Plaukikas sužalotas, bet išplauks?

Miestas, Svarbu

„Algirdo Boso 1976 m. sukurtas bareljefas „Plaukikai” (architektas R. Lajus) pusiau suniokotas! Šiuo metu dekoratyvinis akcentas iš kalinėto vario grubiai numestas kampe laukia savo paskutiniosios. Tikimės, kad plaukiko bus pasigailėta ir jis papuoš kitą pastatą arba gaus vietą Klaipėdos skulptūrų parke!” – tokiu įrašu su klaipėdietės fotografės Nadios Romanovos nuotraukomis pasidalino populiari socialinė paskyra „Klaipėda, aš su tavim”.

Nadios Romanovos nuotr.

Savivaldybės atstovai tikina, kad pažadų išsaugoti šį meno kūrinį bus laikomasi – dar bus sprendžiama, kur bus jo naujieji namai. Tačiau kartu apgailestaujant pripažįstama, kad dalies bareljefo – bangų – tinkamai demontuoti nepavyko. Esą laikas buvo taip paveikęs konstrukcijas, kad jos surūdijo.

Tuo metu kūrinio autorius – Klaipėdos kultūros magistras A. Bosas sakė, kad kol kas su juo dėl bareljefo ateities kalbėta tik kartą, bet nekonkrečiai.

Bangų išgelbėti nebuvo galima?

Kovo pabaigoje pasirašant naujosios futbolo mokyklos statybos darbų sutartį su bendrove Panevėžio statybos trestas (PST) tuometinis Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigė, kad ant senojo pastato esantis metalinis meno kūrinys, vaizduojantis plaukiką, bus išsaugotas ir galbūt atsiras prie „Gintaro” ar naujojo baseino.

PST Klaipėdos filialo filialo „Klaipstata“ direktorius Rimantas Skarbalius sakė, kad praėjusią savaitę nuimtas bareljefas bus kažkiek saugomas ir vėliau perduotas savivaldybei.

„Buvo problemų jį demontuojant. Pats nedalyvavau. Darbuotojai sakė, kad pats plaukikas buvo normaliai prisuktas, tai atsuko ir nuėmė. O bangos prie metalo buvo montuotos, per tiek metų jie visi užrūdijo, sutrūnijo ir nebuvo įmanoma numontuoti”, – tikino R. Skarbalius.

Savivaldybės administracijos Informavimo ir e. paslaugų skyriaus viešųjų ryšių specialistas Vitalijus Čiapas sakė, kad nuotraukas „Facebook” tinkle specialistai pamatė dar savaitgalį ir pirmadienį nuo pat ryto pradėjo aiškintis situaciją.

„Pasirašant sutartį buvo sutarta, kad bareljefas turi būti saugomas, kol Savivaldybė nuspręs, kur jį toliau naudoti. Kol kas yra du variantai – arba jis pastačius naują futbolo mokyklą grįš ten, kur ir buvo, arba atsiras ant naujojo Klaipėdos baseino. Deja, bet bangos buvo pritvirtintos taip, kad viskas buvo surūdiję ir net bandant atsargiai jas nuimti viskas lūžinėjo. Bet pavyko išsaugoti plaukiką, kuris yra tikrai geros būklės”, – sakė. V. Čiapas.

„Svarbu, kad niekas nedingtų”

Bareljefo autorius skulptorius A. Bosas prisiminė, kad pastačius sporto mokyklą tuometiniam Dailės kombinatui atėjo užsakymas papuošti fasadą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Buvo ten ir krepšinis, bet man atrodė, kad plaukikas geriau. Su architektu Rimantu Lajumi, amžinątilsį, sugalvojome jį. Po kiek laiko ateina direktorius ir sako – man nepatinka plaukikas, čia turi būti krepšininkas, bet jį juk reikia kitaip kombinuoti, į stačiakampį, kitas motyvas. Tada sakiau: „Žalys matė, priėmė”. Tada jau jokių pretenzijų nebeliko”, – pasakojo pašnekovas.

Pasak skulptoriaus, jam gal prieš gerą mėnesį skambino iš Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus ir sakė, kad Įvaizdžio komisija rekomendavo bareljefą palikti.

Nadios Romanovos nuotr.

„Sakė, kad vėliau galvos, kur jį išsaugojus pritaikyti. O daugiau nei mes buvome susitikę, nei daugiau šnekėję. Kur jį būtų galima perkelti, dar net nesusimąsčiau. Tikriausiai, kai naujai statoma, niekas nežinojo, negalvojo ir nekomponavo. Jei būtų baseinas, ten tiktų. Gal pastatyti kokią sieną, pridėti, bet komplikuota. Apačioje po juo buvo rėmai, jis, man atrodo, buvo užkabintas. Kai montavo, mes jį užkėlėme, taip ir liko. Bangos atskirai kabinosi, atskirai plaukikas. Jo krūtinė kiaurymė, vos ne paukščio lizdas, kad prie sienos prispaustų. Nuimti turi būti įmanoma nieko nesugadinant. Jei sugadinta, reikia žiūrėti kas – ar įlenkta, ar įpjauta. Yra varis, gali ištiesinti, pervirinti, nušveitei… Svarbu, kad niekas nedingtų, nenulaužtų ir paskui nerasi galų. Jau daug labai dalykų yra dingę. Dailės kombinatas turėjo, bet kai griovė nei pranešė, nei ką, ir po nakties jau nebeliko… Prie „Žemaitijos” mergaitės irgi kur buvo – nukėlė ir pradingo. Vienintelis, kur liko, tai su amžinatilsį Tiškumi, kur buvome padarę fontano baseiną prie Debreceno prekybos centro, „Vaikų pasaulio” – buvo suniokotas, bet padarėme naują, išpjovėme naują granitą ir švirkščia, spindi viskas tvarkoje”, – sakė A. Bosas.

1 Comment

  1. Mikas

    Kazkodel savivaldybes atstovai tik po iraso facebooke atsibudo. Mere gal dar nezinote,kad jau menesi nebevyksta darbai sendvatio žiede. Šakalienė buvo prisižadėjusi, kad šviesoforai Baltijos prospekte pradės veikti sausio mėnesi, nedaug apsiriko tik 5 menesiais. Savivaldybes “ klierkai” išeikite biški i miesta pasiziurekite- niekas nevyksta. Dviračiu takai prie Trinyčiu prūdo jau nuo rudens nesiasfaltuoja.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristato Algirdo Boso retrospektyvinę darbų parodą

Klaipėdos Prano Domšaičio galerija balandžio 19 d., penktadienį, 18 val., kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į Algirdo Boso parodos „Pusiaukelė“ ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Paryžiaus komunos gatvę gali remontuoti ilgiau nei porą metų

Klaipėdos savivaldybė pradėjo ieškoti, kas galėtų kapitaliai suremontuoti Paryžiaus komunos gatvę. 1,2 km ilgio gatvę atnaujinti norima per 27 mėnesius, su ...
2024-02-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This