Kretingos muziejuje telefonu bus galima „pasikalbėti” su grafais

Regionas

Kretingos muziejus spalio 20-ąją pristato dar vieną unikalų ir interaktyvų eksponatą. Šiemet, minint pirmosios telefono linijos 140-ies metų jubiliejų, Kretingos muziejuje pradės veikti atkurtas pirmasis telefono aparatas. Tai bus ne paprastas eksponatas – pirmojo telefono muliažas skambės ir muziejaus lankytojai galės atsiliepti. O ragelyje bus girdimas pačių grafų pokalbis.

„Šiemet minime pirmojo Lietuvoje telefoninio ryšio 140-ies metų sukaktį. Siekiant pažymėti šį vieną iš svarbiausių žmonijai išradimų, o tuo pačiu paskatinti visuomenę domėtis grafo Juozapo Tiškevičiaus istoriniu palikimu bei didinti Kretingos muziejaus patrauklumą, nusprendėme savo ekspoziciją papildyti nauju eksponatu. Kretingos dvaro pirmojo telefono atvaizdo neišliko, todėl galima tik spėlioti, kaip jis atrodė. Vienas iš to meto galimų variantų eksponuojamas Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje, tačiau, panašu, kad pirmasis telefonas buvo primityvesnis, be skambučio ir rankenėlės“, – pranešime pažymi projekto „Alio! Skambutis iš dvaro“ sumanytoja Kretingos muziejaus Informacijos ir edukacijos skyriaus vedėja Jurgita Paulauskienė.

Kretingos muziejus, bendradarbiaudamas su įmone „Tikras vaizdas“, priėmė tikrą iššūkį – atkurti pirmąjį telefono aparatą, kabėjusį grafo Juozapo Tiškevičiaus darbo kabinete. Tam pasitarnavo jauniausios grafo dukters Elenos Klotildos prisiminimai.

Jos teigimu, „ragu vadinamas telefonas kabėjo ant sienos tėvo kabinete. Norėdamas susisiekti su kviečiamu asmeniu, turėjai pūsti į telefono korpuso skylėje įrengtą specialų ragelį. Jo keliamas garsas vienu metu buvo girdimas visuose prie linijos prijungtuose aparatuose. Todėl, siekiant, kad vienu metu visi neatsilieptų, kiekvienam aparatui buvo naudojamas skirtingas ragelio pūtimo būdas“.

Įgyvendinti Kretingos muziejaus sumanymą pavyko, gavus finansinę paramą iš Lietuvos kultūros tarybos bei Kretingos rajono savivaldybės.

Spalio 20-ąją, ketvirtadienį, 14 val., Kretingos muziejuje, Bibliotekos salėje, įvyks išpildyto sumanymo pristatymas. Salėje skambės ne tik telefonas – jį papildys senųjų ryšio priemonių paroda „Telefonai ir telegrafai. Laiko mašiną atsukus…“.

INFORMACIJA

Pirmoji telefono ryšio linija Lietuvoje buvo nutiesta 1882 m., t. y. praėjus vos 6–7 metams po to, kai jį išrado škotų kilmės amerikiečių ir kanadiečių mokslininkas, verslininkas ir išradėjas Aleksandras Grehamas Belas. Belo kompanijai 1882 m. nutiesus telefono ryšio tinklą Varšuvoje ir Rygoje, Žemaitijoje rezidavę didikai, Rietavo kunigaikštis Bogdanas Oginskis ir Kretingos grafas Juozapas Tiškevičius sumanė telefono ryšio linija sujungti savo dvarus. Tokiu būdu 1882 m. buvo nutiesta apie 65 km ilgio pirmoji Lietuvos telefono ryšio linija, sujungusi kunigaikščio Bogdano Oginskio Rietavo dvarą, jo brolio Mykolo Oginskio Plungės dvarą ir grafo Juozapo Tiškevičiaus Kretingos dvarą. Manoma, kad ši telefono linija pradėjo veikti 1882 m. spalio 27 d. Tokiu būdu telefonai tapo šių didikų dvarų vizitinėmis kortelėmis, kurių pamatyti į svečius mielai vykdavo kiti kilmingieji ir smalsuoliai.

1 Comment

  1. Darius

    Labas vakaras iki kada viks paroda apie telefonus

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Trims pajūrio kultūriniams objektams - ES parama

Kultūros ministerija praneša, kad vienuolikai šalies kultūros objektų aktualizuoti ir įveiklinti bus skirta beveik 4,5 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) ...
2023-12-31
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Operatyviai sulaikė iš vaiko telefoną pagrobusį vagį

Pirmadienį policija sulaukė pranešimo, jog apie 14.15 val. Klaipėdoje, Sulupės g., iš 11-mečio rankų buvo pavogtas 200 eurų vertės „Samsung“ ...
2023-11-14
Skaityti daugiau

Regionas

Kada bus įvykdyta grafienės Antaninos Tiškevičienės valia?

Grafo Juozapo Tiškevičiaus (1835–1891) šeimos rezidencijos įkūrimas Kretingos dvare 1875 metais turėjo didelę reikšmę ne tik Lietuvos pajūrio, bet ir ...
2023-09-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This