Verslo „reideriai” pagaliau išgirdo nuosprendį

Kriminalai ir nelaimės

Po kelerių metų nagrinėjimo Klaipėdos miesto apylinkės teismas pirmadienį pagaliau paskelbė nuosprendį byloje, kurioje gana žinomas uostamiesčio verslininkas Vytautas Nemunis kartu su dviem kolegomis kauniečiais ir dviem bendrovėmis buvo kaltinami neteisėtu verslo perėmimu.

Vytautas Nemunis (kairėje) teismo sprendimu siunčiamas už grotų. Gintaras Gelčys atsipirko 7534 Eur bauda. Ar skųs tokį sprendimą jie neatsakė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Visi jie buvo pripažinti kaltais ir paskirtos baudos, o reali laisvės atėmimo bausmė – 3 metai ir 8 mėnesiai buvo skirta V. Nemuniui, jau sulaukusiam 5 nuosprendžių kitose baudžiamosiose bylose.

V. Nemunis kaltinamas tuo, kad nebūdamas Klaipėdoje registruotos UAB „Hoja Electronics“ akcininku, o juo tik neteisėtai apsimesdamas, neva valdomas 3 mln. litų vertės akcijas pardavė kitos uostamiesčio UAB „Ronier Development“ įgaliotam asmeniui Rolandui Nadzeikai.

Kaltinimų byloje susilaukė ir dviejų Kau­no bend­ro­vių vadovai– Gin­ta­ras Gel­čys ir An­ta­nas Pleš­kys. Atsakomybėn patrauktos ir UAB „Ronier Development” bei Bendra Lietuvos ir Kanados įmonė UAB „Besserlita”.

Sandėris, kurio vertė 25 tūkstančiai litų, buvo įvykdytas 2012 metų birželio 13 d. Kauno advokato Vi­tol­do Mar­to­vi­čiaus kontoroje. V. Nemunis pinigų negavo, nes šia suma sumažinta jo 880 tūkst. litų siekusi skola „Ronier Development“. Praėjus vos porai dienų po minėto „akcijų“ pardavimo, į Klaipėdą atvyko keli nepažįstami asmenys ir teisėtų „Hoja Electronics“ savininkų pareikalavo atiduoti įmonės turtą bei dokumentus neva naujajam bendrovės direktoriui. Netrukus Registrų centre sužinota, kad pakeista visa įmonės registracija. Užblokuotos ir jos sąskaitos banke, pasigesta jose buvusios nemažos pinigų sumos.

Teismas konstatavo, kad visų kaltinamųjų kaltė yra įrodyta. V. Nemuniui subendrinus bausmes skirta 3 metų ir 8 mėnesių laisvės atėmimas ją atliekant pataisos namuose.

R. Nadzeika nuteistas tokia pat laisvės atėmimo bausme, bet ji atidėta trejiems metams. Per visą šį laikotarpį jis negalės išvykti iš miesto ar rajono ribų be pareigūnų leidimo.

G. Gelčiu skirta 7534 eurų bauda. A. Pleškys taip pat atsipirko bauda – 9417,5 Eur.

Jau bankrutavusiai „Ronier Development“ skirta bausmė – likvidavimas.  UAB „Besserlita” (už 1 mln. litų vertės paprastojo neprotestuotinio vekselio suklastojimą)  – 37 660 Eur bauda.

Po nuosprendžio paskelbimo nei V. Nemunis, nei sprendimo pasiklausyti atėjęs G. Gelčys neatsakė, ar jį skųs. Tai galima padaryti per 20 dienų.

Nuosprendžio išklausyti atėjęs V. Nemunis elgėsi agresyviai – stumdė jį bandžiusį nufotografuoti žurnalistą, vis taikėsi griebti už fotoaparato, kol pagaliau nurimo išgirdęs prokurorės perspėjimą apie dėl tokio elgesio galinčią grėsti dar vieną bylą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuo metu nukentėjusioji, viena iš pagrindinių akcininkių Rimutė Pocienė sakė, kad nors operatyvios reakcijos ir teisėsaugininkų pastangų dėka įmonė visiškai nebuvo užvaldyta, tačiau iki šiol jaučiamos pasekmės.

„Vis dar areštuota apie 1,2 milijono tuomet dar sąskaitoje buvusių litų. Iki šiol negalime iškraustyti Nemunio iš Palangoje esančio pastato – sanatorijos, tad negalime juos naudotis”, – sakė R. Pocienė, pagrindine „Hoja Electronics” akcininke tapusi 2007 m.

Pasak jos, įmonės veiklą trikdė ir apie 9 „naujųjų akcininkų” inicijuotos civilinės bylos.

Bylos duomenimis, R. Pocienė V. Nemunį pažįsta nuo 1992 m. 1996-aisiais kartu su juo susilaukė dukters, bet šeimos nesukūrė. Oficialiai jų keliai išsiskyrė 2003 m.

Patys nukentėjusieji yra pareiškę ieškinį nuostoliams atlyginti, tačiau ši byla buvo sustabdyta, kol baigsis baudžiamosios nagrinėjimas. Taip pat yra pareikštas ieškinys Registrų centrui.

„Hoja Electronics” kartu su broliu buvo įsteigęs pats V. Nemunis. Jis teisme įrodinėjo, kad kaip tik iš jo buvo bendrovės akcijos buvo perimtos neteisėtai. Tačiau teisėja  Violeta Balčiūnienė konstatavo, kad tokius parodymus paneigia byloje surinktų įrodymų visuma.

Bylos duomenimis, V. Nemunis jau yra teistas penkis kartus. 2004 m. Klaipėdos miesto apylinkės teismas už palaidų apskaitos tvarkymą jam buvo skyręs 5000 Lt baudą, po metų Klaipėdos rajono apylinkės teismas užmokesčių nesumokėjimą buvo paskyręs  7500 Lt baudą. 2007 m. Klaipėdos apygardos teismas už turto pasisavinimą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą vyrui skyrė 37 500 Lt baudą. Po dviejų metų tame pačiame teisme V. Nemuniui už turto pasisavinimą ir iššvaistymą buvo skirta tokio pat dydžio bauda. Dar kartą į šį teismą V. Nemunis pateko 2009-aisiais, bet ši byla nukeliavo iki Apeliacinio teismo, kuris už turto iššvaistymą ir papirkimą skyrė 13 177,71 Eur dydžio baudą.

Su visa nuasmeninta 75 psl. dydžio teismo nutartimi galima susipažinti čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mylimąjį pražudžiusiai teismo darbuotojai - lygtinis laisvės atėmimas

Nors Klaipėdos apygardos teismo darbuotoja ir jos gynėjas siekė, kad už avariją, kurioje žuvo žmogus, kaltinamoji būtų atleista nuo baudžiamosios ...
2022-03-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teismo darbuotojos avarijos byla: aiškinosi ir prieblandos būklę

Klaipėdos apylinkės teisme pirmadienį toliau tęsiant avarijos, kurios metu žuvo vyras, bylos nagrinėjimą, joje baigtas įrodymų tyrimas. Dėl mirtimi pasibaigusio ...
2022-01-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teismo darbuotojos avarijos byla: artėja trejų metų sukaktis

Po 8 mėnesių pertraukos, kuri buvo skirta ekspertizei atlikti, penktadienį Klaipėdos apylinkės teisme turėjo būti tęsiamas žmogaus gyvybę prieš beveik ...
2021-12-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This