SGD populiarins speciali platforma

Verslas

Lapkričio 8 d. įsteigta suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) platforma, kuria norima stiprinti ir plėtoti šio produkto rinką ir su ja susijusias veiklas Lietuvoje. Šią platformą įsteigė AB „Klaipėdos nafta“ (KN), UAB „Litgas“, AB „Amber Grid“, UAB „Lietuvos dujų tiekimas“ ir Klaipėdos universitetas ir Lietuvos SGD klasteris.

KN nuotr.

Teigiama, kad ši platforma įsteigta įvertinus Nyderlandų Karalystės Nacionalinės SGD platformos gerąją patirtį.

„Sutelkiame pajėgas, kad ieškotume realių galimybių, kaip šį kurą kuo plačiau panaudoti praktikoje ir padarytume prieinamą kuo platesniam vartotojų ratui. SGD yra ateities kuras, kurio panaudojimas logistikoje, pramonėje visame pasaulyje dar tik įgauna pagreitį ir Lietuva Europoje šiandien koja kojon žengia su šio sektoriaus lyderėmis – Nyderlandais, Prancūzija, Ispanija, Vokietija ar Italija“, – pranešime cituojamas energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Visos šios partnerystės šalys yra suinteresuotos SGD kaip kuro vartojimo skatinimu ir su juo susijusių veiklų bei inovacijų kūrimu. Kompleksinis požiūris į SGD ir darbas įtraukiant tiek ūkine-komercine SGD veikla užsiimančias šalis, tiek švietimo ir mokslo įstaigą bei SGD klasterį padės kokybiškai plėtoti teisinę-reguliacinę bazę Lietuvoje ir kaimyniniuose regionuose, populiarinti SGD, kaip vienos iš švariausio iškastinio kuro rūšies, panaudojimą transporto ir pramonės sektoriuose. Taip pat svarbu ir maksimaliai išnaudoti SGD laivo-saugyklos „Independence“, kaip SGD paskirstymo centro visame Baltijos jūros regione, galimybes“, – platformos tikslus vardija Mindaugas Jusius, KN generalinis direktorius.

„Esame SGD prekybos Baltijos šalyse pradininkai, įgijome unikalias kompetencijas, turime platų kontaktų ratą su didžiausiais SGD rinkos žaidėjais Europoje ir pasaulyje. Norime tuo pasinaudoti ir prisidėti prie tolimesnės sėkmingos SGD panaudojimo plėtros regione, nes matome geras SGD rinkos perspektyvas”, – teigia LITGAS generalinis direktorius Vytautas Čekanavičius.

„Progresas, kurį pastaruoju metu Lietuva demonstruoja švaresnio kuro naudojimo srityje, mums leidžia vis drąsiau kalbėti apie lyderystę ne tik regioniniu mastu. Vadovaujantis geriausia tarptautine praktika steigdami SGD platformą žengiame realius žingsnius link SGD kuro platesnio panaudojimo pramonėje ir logistikoje. Verslas ir mokslas turės galimybę dar labiau sustiprinti bendradarbiavimą, todėl tokių iniciatyvų, kaip SGD varomo lokomotyvo ar išmaniojo transportavimo konteinerio kūrimas, ateityje turėsime dar daugiau. Valstybei tai reiškia unikalių kompetencijų įgijimą ir konkurencinį pranašumą tarptautinėje rinkoje“, – pažymi SGD klasterio valdybos pirmininkas ir „Lietuvos geležinkelių“ generalinis direktorius Mantas Bartuška.

„Būdami vieni iš gamtinių dujų tiekimo lyderių Baltijos šalyse šiais metais mes aktyviai įžengėme į mažos apimties SGD tiekimo Baltijos jūroje rinką. Simboliška, kad kaip tik šiandien Klaipėdoje yra kraunamas jau penktasis mažos apimties SGD krovinys. Esu įsitikinęs, kad šios platformos įkūrimas prisidės prie spartesnės SGD rinkos Baltijos regione ir Baltijos jūroje plėtros ir tai atneš naudos Lietuvos gyventojams bei verslui“, – teigė „Lietuvos dujų tiekimo“ generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas.

Bendrovės „Amber Grid“ generalinis direktorius Saulius Bilys teigė, jog platforma bus SGD sektoriaus plėtros instrumentas, skatinsiantis SGD vartojimą ne tik tradicinėse, bet ir naujose srityse, panaudojant sukauptas žinias ir patirtį bei modernias išmaniąsias technologijas.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This