Žurnalistas dėl išpuolio prieš gėjus kreipėsi į Strasbūrą

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

„Vakarų eksprese” dirbantis žurnalistas Jonas Valaitis teigia esąs nusivylęs Klaipėdos teisėsauga, kuri tik po didžiulių pastangų ėmėsi nagrinėti jo pareiškimą dėl neapykantos kurstymo, tačiau net ir suradus žmogų, kuris prisipažino padaręs galimą nusikalstamą veiką, tyrimą sustabdė. Žurnalistui nebeliko nieko kito kaip tik kreiptis į Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT) Strasbūre.

Istorija prasidėjo dar 2018 m. sausį, kai J. Valaitis portale lrytas.lt parašė savo nuomonę apie netradicinės orientacijos žmogų.

„Po publikacijos tiek mano, tiek straipsnio herojaus atžvilgiu pasipylė neapykantos kupini komentarai – mus buvo raginama deginti, žudyti, kitaip su mumis susidoroti”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė žurnalistas.

Jonas Valaitis įsitikinęs, jog tolerancijos lietuvius reikia mokyti, juos šviečiant. „Facebook” nuotr.

Jo teigimu, minėtos publikacijos tikslas buvęs šviečiamasis, noras paskatinti lietuvių toleranciją, kurios, žurnalisto nuomone, daliai mūsų tautiečių vis dar labai trūksta, tačiau rezultatas buvęs atvirkščias – pasipylė neapykantos pliūpsniai.

Žurnalistas teigė nemanąs, jog komentaruose išsakyti grasinimai būtų buvę realiai įgyvendinti, tačiau, jo nuomone, žmonės privalo atsakyti už savo žodžius.

„Mes, žurnalistai, juk esame atsakingu už tai, ką parašome, tai ir kiti turėtų atsakingiau rinkti žodžius, kuriuos paleidžia į viešąją erdvę”, – įsitikinęs J. Valaitis.

Jo teigimu, tokie komentarai ypač neigiamai veikia jaunus, savo tapatybės ieškančius žmones. Žurnalistas teigė žinąs atvejį, kai tėvų atstumtas, po psichiatrines tampytas jaunuolis nusižudė.

Po internetinėje erdvėje pasipylusių grasinimų jis su pareiškimu kreipėsi į prokuratūrą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, tačiau po kelių dienų gavo atsakymą, jog tyrimas pradėtas nebus, nes esą nėra nusikaltimo sudėties.

Tada su teisininko pagalba žurnalistas pareiškimą parašė Klaipėdos apylinkės teismui, tačiau ir iš jo sulaukė analogiško sprendimo. Jį žurnalistas apskundė Klaipėdos apygardos teismui, kuris, skirtingai nei abi prieš tai buvusios teisėsaugos institucijos, komentaruose įžvelgė nusikaltimo sudėtį ir įpareigojo prokuratūrą pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Prokurorė Regina Bučinskaitė tą tyrimą labai nenoriai pradėjo, bet šiuo metu jis vis tiek yra sustabdytas”, – nusivylimo neslėpė žurnalistas.

Juoba kad buvo nustatyta moteris, kuri parašė grasinančio pobūdžio komentarą ir pati prisipažino tai padariusi. Žurnalistų etikos inspektoriaus institucija irgi konstatavo pažeidimą.

Neradęs užtarimo tarp Lietuvos teisėsaugos institucijų, J. Valaitis galiausiai kreipėsi į EŽTT, iš kurio neseniai sulaukė patvirtino apie gautą jo prašymą priimti narinėti bylą.

Prokurorė: „Turi būti mažiausiai du trys komentarai” 

Klaipėdos apylinkės prokurorė R. Bučinskaitė, paprašyta pakomentuoti minėtos bylos sustabdymo aplinkybes, ir pradžių teigė nesuprantanti, apie kokią konkrečiai bylą kalbama.

„Buvo ne vienas tyrimas, tai aš dabar nežinau, kurį jis turi galvoje, ir šiaip jam viskas buvo išaiškinta – apskundimo tvarka, jisai skundė iki pat apygardos teismo”, –  teigė prokurorė.

Patikslinus, jog kalba eina apie tyrimą, kuriame nustatyta grasinantį komentarą parašiusi moteris, bet jos atžvilgiu tyrimas sustabdytas, prokurorė teigė esą dėl to galutinį sprendimą jau yra priėmęs Klaipėdos apygardos teismas, „tai ką aš čia begaliu komentuoti, Valaitis viską žino.”

„Prokuratūros pozicija yra tokia, kad buvo priimtas sprendimas dalyje nutraukti tyrimą, kad tas sprendimas yra teisėtas ir pagrįstas, kadangi pats ponas Jonas Valaitis išnaudojo visas galimybes galimas”, – sakė R. Bučinskaitė.

Dar kartą paprašyta priimto sprendimo argumentus pakomentuoti paprasta, ne teisine, kalba ji sakė esą tikslių argumentų šiuo metu nepamenanti, tačiau moters, parašiusios „ne tokį jau teigiamą komentarą”, patraukti baudžiamojon atsakomybėn esą negalima dėl to, kad ji parašė tik vieną komentarą, apimta emocijų.

„Įprastai tokiose veikose turi būti sistemiškumas, mažiausiai du trys komentarai iš to paties asmens, tai laikytina pagal Aukščiausiojo Teismo nutartį, kad baudžiamosios atsakomybės neužtraukia”, – apibendrino prokurorė.

Jei EŽTT patvirtins prašymą ir pradės nagrinėti J. Valaičio bylą, ji nebus vienintelė, kurioje Lietuva kaltinama netirianti prieš LGBTQ nukreiptų nusikaltimų.

2017 metais EŽTT informavo Lietuvos vyriausybę, kad nagrinės Pijaus Beizaro ir Mangirdo Levicko skundą dėl teisėsaugos neveikimo tiriant homofobinės neapykantos kalbos atvejus internetinėje erdvėje.

11 Comments

  1. Xxx

    Nu blyn mes zinom kad jus esat ko lendat i viesuma, nejaugi jums patinka kad jus visaip vadina, butinai reikia rekti kad jusu siknaskyles kitam pritaikytos. Kazkokiu teisiu norit, reikia rodyti kad jus spalvoti , nu man tai dzin ant jusu intymaus gyvenimo, su vienu is jusu dirbu pajuokaujam ta tema, bet jis nekisa savo nuomones kad jis kitoks ir viskas ok.

    Reply
  2. LOL

    Dar vienas susireikšminęs, dėmesio trūkumo kamuojamas gėjukas… Nieko naujo.

    Reply
  3. Bet

    O ko jis toks susireikšminęs?

    Reply
  4. Paprastas

    Visos teisės gėjams. O kas lieka normaliems? Kas apgins ju teises?

    Reply
    • Centneris

      O kokios jusu teises pazeistas ir kas ju negina? Lygias ir vienodas teises turite kreiptis ir reikalauti savo teisiu.

    • Romualdas

      Tai gejai ir yra normalus visuomenes nariai. Ko jiems truksta, juk jie turi sirdis, galvas ant peciu, o kad myli tikrus vyrus, tai kiekvieno zmogaus asmeninis reikalas. Zmogus gyvena tik viena karta.

    • To R

      Galvas turi, bet dar būtų gerai, jog turėtų ir lygias teises, ant jų nebūtų šaukiama gatvėse. Nejaugi ne?

  5. Xexe

    Tu ziurek, koks kovinis pyderas atsirado…i teisma paduoda jis….

    Reply
    • Nesuprantu

      Iš kur tiek neapykantos? Turite kompleksų? Pats esate lantentinis „pyderas”?

  6. MArijus

    Šaunuolė prokurorė!

    Reply
    • Hehe

      Taip, tokia šaunuolė, kad kai tave kas nors nuskriaus, ji nedarys tyrimo.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Politikai nesutaria dėl draudimo nepilnamečiams pasakoti apie homoseksualius santykius

Valdančiosios daugumos atstovai nesutaria, ar reikėtų pripažinti negaliojančia Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatą, kuria remiantis 2013 ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Teismas netirs Seimo etikos sargų išvados dėl Petro Gražulio šokio

Vilniaus apygardos administracinis teismas nusprendė nutraukti bylą, pradėtą pagal LGBTQ+ teisių naujienų portalo jarmo.net redaktoriaus Jono Valaičio skundą dėl Seimo ...
2022-08-11
Skaityti daugiau

Mums rašo

Ar Lietuvos kariuomenė bando nustatyti šauktinių homoseksualumą?

„Ar kada nors norėjote būti moterimi?”, „Ar jums patinka auginti gėles?”, – štai tokius klausimus šauktiniai kalba išvydę psichologinio testo ...
2022-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This