Patikimiausi kriminalistų metodai mena žilą senovę

Fotoreportažai, Kriminalai ir nelaimės

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Kol kas Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams nesiseka rasti moters ar vyro, kuris balandžio pabaigoje paliko naujagimį prie darželio tvoros – nei DNR tyrimai, nei gyventojų pranešimai laukiamų rezultatų iki šiol nedavė.

J. Cibulskis išsamiai papasakojo apie įvykio vietoje kriminalistų naudojamus prietaisus ir metodus. Palmiros Mart nuotr.

Antradienį, Spaudos dienos proga, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovybė ne tik tradiciškai vaišino žurnalistus tortu, bet ir atsakinėjo į jiems rūpimus klausimus bei išsamiai supažindino su kriminalistų atliekamomis pačiomis įvairiausiomis ekspertizėmis ir leido trumpam patiems žurnalistams pabuvoti ekspertų kailyje, nustatant „nusikaltėlių” pirštų antspaudus.

Pasak Kriminalistinių tyrimų tarnybos viršininko Leonido Jegorovo, per metus Klaipėdoje atliekama per 1000 ekspertizių. Pagrindinės iš jų yra daktiloskopinės, trasologinės, informacinių technologijų, balistinės, kvapų, namų gamybos alkoholio ir kt. Beje, tiriant, ar samanė yra pagaminta namų sąlygomis, naudojamas ir įprastas būdas – ragavimas bei uostymas. Šį darbą, pasirodo, atlieka moterys, tačiau, pasak L. Jegorovo, jam nėra tekę matyti, jog dėl to pareigūnės darbe būtų apgirtusios.

Per metus maždaug šimtas klaipėdiečių kriminalistų ekspertų atliktų tyrimų tampa įkalčiais, kurie turi lemiamą įrodomąją reikšmę ne tik nustatant įtariamuosius, bet ir juos nuteisiant.

Tačiau DNR tyrimų Klaipėdos kriminalistai neatlieka, jie atliekami Vilniuje kriminalistinių tyrimų centre, kuriame kaupiama ir saugoma visos šalies esamų ar galimų įtariamųjų DNR duomenų bazė. Pastaruoju metu DNR tyrimų rezultatų mėnesiais laukti, kaip būdavo seniau, nebetenka. Esant skubiam atvejui, rezultatų galima tikėtis net ir tą pačią dieną.

Nors pastaruoju metu kriminalistų įranga ir darbo metodai gerokai patobulėjo, tačiau, pasak Kriminalistinių tyrimų tarnybos vyriausiojo specialisto Jono Cibulskio, patikimiausi, įvykio vietoje nustatant, pvz., pirštų antspaudus iki šiol tebėra tie patys cheminiai milteliai, kurie buvo naudojami ir prieš daugybę metų. Tuo galėjo įsitikinti ir žurnalistai, panorę išbandyti, kaip tai daroma. Deja, ne visiems sekėsi vienodai gerai…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”81787,81748,81749,81750,81751,81752,81753,81760,81755″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vyks pratybos „Šventaragio žygis 2024“

Policijos departamentas praneša, jog balandžio 24-25 dienomis Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse organizuojamos pratybos „Šventaragio žygis 2024“. Pratybų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Veidai

Specialiosios parengties skyriaus viršininkas: „Kai pradėjau tarnybą vien apsauginis skydas svėrė apie 30 kilogramų"

Lietuvos policijoje yra tik penki Specialiosios parengties skyriai (SPS) – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Girtuoklis taranavo policijos automobilį

Klaipėdos policija pranešė, kad trečiadienio vakarą, apie 19.15 val., į Melnragėje, Smilgų gatvėje su įjungtais švyturėliais stovėjusį policijos tarnybinį automobilį ...
2023-12-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This