Kokių išmokų reikėtų seniūnaičiams?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto Tarybai bus teikiamas sprendimo projektas, kuriuo seniūnaičių veiklai skirtas išmokas norima padidinti nuo 15 iki 35 Eur per mėnesį.

Patys seniūnaičiai iš pradžių pageidavo, kad tokia išmoka siektų 200 Eur, tačiau dabar siūlo kompromisinį, esą detaliomis išlaidomis pagrįstą 50 Eur variantą.

Mieste seniūnaičių rinkimai vis dar vyksta, nes iki šiol 2017-2019 m. kadencijai yra išrinkti tik 19 seniūnaičių. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kokie motyvai?

Įgyvendinant įstatymo reikalavimus Klaipėdoje yra sudarytos 55 seniūnaitijos. Tad skaičiuojama, kad patenkinus seniūnaičių sueigos valią skirti po 200 Eur per mėnesį, biudžete reikėtų numatyti 132 000 Eur – 122 100 Eur daugiau nei galiojant dabartinei tvarkai.

Tiesa, mieste seniūnaičių rinkimai vis dar vyksta, nes iki šiol 2017-2019 m. kadencijai yra išrinkti tik 19 seniūnaičių.

Nepaisant to, Savivaldybės administracija politikams siūlo nustatyti tik 35 Eur per mėnesį siekiantį išmokos dydį.

Ši suma grindžiama tuo, kad vardinis viešojo transporto bilietas 30 d. kainuoja 20 Eur, telefono ir interneto paslaugos ryšio operatorių paslaugos vidutiniškai kainuoja 7 Eur/mėn., o  kanceliarinėms bei pašto paslaugų išlaidoms esą turėtų užtekti likusios dalies.

Seniūnaičių nuomonės

Melnragės (Molo g.) seniūnaitė Marija Kalendė mano, kad dabartinė situacija yra tiesiog orumo žeminimas ir noro padėti žmonėms stabdymas.

„Norime, kad suma būtų padidinta bent iki 50 eurų, kad galėtume oriai dirbti šį darbą, kurį atliekame visuomeniniais pagrindais, iš savo kišenės daug ką perkame. Kodėl dabar nenorima eiti dirbti seniūnaičiais? Pamato tuos pinigėlius ir niekam rankos nekyla eiti kažką daryti, o bet ką išjudinti reikia labai daug ir laiko, ir pastangų. Iš tiesų reikėtų kelti klausimą ir dėl darbo valandų apmokėjimo, bet čia jau ateičiai”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė M. Kalendė.

„Eglės” seniūnaitė Virginija Jurgilevičienė irgi pasisako už tai, kad būtų skirta bent 50 Eur išmoka.

„Iš pradžių seniūnaičių sueiga buvo pasisakiusi už 200 eurų, nes pažiūrėjome, kokias išmokas gauna miesto Tarybos, Seimo nariai. Tokios išmokos seniūnaičiams yra griežtai reglamentuotos, jas galima naudoti tik transportui, ryšiui, kanceliarijai. 50 eurų mes detalizavome konkrečiais paslaugas teikiančių bendrovių pasiūlymais. Į 35 eurus skaičiuoja tik darbo dienų autobuso bilietą, o mums reikia tokio, kuris galiotų visomis dienomis. Internetą skaičiuoja tik mobiliajame telefone, o reikia turėti ir atskirai”, – sakė V. Jurgilevičienė.

Tuo metu „Želmenėlio” seniūnaitis Mindaugas Žilys sakė „visiškai nesureikšminantis šio klausimo”.

„Esu nusišalinęs nuo jo. Taip, jei seniūnaitis iš tiesų aktyviai sprendžia šias problemas, tokia suma būtų per mažai. Tačiau juk gali būti ir atvejų, kai seniūnaitį domintų vien tik pati išmoka. Aš pats nesu įsisavinęs nė vienos tokios išmokos. Kartu socialiniuose tinkluose esu deklaravęs, kad mano neoficiali būstinė yra bibliotekos filialas Vingio gatvė 11. Ten savo lėšomis esu pastatęs kavos aparatą, kad žmonės ateitų, bendrautų. Jei leistų tvarka, tokią išmoką naudočiau kavos pupelėms pirkti”, – sakė M. Žilys.

„Versmės” seniūnaitis Vytautas Lupeika teigia, kad ir dabartinių 15 Eur bent jau iki metų galo yra „per akis”.

„Esame visuomeninkai, tai jais ir turime būti – dirbti visuomeniniais pagrindais. Girdėjau, kaip kai kurios ponios ir kompiuterių, ir telefonų nori. O seniūnaičių teisės dabar yra itin suvaržytos – negaliu jokių pasiūlymų teikti nei dėl šaligatvių įrengimo, nei dėl kitų reikalų – Savivaldybėje aiškinama, kad viską dabar turi daryti bendruomenės arba organizacijos. Seniūnaitis yra likęs tik kaip pasiutinukas. Tai kodėl jam didelius pinigus reikėtų mokėti?” – dėstė V. Lupeika.

INFORMACIJA

2016 m. buvo išrinktas 41 seniūnaitis, 6 iš jų išmokos atsisakė. Per 2016 m. avansu išmokėta 35 seniūnaičiams 6 300 Eur, iš kurių 5025, 66 Eur seniūnaičiai pagrindė dokumentais. Likusi 1274,34 Eur išlaidų suma liko dokumentais nepagrįsta, kadangi ankstesniame tvarkos apraše nebuvo numatyta atsakomybė dėl išlaidų nepagrindimo.

Iš viso vidutiniškai 2017 m. ankstesnės kadencijos vienas seniūnatis per mėnesį išleido 12,42 Eur ir pagrindė išlaidas dokumentais.

Teigiama, kad Vilnius ir Kaunas seniūnaičiams išlaidų neapmoka, o kiti miestai skiria nuo 6,66 (Jonava) iki 28,96 (Šiauliai) Eur.

2 Comments

  1. Vytautas L.

    Tos vadinamosios seniūnaitijos yra tiesiog mažos,nedidelės…Tai yra įvairiuose rinkimuose esančios balsavimų apylinkės paimtos tiesiog kaip seniūnaitijų teritorijos. Na,pavyzdžiui, ten kur aš gyvenu – skersai yra 300 metrų ,išilgai – apie 500 metrų…Tai kur čia važinėti automobiliu ar autobusu,kuris ir taip nevažinėja per teritoriją…Tai yra tiesiog daugiausia gyvenamieji ar miegamieji kvartalai. Pavaikštai pėsčias, pabendrauji su gyventojais aktualiais vietos klausimais …Ir patogu ir greitai ,operatyviai ir tiesiog būtina ,naudinga abiem pusėm…Panašios ir kitos apylinkės-seniūnaitijos.Be abejo, vienur kitur yra ir plačiau išsibarsčiusių teritorijų. Bet jeigu tu esi tas vadinamasis visuomeninikas,tai ir vaikščiok ,bendrauk su vietos žmonėmis,o ne …

    Reply
  2. Aurimas Mockus

    Mielos ponios seniūnaitės, seniūnaičiais daugelis nebesiveržė eiti ir būti tik dėl to, kad buvo įvesta naują tvarka, kuri nurodė, kad norint tapti seniūnaičiu reikia ne tik penkis procentus savo seniūnaitijoje gyvenančių gyventojų parašų surinkti, bet ir pačiam draudė kelti savo kandidatūrą, tai turėjo padaryti svetimi.
    Dabar pasakyte sąžiningai ,kiek iš jūsų savo kandidatūrų niekieno NEprašėte iškelti?

    P.S. nemanau, kad bent vienas atsiras kurį be jokių protekcijų ėmė ir iškėlė jam nežinant 😉

    P.P.S. pirmas dvi kadencijas seniūnaičiai ėjo ir dirbo, nors išmokos buvo geriausių atveju tik popieriui ir rašikliams. Bet gi nieko daugiau ir nereikia 😉

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Keisis mažiausios ir didžiausios „Sodros“ išmokos

Ligos, motinystės, tėvystės ir vaiko priežiūros išmokos yra skaičiuojamos individualiai, atsižvelgiant į gavėjų pajamas. Nepaisant to, nustatyti minimalūs ir maksimalūs ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos prioritetas - smarvė*

Spyglys negali nepritarti visų sričių žinovės, aktyvistės, visuomenės veikėjos ir žymios politologės Virginijos Jurgilevičienės mintims, išsakytoms iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Mums rašo

Seniūnaičių rinkimai Klaipėdoje – mokyklinio teatro lygio spektaklis

Klaipėdos seniūnaičių rinkimai – demokratinis rinkimų procesas bei savotiškas mokyklinio teatro lygio spektaklis. Savivaldybės administracija entuziastingai rinkimų procese keičia ir ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This