„Baltija”: statybos ar nacionalizacija?

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigia, kad pradedamas teisminis procesas dėl žemės nuomos sutarties nutraukimo su buvusio kino teatro „Baltija” savininkais.

Pastato likučius jau daugiau nei 15 metų valdančios Šiauliuose įsikūrusios bendrovės „Fisanta” vadovė Regina Radkevičienė teigia, kad į tokius miesto žingsnius „reaguos advokatas”. Kartu ji tikina, kad čia planuojamų svečių namų projektas jau yra baigtas ir netrukus bus patalpintas į „Infostatybos” sistemą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Perimtų valdžia?

S. Budinas sakė pats ne kartą susitikęs su „Baltijos” savininkais, tačiau viskas, ką iki šiol pavykdavo pasiekti, kad jie pastato likučius uždengdavo tinklu ir jų nebūdavo galima traktuoti kaip pavojingo ar neprižiūrimo turto.

„Esame pradėję teismines procedūras dėl žemės nuomos sutarties nutraukimo. Tai savotiška naujovė, žiūrėsime, kas gausis. Būtų restitucinė priemonė”, – sakė S. Budinas.

Visgi Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas „Atvirai Klaipėdai” teigė, kad kol kas jokie konkretūs žingsniai nėra žengti – buvo tik tokie pasvarstymai.

Projektas yra?

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vedėja Audronė Puzonienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad paskutinį kartą kas nors dėl šio objekto vyko maždaug prieš dvejus metus.

„Tada suderinome projektavimo sąlygas ir turėjo būti rengiamas projektas, tačiau iki šiol niekas mums vertinti taip ir nebuvo pateikta. Dar buvo keliamas klausimas dėl infrastruktūros tinklų, kuriam mes pritarėme”, – sakė A. Puzonienė.

Prieš porą metų Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos Architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba buvo pritarusi pastato rekonstrukcijos projektui, pagal kurį čia turėtų įsikurti 4 aukštų svečių namai. Tada kalbėta, kad pastato fasadas imituos sandėlio vaizdą.

Pastatą maždaug nuo 2000-ųjų valdančios UAB „Fisanta” direktorė R. Radkevičienė, paklausta, ką mano apie Klaipėdos savivaldybės planus, „Atvirai Klaipėdai” sakė nežinanti, kaip juos vertinti, nes „čia advokatas reaguos”.

„Baigiame projektuoti. Projektas netrukus bus įkeltas į „Infostatybą” ir bus prašoma statybos leidimo. Taip, čia turėtų būti svečių namai. Jei ne paveldosaugininkai, jie jau seniai būtų stovėję. Jei jie vėl pradės kaišioti pagalius į ratus, optimizmo nelieka, nors projektas derintas ir Vilniuje, ir Klaipėdoje. Kai tokios mintys, tai sunku ką ir pasakyti, kada gali prasidėti statybos”, – sakė R. Radkevičienė.

Ji taip pat nedetalizavo, kiek planuojama investuoti į šį projektą.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad priešais buvusį „Baltijos” kino teatrą esantį sklypą nuomojanti bendrovė „V. Paulius & Associates“ nusprendė čia atstatyti beveik identišką čia stovėjusį  „Salamander“ vardu vadintą puošnų namą. Statybų darbus čia planuojama pradėti 2019 m.

Istorija

Po didžiojo Klaipėdos gaisro 1854 m. atstatytas mūrinis sandėlis kino sale „Weltkino“ virto 1912 m.

1920 m. jo vietoje vienas Klaipėdos pirklys atidarė kino teatrą „Kammer Lichtspiele“, kuris buvo pats gražiausias ir moderniausias kino teatras ne tik Klaipėdoje, bet ir jos apylinkėse.

1945 m. rugsėjį vėl pradėjęs veikti kino teatras buvo pavadintas „Tėvyne“. 1958 m. jis gavo „Baltijos“ pavadinimą.

Atgavus nepriklausomybę šiame pastate veikė prekybos mugė, kurios gyvavimą nutraukė 1995 m. rugsėjo 14-osios vakar kilęs gaisras. 

„Fisanta” pastatą įsigijo apie 2000 m. 

3 Comments

  1. Reikiaspręst

    Klaipėdos vadovams jau tb gėda , jog 30 m.niekaip negeba išspręsti buvusio Baltijos kinoteatro likimo .
    Kada galėsime ,preidami pro šią vietą pasakyti :
    – Pagaliau stebūklas įvyko !!!
    Kalvių g.nušvito . Atdivėrė vaizdas link Meridijano ❤
    Buvusio kinoteatro pastato vieta nušvito kitaip ,o visa tai kaip ir kada , atsakyti gali
    Klaipėdos m.meras ir kt.atsakingi darbuotojai ?

    Reply
  2. VS

    Na, o jei būti labai tiksliais, 1995 m. rugsėjo 14 d.

    Reply
  3. Skrabalas

    Tikrai gaisras vyko apie 1995.Maždaug tada ,būdamas ką tik baigęs Lietuvos muzikos akademijos Klaipėdos kultūros fakultetą ir grodamas ansamblyje ,, Žvelsa”, pirkau čia veikusioje taip vadinamoje mugėje kostiumą,idant galėčiau scenoje pasirodyti…Ne už ilgo sužinojau,kad buvusi ,,Baltija”” sudegė…Tikrai ne 2000.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This