Telefoniniai sukčiai ir toliau „šienauja“

Kriminalai ir nelaimės

Mažomis pensijomis nuolat besiskundžiantys Lietuvos senjorai ir toliau lengva ranka sukčiams dalina savo sutapytus pinigus, nors ir policija, ir kitų teisėsaugos institucijų pareigūnai nuolat įspėja apie naujus telefoninių sukčių „darbo“ metodus.

Atidavė 6500 erų

Šią savaitę nuo telefoninių sukčių nukentėjo 79 metų palangiškė. Ji patikėjo penktadienį jai laidiniu telefonu  paskambinusio nepažįstamojo „dainele“ esą ji galbūt turint padirbtų pinigų, tad atvyks neva „ekspertas“ jų patikrinti. Į  namus apie 12 val. atvykusiam apie 25 m. sportinę striukę dėvėjusiam juodaplaukiui moteris atidavė visus namuose turėtus 6500 eurų.

Panaši situacija pasikartojo ir Klaipėdoje. Į policiją  šeštadienį kreipėsi 82 metų senjorė. Ji nurodė, kad apie 13 val. būdama namie Smiltelės g. sulaukė nepažįstamo asmens, kuris prisistatė policijos pareigūnu, skambučio. Vėliau į namus atėjusiam vyrui ji atidavė 1160 eurų.

Abiem minėtais atvejais pradėti tyrimai dėl sukčiavimo.

Pristato FNTT tyrėjais

Tuo metu Finansinių nusikaltimų  tyrimo tarybos pareigūnai gyventojus prašo netikėti melagingais skambučiais ir neatskleisti savo asmens duomenų bei banko sąskaitos numerių asmenims, prašantiems tokių duomenų FNTT vardu.

Pareigūnai  teigia nei skambinantys gyventojams, nei prašantys jų padiktuoti elektroninės bankininkystės kodus ar atskleisti kitą asmeninę informaciją, sakoma pranešime.

Esą telefoniniai sukčiai kartais prisistato FNTT tyrėjais, nurodo realiai dirbančio asmens vardą ir pavardę, pasako, kad neva reikia patikrinti pinigų judėjimą sąskaitoje, o vėliau paprašo atskleisti el. bankininkystės duomenis – prisijungimo kodus, slaptažodžius ir pan. Sukčiautojai dažnai gąsdina, kad neatskleidus duomenų, gyventojo ar jo įmonės sąskaita gali būti areštuota.

Skambina po darbo

Į laidinius telefonus dažniausiai sukčiai skambina po darbo arba savaitgaliais

Teigiama, kad telefoniniai sukčiai, prisistatę pareigūnų vardu, gyventojams dažnai skambina jau pasibaigus tarnybos darbo laikui arba savaitgaliais. Taip elgiamasi dėl to, kad tokio skambučio sulaukę asmenys operatyviai negalėtų prisiskambinti į FNTT ir įsitikinti, ar jiems tikrai skambino tarnybos darbuotojas.

Kitais atvejais sukčiai su gyventojais bendrauja gyvai – prisistato į namus, nurodo, kad yra iš FNTT ir paprašo neva patikrinti turimus grynuosius pinigus. FNTT kartais per dieną sulaukia 3–4 skambučių iš gyventojų, prašančių patikslinti, ar jų neieškojo FNTT pareigūnai.

FNTT primygtinai rekomenduoja, sulaukus panašaus pobūdžio skambučių ar asmens vizito, jokiu būdu nesuteikti prašomos informacijos ir neduoti jiems grynųjų pinigų, o apie skambutį ar vizitą pranešti policijai.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vyks pratybos „Šventaragio žygis 2024“

Policijos departamentas praneša, jog balandžio 24-25 dienomis Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse organizuojamos pratybos „Šventaragio žygis 2024“. Pratybų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Veidai

Specialiosios parengties skyriaus viršininkas: „Kai pradėjau tarnybą vien apsauginis skydas svėrė apie 30 kilogramų"

Lietuvos policijoje yra tik penki Specialiosios parengties skyriai (SPS) – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apskričių vyriausiuose policijos komisariatuose ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This