Klaipėdos senamiestyje – dar vienas žavus akcentas

Miestas

Uostamiestį papuoš dar vienas originalus meno kūrinys. Istorinėje Klaipėdos dalyje, Turgaus aikštėje stūksančio pastato fasadas netrukus virs didžiuliu piešiniu, kviečiančiu pasinerti į viduramžių miesto gyventojų kasdienybę.

Fasadinio tapymo procesas reikalauja ne tik nemažai kruopštumo, bet ir fizinio pasirengimo. „Pamario restauratoriaus” nuotr.

„Vokietijoje, Austrijoje ar Prancūzijoje galima išvysti ne vieną ištapytą pastatą, kurie neabejotinai pagyvina aplinką, traukia praeivių žvilgsnius. Tad kodėl gi to nepadarius ir pas mus? Juolab kad Senojo turgaus vaizdas – gana nykus, nemažai statinių nušiurę, prašosi atnaujinimo, o ši vieta gausiai lankoma turistų. Norisi, kad tiek jie, tiek klaipėdiečiai matytų daugiau gražių, įkvepiančių dalykų“, – apie idėjos užuomazgas kalba bendrovės „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas.

Pastato Turgaus aikštėje 21, kuriame įsikūrusi „Pamario restauratoriaus“ būstinė, fasadą neatsitiktinai nuspręsta paversti simboline galerija, skirta kalvių, drožėjų, stiklių, puodžių, audėjų bei kitų ano meto auksarankių meistrystei pagerbti.

„Istoriškai Klaipėdos senamiestyje, įskaitant Senosios turgavietės teritoriją, telkėsi įvairūs amatininkai. Tai liudija ir Mėsininkų, Skerdėjų, Puodžių, Kalvių, Kurpių bei kiti gatvių pavadinimai. Tad nusprendėme, jog būtent šiuos senųjų amatų epizodus būtų prasminga įamžinti. Galiausia ši tema glaudžiai susijusi su mūsų pačių veiklos specifika. Simboline prasme mes taip pat esame amatininkai – restauratoriai, pastatus naujam gyvenimui prikeliantys nuo pamatų iki stogo“, – pranešime spaudai cituojamas A. Kliukas.

Tapoma lėtai

Istoriškai Klaipėdos senamiestyje, įskaitant Senosios turgavietės teritoriją, telkėsi įvairūs amatininkai, „Pamario restauratoriaus” nuotr.

Kaip pastebėjo šį miesto viduramžių paveikslą po atviru dangumi kuriantis klaipėdietis tapytojas Rolandas Marčius, neretai tokia tapyba klaidingai vadinama freska. „Tačiau tai nėra freskos technika, tapoma fasadiniais dažais, kurie pagaminti naudojant natūralią uolieną. Vaizdas kuriamas žaidžiant tos pačios fasado spalvos atspalviais, šviesesniais ar tamsesniais tonais“, – aiškina R. Marčius.

Menininkas pripažįsta, jog toks fasadinio tapymo procesas reikalauja ne tik nemažai kruopštumo, bet ir fizinio pasirengimo, be to, darbų tempą diktuoja oro sąlygos.

„Kad atsidurtų ant sienos, piešinys yra perpiešiamas keturis kartus. Procesas – lėtokas, reikalaujantis kantrybės, o kadangi tapomas didelis plotas, tenka palakstyti ir pastoliais“, – šypteli kūrėjas.

Šis meno kūrinys – ne vienintelė ilgametes mecenatystės tradicijas puoselėjančios bendrovės dovana miestui. „Pamario restauratoriaus“ mecenuoti kultūros projektai – skulptūros „Senamiesčio sargas“, „Vaikystės svajonė“, „Kaminkrėtys“, „Klaipėdos juodasis vaiduoklis“ ir kt. – šiandien tapo neatsiejama uostamiesčio įvaizdžio dalimi.

7 Comments

  1. Amer Aly

    Way cool! Some very valid points! I appreciate you writing this post and the rest of the website is really good.

    Reply
  2. Pharmg71

    Hello!

    Reply
  3. Johna808

    Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. All the best dckffbkdbdfe

    Reply
  4. SAva

    Šaunu, Rolandai!

    Reply
  5. Anonimas

    Sveikinu, yra savo miesto mylėtojų. Ačiū jiems

    Reply
    • besidomintu

      Tikrai atrodo gražiai, bus labai maloni priežastis dažniau lankytis senajame turguje.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Po remonto atvertos KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto erdvės

Metus trukę Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto (KU SHMF) vidaus patalpų atnaujinimo darbai istoriniam pastatui įkvėpė gyvybės, sugrąžino ...
2023-06-30
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Mums rašo, Svarbu

Jono kalnelis: „Padariau ir pamiršau“

Įspėjimas komentatoriams, kurie rašys, jog „geriau pasidžiaugtų, kad miestas gražėja, vietoj to, kad kabinėtųsi“ – džiaugiuosi, bet miesto ir ES ...
2023-05-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senojo bravoro atgimimas: prasidėjo paskutinis etapas

Prieš septynerius metus ilgai apleistą senojo bravoro kompleksą, esantį tarp Herkaus Manto ir Šaulių gatvių, įsigiję klaipėdiečiai medikai Agnė ir ...
2023-05-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This