Siūlo pratęsti lengvatą nuomojantiems butus

Svarbu, Verslas

Nors Klaipėdos savivaldybės administracija tvirtina, kad sprendimas leisti įsigyti būsto nuomos verslo liudijimą už 1 eurą nedavė norėto efekto – mieste nepadaugėjo deklaruojančiųjų savo gyvenamąją vietą, ir siūlo sugrąžinti 2016 m. galiojusį 348 Eur dydžio mokestį, miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas antradienį tam nepritarė.

Buvo akcentuota, kad toks radikalus mokesčio sumažinimas iš šešėlio ištraukė beveik pusė tūkstančio butų nuomotojų, o efektas dėl deklaravimo dar galėjo nepasijusti, nes sugriežtinta tvarka, kai nebebus leidžiama prisiregistruoti „prie Savivaldybės” buvo nukelta į 2018-ųjų pradžią.

Per aštuonis šių metų mėnesius Klaipėdoje butų nuomai buvo įsigyti 839 verslo liudijimai – 468 daugiau nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį, tačiau į biudžetą gauta 56 000 Eur mažiau gyventojų pajamų mokesčio nei per tą patį 2016 m. laikotarpį. Martyno Vainoriaus nuotr.

Sprendimo projekte rašoma, kad visiems kitiems verslo liudijimo mokesčius siūloma palikti tuos pačius, kai mokesčiai už juos yra diferencijuoti „atsižvelgiant į veiklos rūšies mąstą, veiklos paklausumą, verslumą, pajamingumą, paslaugos pelningumą bei konkurenciją”.  Mokesčiai už juos ir toliau siektų nuo 1 iki 585 Eur.

Savivaldybės administracijos Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė aiškino, kad per aštuonis šių metų mėnesius nuomai buvo įsigyti 839 verslo liudijimai – 468 daugiau nei praėjusiais metais per tą patį laikotarpį, tačiau į biudžetą gauta 56 000 Eur mažiau gyventojų pajamų mokesčio nei per tą patį 2016 m. laikotarpį. Tad prognozuojama, kad per visus 2017 m. Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetas gali negauti 85 tūkst. Eur.

Ji akcentavo ir tai, kad skelbimai rodo, jog nuomos kainos įvedus tokį mokestį nesumažėjo, deklaruotos gyvenamosios vietos skaičiai irgi „neblizga”. Per metus (nuo 2015 m. spalio iki 2016 m. spalio), kai toks verslo liudijimas kainavo 348 Eur, deklaravusių gyvenamąją vietą „prie Savivaldybės” sumažėjo nuo 13 017 iki 9 700, o nuo 2016 m. spalio iki dabar – tik iki 7 661.

Visgi miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariams padarė įspūdį tai, kad sumažinus mokestį beveik 500 žmonių oficialiai deklaravo savo veiklą ir išlindo iš šešėlio. Vicemeras, liberalas Artūras Šulcas svarstė, kad vieni metai per mažas tarpas efektui pasireikšti.

„Plius, neįsigaliojo įstatymas dėl privalomo gyvenamosios vietos deklaravimo, tad reikia pratęsti lengvatą”, – sakė jis.

Komiteto nariai, pasvarstę, kad galbūt reikėtų ieškoti kompromisinio varianto – mokestį didinti tik iki 10 ar 12 eurų, visi vieningai pasisakė už tai, kad būtų pratęsta dabartinė lengvata. Galutinį žodį dar turės tarti Taryba.

Jai taip pat bus teikiamas siūlymas nustatyti 50 proc. fiksuoto pajamų mokesčio dydžio pensininkams, bet tik tada, kai verslo liudijime įrašomas vienas asmuo.

Kad lengvatą butų nuomos verslo liudijimams reikia pratęsti mano ir šios iniciatyvos autorius, dabar jau Seimo narys, liberalas Simonas Gentvilas.

„Pirmiausia, Savivaldybės administracija neįdėjo jokių pastangų, kad viešintų tokią lengvatą ir jos suteikiamas galimybes nuomininkams. Kaip politikas aš skelbiau savo feisbuko puslapyje, bet to tikrai negana. Be to, ir metams atidėtas draudimas registruotis „prie savivaldybių” irgi turėjo įtakos. Manyčiau, kad reikėtų dar bent metams pratęsti tokią lengvatą”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė S. Gentvilas.

Prognozuojama, kad 2017 metais už išduodamus verslo liudijimus j Klaipėdos savivaldybės biudžetą gali būti surinkta apie 380 tūkst. Eur pajamų.

Mokesčių inspekcijos duomenimis, daugiausia verslo liudijimų įsigyta būtent butų nuomai (839), kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai (644), prekybai ne maisto produktais (598). Beje, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir soliariumų verslo liudijimų skaičiai yra tarp labiausiai sumenkusių tiek kiekine, tiek gautų mokesčių išraiška – minus 90 vienetų ir -5685 Eur.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Atnaujintas Botanikos sodas laukia lankytojų

Penktadienį po beveik trejus metus trukusių rekonstrukcijų duris visuomenei atveria atsinaujinęs Klaipėdos universiteto Botanikos sodas. Lankytojus Botanikos sode džiugins pažintiniai ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This