Klaipėdos rajono darželiuose vaikus maitins sveikai

Regionas

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad 2018 m. ikimokyklinio ugdymo įstaigose maitinimas bus organizuojamas pagal naują Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašą. Pagal naujus valgiaraščius Klaipėdos rajone iš viso bus maitinami 1928 vaikai. Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ auklėtiniai pirmieji išbandė naująjį valgiaraštį, pagal kurį maitinimas šioje įstaigoje organizuojamas jau nuo spalio 16 dienos.

Pasitarime rajono savivaldybėje buvo aptartos ir vaikų maitinimo kainos, Klaipėdos r. savivaldybės nuotr.

„Gintarėlio“ direktorė Alė Šimaitienė neslėpė, kad būti pirmiesiems – iššūkis, kurį padėjo įveikti Visuomenės sveikatos biuro specialistai, vaikų tėveliai ir pedagogai. Direktorė pasakojo, kad, norint vaikus maitinti sveikai, reikėjo pirkti nemažai naujų produktų, gaminti naujus patiekalus, net keisti darželio virėją. Dar vienas iššūkis – dalis vaikų nėra pratę sveikai maitintis namie, ne visi pažįsta visas daržoves, patiekalus, todėl tėveliams ir pedagogams teko bendradarbiauti ir pasistengti, kad vaikai noriai valgytų sveiką maistą. Praėjus adaptacijos laikotarpiui, tiek pedagogai, tiek vaikai pripažino, kad sveikas maistas – skanesnis. Dabar jau valgiaraštyje nėra virtų dešrų. Vaikai valgo špinatus, kuskusą, įvairias daržoves, sveikus patiekalus.

„Atlikome tėvų apklausą ir galiu teigti, kad 95 procentai tėvų yra patenkinti nauju valgiaraščiu. Nors ir yra keletas tėvelių, kurie teigia, kad jų vaikai nemėgsta tokio maisto ir jie nėra patenkinti pokyčiais, tačiau manome, kad sveika mityba ne tik daro teigiamą įtaką vaiko sveikatai, bet ir formuoja sveikos mitybos įpročius, kurie ateityje tik duos naudos. Gi vaiko sveikata – visų svarbiausia“, – pranešime cituojama darželio direktorė.

Sveikas maitinimas pagal naujus valgiaraščius, kurie bus naudojami visose ikimokyklinio ugdymo įstaigose nuo kitų metų, kainuos šiek tiek brangiau. Pasitarime savivaldybėje rajono vadovai kartu su Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ direktore bei Visuomenės sveikatos biuro specialistais diskutavo ir dėl kilsiančios vaikų maitinimo kainos.

Turės patvirtinti rajono Taryba

Klaipėdos rajono savivaldybės ikimokyklinukų maitinimo kaina, palyginus su aplinkiniais rajonais, – viena mažiausių: lopšelyje vaiko maitinimas dienai kainuoja 1,51 Eur, o darželyje – 1,73 Eur. Įvertinus Gargždų lopšelio-darželio „Gintarėlis“ patirtį, planuojama, kad preliminariai maitinimo kaina galėtų kilti apie 30–40 centų, pavyzdžiui, lopšelinuko maitinimas kainuotų apie 1,80 Eur, o darželinuko – 2,10 Eur. Augant produktų kainoms organizuoti kokybišką sveiką vaikų maitinimą tampa beveik neįmanoma.

Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė atkreipė dėmesį, kad nereikėtų koncentruotis vien tik į kilsiančią vaikų maitinimo kainą, bet ir į produktų kokybę, nes prioritetas vis dėlto – vaikų sveikata. Naują vaikų maitinimo kainą turės patvirtinti Klaipėdos rajono savivaldybės Taryba gruodžio mėnesio posėdyje. Prieš tai darželių vadovai turėtų apskaičiuoti, kiek galėtų kainuoti maitinimas pagal naujus valgiaračių reikalavimus, ir pasitarimuose nuspręsti, kokią maitinimo kainą siūlyti Savivaldybės tarybai. Vaikų maitinimo kaina ikimokyklinėse įstaigose kiltų nuo sausio 1 d.

Tam, kad būtų gaminama kuo daugiau sveikų patiekalų, reikia ne tik sveikų produktų, bet ir atitinkamos įrangos, todėl nutarta siūlyti įstaigų vadovams, Savivaldybės administracijos direktoriui sudarant 2018 m. biudžetą rasti galimybę skirti lėšų konvekcinių krosnių, plaktuvų daržovėms ir vaisiams įsigyti – iš viso per 50 050 eurų.

Konvekcinė krosnis pagal aprašo reikalavimus bus būtina maisto ruošimui nuo 2018 m. rugsėjo 1 d., o trintuvas daržovių sriuboms (blenderis) ir plaktuvas daržovėms ir vaisiams – jau nuo 2018 m. sausio 1 d. Trintuvams įsigyti prireiks 4 250 eurų.

„Nors lėšų reikalingai įrangai įsigyti, kad būtų galima gaminti sveikus patiekalus, prireiks nemažai, tačiau tikimės, kad tai iš tiesų pagerins vaikų sveikatą ir pripratins vaikus nuo mažens ja rūpintis, o juk tai tolimesnėje perspektyvoje svarbu ne vien sveikatai, bet ir mokymosi pasiekimams, darbingumui“, − cituojama mero pavaduotoja V.Riaukienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos rajone religinėms bendruomenėms skirta 75 tūkst. eurų

Net septynioms Klaipėdos rajone veikiančioms tradicinėms religinėms bendruomenėms įvairioms iniciatyvoms įgyvendinti paskirstyti 75 tūkstančiai eurų. Taip siekiama prisidėti prie joms ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras dar vienas vaikų darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė skelbia ieškanti projektuotojo naujam vaikų darželiui Gargžduose. Planuojama, kad darželį, atsirasiantį Karaliaus Mindaugo gatvėje, galės lankyti per ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose atsiras naujas modulinis darželis

Klaipėdos rajono savivaldybė praneša, kad žengtas dar vienas žingsnis modulinio darželio Gargžduose statybos link – pasirašyta projektavimo sutartis. Planuojama, kad ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This