Vienas komitetas – už 1 eurą, kitas – prieš

Verslas

Nors miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas pasiūlė palikti lengvatą butų nuomotojams, leidžiant jiems verslo liudijimą įsigyti už 1 eurą, pirmadienį  posėdžiavę kito – Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai tokie optimistiški nebuvo.

Palmiros Mart nuotr.

Klausimą pristačiusi Savivaldybės administracijos Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė siūlė   nebetaikyti šios lengvatos, nes ji esą nėra socialiai teisinga – butus nuomojantys žmonės nėra patys vargingiausi. Be to, ir tikėto efekto iš metus laiko taikytos lengvatos nesulaukta.  Dėl to iki spalio 1 d. gauta 56 000 eurais mažiau pajamų, o per metus planuojamas net 85 000  eurų nuostolis.

Jai pritarė Aldona Staponkienė, teigusi, kad žmonės turi  mokėti mokesčius, būti skaidrūs.

Komiteto pirmininkas  Algirdas Grublys sakė, kad pagrindinė lengvatinio mokesčio taikymo priežastis pasiekta – jis turėjo išskaidrinti verslą, kas ir buvo iš dalies padaryta: per metus 839 gyventojai deklaravo legalią veiklą. Visgi jis  tikino, kad nėra už mokesčio didinimą, tačiau matydamas, kad dauguma komiteto narių laikosi kitokios pozicijos, pateikė kompromisiniu pavadintą variantą – 209 eurus,  kaip kad moka kaimo turizmo sodybų nuomotojai.

Kiti gi komiteto nariai buvo linkę  sugrįžti prie ankstesnio mokesčio, taikyto prieš lengvatą – 348 eurų.  Juoba kad kituose didžiuosiuose  miestuose jis gerokai didesnis:  Vilniuje – 684, Kaune – 520, mažesniuose už Klaipėdą  Šiauliuose – 500 eurų.

Nuspręsta miesto Tarybai siūlyti svarstyti abu variantus. Žinant  Finansų ir ekonomikos komiteto norą palikti 1 euro mokestinę lengvatą,  Tarybai teks rinktis jau iš trijų.

Vėliau  A. Grublys informavo, kad, esant alternatyvai, jis balsuotų už 1 euro lengvatos palikimą.

Taip pat komiteto nariai vienbalsiai pritarė siūlymui  taikyti 50 proc. nuolaidą, kai verslo liudijimą įsigyja pensinio amžiaus klaipėdiečiai.  „Bet  pats  verslo liudijimą įsigijęs žmogus ir turi dirbti,  o ne kitas jo šeimos narys”, – sakė K. Petraitienė.

 

2 Comments

  1. Algirdas Grublys

    Norėčiau patikslinti. Aš nemanau ,kad mokestį reikia didinti. Matydamas ,kad dauguma komiteto narių yra kategoriški pateikiau bent kompromisinį variantą. Tarybos posėdžio metu ,esant alternatyvai ,aš balsuosiu už 1 eurą

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū už pastebėjimą, ponas Algirdai. Publikaciją patikslinome.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Ministerija: baigiasi kompensacijos už ukrainiečių apgyvendinimą

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad būstų ir kitų tinkamų gyventi patalpų savininkai ar verslo atstovai, kurie apgyvendino žmones, ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Uostininkai ir valdininkai įsigali savivaldybės įmonėse

„O ar jūs man galite parodyti nors vieną valdybą, kuri yra nepriklausoma?” Šio retorinio mero Arvydo Vaitkaus klausimo per savivaldybės ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This