Keis priėmimo į mokyklas laiką

Svarbu, Švietimas

Jei šį ketvirtadienį posėdžiausianti Klaipėdos miesto taryba pritars Savivaldybės administracijos siūlymui, priėmimas į uostamiesčio mokyklas prasidės nebe sausio 4-ąją, o per antrąsias mokinių žiemos atostogas vasarį.

Taip pat keičiant priėmimo tvarką numatoma galimybė sukurti specialią komisiją konkretiems atvejams nagrinėti, labiau detalizuojama, kaip reikia įsitikinti realia, o ne deklaruojama vaiko gyvenamąja vieta.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Data varijuotų

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Virginija Kazakauskienė pasakojo, kad vienas iš esminių siūlomų pakeitimų, kad priėmimo mokyklose dieną nustatytų Savivaldybės administracijos direktorius. Dabar galiojančioje tvarkoje priėmimo pradžia buvo numatyta sausio 4-ąją.

„Jei miesto Taryba pritars, 2018-ųjų priėmimas turėtų prasidėti per antrąsias mokinių žiemos atostogas, vasario 19 dieną. Manome, kad taip būtų kur kas patogiau ir geriau nei iškart po švenčių”, – sakė specialistė.

Beje, nors Klaipėdos savivaldybės administracijos atstovai žadėjo, jog jau 2018-ųjų pradžioje tėvams, ko gero, nebereikės nuo itin ankstyvo ryto stumdytis gyvose eilėse norint, kad jų vaikas patektų į itin paklausias šiaurinės ar centrinės miesto dalies mokyklas, tokie pažadai realybe nevirs. Savivaldybės specialistams prireikė net 10 mėnesių, kad būtų paskelbtas elektroninės priėmimo sistemos sukūrimo konkursas.

Savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių poskyris informavo, kad konkursas vykdomas pagal kainos ir kokybės santykį.

„Ekspertai vertins techninius pasiūlymus. Laimėjusiu bus pripažintas tas pasiūlymas, kuris gaus daugiausiai ekonominio naudingumo balų. Jei nė vienas pasiūlymas nebus įvertintas pakankamu balų skaičiumi, pirkimo procedūros bus pradėtos iš naujo. Šiuo metu tiekėjų skaičiaus viešinti negalime iki kol nebus sudaryta pasiūlymų eilė ir nustatytas laimėtojas.  Nustačius laimėtoją, preliminariai sutartis galėtų būti pasirašyta 2018 m. sausio pabaigoje. Pirkimo sąlygose numatyta, kad „sistema turi būti sukurta, įdiegta, perkančiosios organizacijos darbuotojai apmokyti dirbti su ja ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo sutarties įsigaliojimo dienos“, – rašoma atsakyme.

„Atviros Klaipėdos” duomenimis, pasiūlymų pateikimo terminas buvo nukeltas net tris kartus, nes neatsirasdavo nė vieno dalyvio.

Bus speciali komisija

Pasak V. Kazakauskienės, naujos tvarkos projekte siūloma sukurti ir specialią komisiją tvarkoje nenumatytiems priėmimo atvejams nagrinėti. Komisiją, kurią miesto Tarybos kadencijos laikotarpiui tvirtins arba pati Taryba, arba Savivaldybės administracijos direktorius, sudarys du Tarybos, trys Savivaldybės administracijos, po vieną Mokyklų vadovų asociacijos ir Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovą.

Numatoma, kad jei priėmimo metu neįmanoma patenkinti visų prašymų, pirmumo teisę turėtų pageidaujantys tęsti mokymąsi pagal aukštesnio lygmens ugdymo programą toje pačioje mokykloje (pagal prašymų įregistravimo datas), mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje gyvenantys našlaičiai; asmenys, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, ir vaikai, kurių broliai ir seserys prašymo pateikimo metu jau mokosi toje mokykloje (pagal prašymų įregistravimo datas;).

„Išeivių” į rajoną problemos

Taip pat atsižvelgiant į naujausią patirtį, kai priimant vaikus į mokyklas pradėtas taikyti prioritetas realiai, o ne deklaruotai gyvenamajai vietai, siūloma tikslinti, kokios procedūros turi būti atliekamos siekiant išsiaiškinti, ar tikroji gyvenamoji vieta nesiskiria nuo deklaruotosios.

Numatoma, kad gali būti organizuojama gyvenamųjų vietų patikra „Mokinių registro, Savivaldybės centralizuotos vaikų priėmimo informacinės sistemos pagrindu ar apklausiant miesto ir kitų savivaldybių seniūnus bei seniūnaičius”. Taip pat gali būti prašoma pateikti patalpų nuomos sutartis, pažymą apie įsigytą nekilnojamąjį turtą, mokėjimo kvitus už suteiktas komunalines ar patalpų išlaikymo paslaugas ir kt. Esant poreikiui mokyklų atstovai kartu su Vaiko teisių apsaugos srities specialistai galio lankytis nurodytoje gyvenamojoje vietoje.

Pasak V. Kazakauskienės, ir toliau išlieka galimybė rajone gyvenantiems, bet Klaipėdoje besidarbuojantiems tėvams leisti savo vaikus į kai kurias uostamiesčio mokyklas. Tiesa, tokiais atvejais dar leidimą turi suteikti rajono savivaldybė, bet ji tai, anot specialistės, daro gana noriai.

Tačiau Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Algirdas Petravičius akcentuoja, kad toks leidimas gali būti suteiktas tik tiems asmenims, kurie yra deklaravę gyvenamąją vietą rajono teritorijoje.

„Jei šeima realiai gyvena, pavyzdžiui, Trušeliuose, bet gyvenamąją vietą yra deklaravę Klaipėdos mieste, mes tokio sutikimo išduoti negalime, nes jie mokesčius moka Klaipėdos miestui. O tais atvejais, kai sulaukiame šalia Klaipėdos gyvenančių žmonių prašymų, juos gana greitai, nelaukdami 20 dienų termino, įvertiname ir jei iš tiesų šalia gyvenamosios vietos nėra galimybės užtikrinti vaiko ugdymo, išduodame atitinkamą leidimą, pagal kurį vėliau atsiskaitome su Klaipėdos savivaldybe už dalį ugdymo išlaidų”, – sakė A. Petravičius.

Pasak jo, šiuo metu yra 53 vaikai, kurių mokymąsi Klaipėdoje apmoka rajono savivaldybė.

Pagal Klaipėdos miesto tarybos patvirtintas mokyklų aptarnaujamas teritorijas, Klaipėdos rajone gyvenantys vaikai gali būti priimami į Litorinos mokyklą, Prano Mašioto gimnaziją, Martyno Mažvydo progimnaziją, „Medeinės” mokyklą, „Pajūrio” progimnaziją, Ievos Simonaitytės mokyklą, „Smeltės” progimnaziją, Vitės pagrindinę mokyklą, „Vyturio” progimnaziją, „Aitvaro”, „Aukuro”, Baltijos, Klaipėdos suaugusiųjų, Hermano Zudermano, „Žaliakalnio” gimnazijas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos rajono pirmokams – būtiniausių priemonių krepšeliai

Jau antrus metus iš eilės rugsėjo 1-ąją Klaipėdos rajono pirmokų lauks būtiniausių kanceliarinių priemonių krepšeliai. Tad tėveliai, kurių mažieji tik ...
2023-06-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Naujoji mokykla rugsėjį gal ir atsivers, bet ne visiems

Miesto vadovams kartu su rangovu tikinant, kad šį rugsėjį pagaliau duris atvers naujoji Senvagės gatvėje statoma mokykla, kai kurie klaipėdiečiai ...
2023-01-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Prieš mokslo metus - ir raginimas taupyti

Pirmadienį surengtos Klaipėdos miesto švietimo įstaigų vadovų rudeninės konferencijos metu meras Vytautas Grubliauskas švietimiečius paragino taupyti energetinius išteklius.  „Metai pažymėti ...
2022-08-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This