieti keliais zingsniais ir nekvarsink galvos, biurokrate. Ir leisk sumoketi viska vienu metu, ir VSD ir PSD ir kt, kaip kokioj manogilej.

    Reply
  3. G

    Jei net VMI konsultantei reikia kolegės pagalbos, kad apskaičiuoti kiek reikia mokėti Sodrai, reiškias sistema prasta ir paprastam mirtingajam be šansų ją pasidaryti vienam. Ir dar po kelių dienų tikrinkis ar atspėjai tą sodros skaičių – loterija kažkokia.

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu. VMI iki šiol nesugeba padaryti paprastos ir visiems suprantamos sistemos., nors per Tv aiškina, kad pajamas deklaruosite 1 mygtuko paspaudimu. Nieko panašaus.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkst. žmonių: ji skiriama be prašymo

„Sodra“ praneša, jog šiais metais numatyta skirti per 110 mln. eurų vienišo asmens išmokoms – jas gauna visi Lietuvoje gyvenantys ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šokis baigiasi?

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovei „Vėjo projektai“ iškilo bankroto grėsmė – Klaipėdos apygardos teismas sulaukė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This