Merą Uosto direkcijos valdyboje keičia urbanistas

Uostas ir jūra

Abejones dėl Klaipėdos mero galimybės dalyvauti Uosto direkcijos Valdyboje iškėlusi opozicijos atstovė Nina Puteikienė pasiekė, kad jis visgi paliktų šias pareigas.

Kastytis Macijauskas atstovaus miesto interesams Uosto direkcijos valdyboje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Miesto Taryba, gavusi naują Susisiekimo ministerijos prašymą, ketvirtadienį nusprendė į šį valstybinės įmonės valdymo organą deleguoti Savivaldybės administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorių Kastytį Macijauską.

Šių metų gegužės pradžioje Savivaldybė buvo sulaukusi susisiekimo viceministro Pauliaus Martinkaus rašto, kuriuo buvo informuota, jog svarstoma galimybė skirti Uosto direkcijos valdybos nariu Klaipėdos savivaldybės atstovą ir prašyta pateikti kandidatūrą. Gegužę vykusio Tarybos posėdžio metu ji nusprendė deleguoti merą Vytautą Grubliauską.

Tačiau vėliau viešumoje buvo pradėtos reikšti abejonės, ar jis gali eiti tokias pareigas – esą tai gali prieštarauti Ekonominės bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendacijoms ir sukelti interesų konflikto riziką. Itin aktyviai prieš tokį sprendimą pasisakė N. Puteikienė.

Kilus šio klausimo eskalacijai išaiškinimo į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) kreipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ir mero sekretoriatas. Spalį VTEK konstatavo, kad interesų konflikto neįžvelgia.

Visgi gruodžio 18 d. Savivaldybė gavo naują Susisiekimo ministerijos raštą, kuriame prašoma „pateikti Klaipėdos miesto savivaldybės atstovo – valstybės tarnautojo (ne politinio, asmeninio pasitikėjimo) – kandidatūrą į valstybės įmonės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos valdybos narius”.

Tad miesto Tarybai dabar buvo pasiūlyta K. Macijausko kandidatūra. Jai buvo pritarta.

5 Comments

  1. N.Puteikienė

    Gerbiamas Martynai, jau pirmajame prašyme buvo labai aiškiai apibrėžta, kad prašoma valstybės tarnautojo. Valstybės tarnybos įstatymas aiškiai apibrėžia šias sąvokas – valstybės tarnautojas ir valstybės politikaa Nereikia čia įmaišyti politinio (asmeninio) pasitikėjimo tarnautojų. Nors, matau, kažkam labai norisi. Grubliauskas nėra valstybės tarnautojas. Jis yra valstybės politikas ir jokio kito darbo dirbti negali ir negalėjo. Yra akivaizdus dviejų įstatymų pažeidimas.

    Reply
  2. virginija

    Koks yra Vytauto Grubliausko statusas? Ar jis yra karjeros valstybės tarnautojas, ar politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas? Trumpa informacija. Pagrindinis skirtumas, skiriantis politinio pasitikėjimo ir karjeros valstybės tarnautojus, yra priėmimo į darbą būdas ir darbo trukmė. Politinio pasitikėjimo tarnautojai pradeda ir baigia dirbti kartu su politiku, o karjeros darbuotojai gauna darbą dalyvaudami konkurse ir jis yra neterminuotas. Apibrėžimas sako, kad meras yra politinio pasitikėjimo tarnautojas. Kodėl savivaldybė nesiaiškino, jei frazė jiems buvo nesuprantama? Galimai, taip patogiau. Pažeidžiame įstatymą ir kaltų nėra. Kalta frazė.

    Reply
    • N.Puteikienė

      Virginija, jis ne politinio pasitikėjimo tarnautojas, o valstybės politikas. Valstybės politikai – asmenys, į pareigas tiesiogiai ar netiesiogiai išrinkti Lietuvos Respublikos piliečių arba atstovaujamosios valdžios paskirti politinei programai vykdyti – Respublikos Prezidentas, Seimo Pirmininkas, Seimo nariai, Ministras Pirmininkas, ministrai, merai, savivaldybių tarybų nariai.

  3. N.Puteikienė

    Lygiai tokios pat formuluotės Susisiekimo ministerijos prašymas buvo ir gegužę. Tik Grubliauskas parengė sprendimą (sprendimas buvo jo paties teiktas) tarybai, kad taryba deleguotų būtent jį į Uosto valdybą. Tokiu būdu buvo pažeisti du įstatymai: Valstybės įmonių, kuris draudžia, kad valstybės ir savivaldybės įmonių valdybose būtų valstybės politikai. Įstatymas reikalauja, kad valstybės ir savivaldybių įmonės būtų valdomas skaidriai ir juose būtų atstovaujami ne partijų (kaip šiuo atvejų – liberalų), o valstybės ir pačios įmonės interesai. Akivaizdu, kad šiuo atveju buvo suokalbis – Susisiekimo ministerijos ir Grubliausko. Juk būtent šiuo laikotarpiu buvo derinamas svarbiausias – Uosto plėtros projektas. Tai kieno gi interesus tame derinime atstovo Grubliauskas? Be partinio intereso, su KVJUD jį sieja ir kiti žemiški dalykai: KVJUD remia Grubliausko žmonos džiazo festivalį. Nors įstatymas KVJUD draudžia ką nors remti. Tai KVJUD prisidengia reklama – taip vadina ji dosniausią finansinę injekciją Grubliauskų festivaliui. Trečia – namas, kuriame gyvena Melnragėje Grubliauskų šeima, yra būtent uosto plėtros teritorijoje. Ketvirta – Grubliauskas pažeidė Vietos savivaldos įstatymą, nes merui, kaip ir Seimo nariui, draudžiama dirbti bet kokį kitą darbą. VTEKas išsukdamas merą parašė, kad tai yra ne darbas, o pareigos kurios jam priklauso, kaip merui. Šiaip tai reiktų duoti juos visus į teismą. Gal kas laiko tam turit 🙂 Beje, į VTEKą mero sekretoriatas kreipėsi jau po mano kreipimosi. Tikiuosi, kad šis precendentas bent užkirs kelią tolimesniam įstatymų pažeidinėjimui ir valstybės įmonėse neliks valstybės politikų – viceministrų ir pan.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiama Nina, formuluotės ministerijos raštuose visgi nežymiai skyrėsi. Cituoju pirmąjį: „Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija (toliau – Susisiekimo ministerija) šiuo metu svarsto galimybę skirti valstybės įmonės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos valdybos nariu Klaipėdos miesto savivaldybės atstovą. Atsižvelgdami į tai, prašome Jūsų pateikti Susisiekimo ministerijai Klaipėdos miesto savivaldybės atstovo (valstybės tarnautojo) kandidatūrą į valstybės įmonės Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos valdybos narius”.
      Taigi, nebuvo frazės skliausteliuose „(ne politinio, asmeninio pasitikėjimo)”, kaip yra antrajame.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This