Nuo bankroto išsigelbėjo ir „Agrovet”

Svarbu, Verslas

Klaipėdos apygardos teismas nepatenkino dar vieno bankininkų ieškinio dėl bankroto iškėlimo Kretingalėje įsikūrusiems mėsininkams. Ketvirtadienį teismas priėmė sprendimą, kad bendrovei „Agrovet” vėl turi būti keliama restruktūrizavimo, o ne bankroto byla.

Prieš porą savaičių šiame teisme buvo priimtas analogiškas sprendimas dėl su „Agrovet” susijusios bendrovės „Pajūrio mėsinė“.

„Įmonė moka atlyginimus, yra pasirašiusi susitarimą su „Sodra”, moka visus mokesčius. O dabar prieš atgimstant norima nužudyti dirbtiniu būdu. Turime visas galimybes restruktūrizuotis ir pritraukti investuotoją”, – teisme teigė „Agrovet” vadovas Augenijus Gudžiūnas (kairėje). Jo ir advokato argumentai Klaipėdos apygardos teismą įtikino. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Agrovet” bankroto bylą norėjo iškelti SEB bankas, su kuriuo įmonė  dar 2001 m. buvo sudariusi kreditavimo sutartį. Ji 2014 m. pasibaigė ir nuo tada likusi 8,186 mln. dydžio skola su palūkanomis iki šiol negrąžinta. Pozicijos, kad  įmonė yra nemoki ir verta bankroto, laikėsi ir trečiaisiais asmenimis byloje buvę Šiaulių ir Luminor bankai.

Visų kreditorių finansiniai reikalavimai „Agorvet” sudaro 11 mln. Eur.

Pernai birželį „Agrovet” buvo iškelta restruktūrizavimo byla, tačiau šiemet kovą kreditorių susirinkimas nepritarė restruktūrizavimo planui ir ši byla buvo nutraukta.

Teismo sprendime rašoma, kad „Agrovet” 2016 m. patyrė 1,28 mln. Eur nuostolių, o pirmą šių metų ketvirtį nuostoliai sudarė 279 067 Eur. Teisme liudijusi įmonės konsultantė teigė, kad „Agrovet” 2017 metus baigs turėdama apie 700 000 Eur nuostolių, nes trūksta apyvartinių lėšų.

„Agrovet” vadovas Augenijus Gudžiūnas, prašydamas dar kartą kelti bendrovei restruktūrizavimo bylą,  nurodė, jog Vilniaus apylinkės teisme vyksta procesas, kurio metu reikalaujama pakeisti SEB kreditavimo sutartį, nustatant, kad galutinis skolos grąžinimo terminas yra 2021 m. gruodžio 15 d.  Taip pat jis teigė, kad šiemet rugpjūtį „Agrovet” ir strateginis partneris sudarė sutartį, pagal kurią jis ketina refinansuoti bendrovės turimus įsiskolinimus didiesiems kreditoriams.

A. Gudžiūnas akcentavo ir tai, kad „Agrovet” yra viena iš vertikalios mėsos perdirbimo grandinės grandžių ir veiklą vykdo kartu su verslo partneriais UAB „Grimeda“, UAB „Kretingalės mėsa“, UAB „Pajūrio mėsa“. Bent vienos iš įmonių grupės eliminavimas iš šios verslo grandinės esą keltų didžiulę grėsmę kitų įmonių funkcionavimui ir veiklos vykdymui.

Taip pat tvirtinama, kad bendrovė „jau atliko sudėtingas procedūras, auditus ir jai suteiktas leidimas eksportui į tokias mokias rinkas kaip Japonija, Honkongas, JAV, Kinija”. Priminta ir su „Sodra” pasirašyta įmokų už apdraustuosius įsiskolinimo sumokėjimo atidėjimo sutartis bei „Sodros” sprendimas atsisakyti  ieškinio dėl bankroto iškėlimo. Kartu akcentuota, kad bus atliekamas „esminis darbo jėgos optimizavimas”, kuris artimiausiu metu „neabejotinai leis bendrovei generuoti teigiamus srautus ir sėkmingai dalyvauti konkurencinėje aplinkoje”.

Ieškinius išnagrinėjusi teisėja Alona Romanovienė konstatavo, kad „Agrovet” turi būti keliama restruktūrizacijos byla. Ji pasirėmė ir nepriklausomos auditorės rugsėjį atliktu tyrimu, kurio išvadose konstatuojama, jog „restruktūrizavimo plano metmenyse numatytos priemonės ir pateiktos/numatytos investicijos yra realios, o uždirbtos pajamos (ypatingai eksporto rinkoje) gali išspręsti įmonės finansinius sunkumus”.

Taip pat konstatuota, kad vykdomas „Agrovet“ gamyklos sertifikavimas jautienos eksportui į Izraelio rinką, vyksta derybos su Artimųjų Rytų, Persų įlankos šalių, Afrikos ir kitų šalių subjektais, tariamasi su ritualinės košer ir halal produkcijos pirkėjais dėl mėsos gaminių pirkimo, pradėti ritualinės skerdimo įrangos diegimo ir linijos pritaikymo darbai.

Teismo nuomone, prioritetas dabar turi būti suteikiamas įmonės gaivinimui restruktūrizavimo būdu, o ne jos likvidavimui. Restruktūrizavo administratore buvo paskirta „Agrovet” pasiūlyta UAB „Bankrotas“. Jai nustatyta 1 000 Eur (neįskaitant PVM) per mėnesį administravimo išlaidų sąmata.

Ši nutartis per 7 dienas gali būti skundžiama Apeliaciniam teismui, tačiau tai įmonės restruktūrizavimo nesustabdytų.

„Sodros“ duomenimis, „Agrovet“ lapkritį dirbo 56 žmonės. Vidutinis atlyginimas siekė 580,38 Eur. Bendrovė šiemet vis turėdavo skolų „Sodrai“, lapkričio pabaigoje jos siekė 126,1 tūkst. eurų.

2 Comments

  1. Anonimas

    Aferistas

    Reply
    • Rimantas

      Gal pasitaisys

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This