Stebėtojai sveikatos įstaigose: draugai praėjo

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto tarybai sprendžiant dėl to, kas turėtų būti deleguotas  į uostamiestyje veikiančių sveikatos apsaugos įstaigų stebėtojų tarybas, diskusija kilo ne vien tik dėl „Atviros Klaipėdos” aprašyto atvejo, susijusios su valdančiajai daugumai priklausančios Vaidos Žvikienės draugu kardiochirurgu Sauliumi Raugele.

Klaipėdos universitetinės ligoninės Stebėtojų taryboje atsidūrė jos vyr. gydytojo bičiulis Valentinas Greičiūnas, nors opozicija ir bandė tam užkirsti kelią. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pagal Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymą viešosiose įstaigose sudaromos stebėtojų tarybos iš dviejų įstaigos steigėjo sprendimu paskirtų atstovų – vieno Tarybos nario, vieno visuomenės atstovo ir vieno įstaigos sveikatos priežiūros specialistų profesinių sąjungų atstovo.

Sprendimo projekte buvo numatyta politikus ir visuomenės atstovus paskirti į aštuonias įstaigas, kurių steigėja yra miesto Taryba, ir į tris kitas Klaipėdos mieste veikiančias įstaigas, kurių steigėja yra Sveikatos apsaugos ministerija. Pagal dar 2015 m. miesto Tarybos patvirtintą tvarką visuomenės atstovais tokiose stebėtojų tarybose mero teikimu gali būti skiriami Klaipėdos miesto garbės piliečiai, kultūros magistrai, valstybinius apdovanojimus gavę asmenys, Klaipėdos aukštųjų mokyklų, Klaipėdos ugdymo įstaigų vadovų asociacijos, Klaipėdos pramonininkų asociacijos (KPA), Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmų (KPPAR) deleguoti asmenys.

Pradėjus svarstyti šį klausimą liberalas Saulius Budinas sakė nesantis prieš S. Raugelę, bet kai jis vienas siūlomas į dvi įstaigas (Klaipėdos vaikų ligoninę ir Respublikinę Klaipėdos ligoninę – autor. past.), atrodo, „kad neturime iš ko rinktis”. S. Budinas pasiūlė vietoje S. Raugelės į Klaipėdos vaikų ligoninės Stebėtojų tarybą deleguoti save pasisiūliusį psichologą Vytautą Čepą.

„Čia sprendimas formuluojamas mero teikimu, kai būsite meru galėsite teikti, dabar šiek tiek viršijate savo įgaliojimus”, – į tokį pasiūlymą replikavo meras Vytautas Grubliaukas.

S. Budinas dar bandė aiškinti, jog tai taip pat yra Tarybos sprendimo projektas, kuriam savo pasiūlymus pagal numatytus terminus gali teikti kiekvienas Tarybos narys, tačiau meras pasiūlė jam išreikšti savo poziciją balsuojant.

„Skaitant kandidatūras kyla visokių minčių. Ar, pavyzdžiui, Alvidas Šimkus nebus sumaišęs interesų, jei bus paskirtas į Klaipėdos psichikos sveikatos centrą, nes turi vaistinę, kuri parduoda psichotropinius vaistus, dar ir patalpas nuomoja psichiatrams, kurie ten dirba. Susidaro toks voratinkliukas”, – teigė opozicijos atstovė Nina Puteikienė.

„Jei gerbiamas Šimkus nematė, yra institucijos, kurios tai preciziškai įvertins”, – suregavo meras.

Kitas opozicijos atstovas, valstietis Vidmantas Dambrauskas prašė atidėti šio klausimo svarstymą, kad nekiltų nereikalingų klausimų.

„Gerbiu Valentiną Greičiūną, bet jie su Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiuoju gydytoju Vincu Janušoniu yra šeimos draugai, į gimtadienius vaikšto, vaikus krikštija. Kaip tai atrodys?”, – klausė Vidmantas Dambrauskas.

„Man labai keista, kad pradedame spėti, kas su kuo pažįstami, giminiuojamės, su kuo sugyventiniai esame. Jei Greičiūnas save teikia, jis turbūt įvertina tuos dalykus. Kiekvieno žmogaus asmeninis klausimas ir jis turi būti įsivertinęs”, – sakė Judita Simonavičiūtė.

N. Puteikienė savo ruožtu prieš balsavimą dar atkreipė dėmesį, kad į Kultūros ir meno tarybą yra labai aiškūs delegavimo principai.

„Ten kultūros magistrai susirenka ir deleguoja. Turėtų ir čia susirinkti garbės piliečiai bei išrinkti”, – sakė ji.

Balsuojant V. Dambrausko pasiūlymą atidėti klausimo svarstymą palaikė visi opozicijos atstovai, susilaikė meras, Artūras Razbadauskas, Rimantas Taraškevičius ir Arvydas Cesiulis, prieš buvo visi konservatoriai ir Elida Mantulova, V. Žvikienė bei Vytis Radvila.

Balsuojant dėl mero suformuluoto stebėtojų sąrašo prieš buvo visi 13 balsavusių opozicijos atstovų, už – 15 valdančiųjų.

INFORMACIJA

Į Klaipėdos universitetinės ligoninės stebėtojų tarybą deleguota Vaida Žvikienė ir Valentinas Greičiūnas;

Į Klaipėdos vaikų ligoninę – Audrius Petrošius ir Saulius Raugelė;

Į Klaipėdos medicininės slaugos ligoninę – Artūras Razbadauskas ir Joriką Buivydaitė;

Į Klaipėdos sveikatos priežiūros centrą – Arvydas Cesiuls ir Angelė Lileikienė;

Į Jūrininkų sveikatos priežiūros centrą – Andrius Petraitis ir Daiva Mockevičienė;

Į Klaipėdos senamiesčio pirminės sveikatos priežiūros centrą – Justina Kunickaitė ir Kristina Zibalienė;

Į Klaipėdos greitosios medicininės pagalbos stotį – Kazys Bagdonas ir Saulius Jokužys;

Į Klaipėdos psichikos sveikatos centrą – Alvidas Šimkus ir Gražina Šniepienė;

Į Respublikinę Klaipėdos ligoninę – Elida Mantulova ir Saulius Raugelė;

Į Klaipėdos jūrininkų ligoninę – Aidas Kaveckis ir Marija Truš;

Į Paupių pirminės sveikatos priežiūros centrą – Laima Juknienė ir Birutė Strukčinskienė. 

2 Comments

  1. Lina

    O Laimutė,Laimutė! Taip pasikėlė,kad visus pricipus pamiršo.Ką reiškia kėdė su loviu.

    Reply
  2. Anonimas

    Meras siautėja. Prezidentas – draugas, tai nieko nebebijo, o sąžinės turbūt niekad ir neturėjo…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This