„Pajūrio mėsinė” išsigelbėjo nuo bankroto

Svarbu, Verslas

Klaipėdos apygardos teismas nepalaikė Šiaulių banko noro iškelti bankroto bylą vienai iš Kretingalės mėsininkų bendrovių – „Pajūrio mėsinei”.

Šios teismo teisėjas Alvydas Žerlauskas priėmė palankų sprendimą įmonei – patenkino jos vadovo Artūro Pupšio prašymą dar kartą iškelti restruktūrizacijos bylą. Tiesa, toks sprendimas dar gali būti apskųstas Apeliaciniam teismui.

Helicon Filter, Watershed Post (commons.wikimedia.org) nuotr.

Šiaulių bankas dar siekia, kad bankrotas būtų paskelbtas ir bendrovei „Kretingalės mėsa“, o SEB bankas tokią byla inicijavo su šiomis įmonėmis susijusiai „Agrovet”.

Banko argumentai neįtikino

Šiaulių banko atstovai teismui tvirtino, kad „Pajūrio mėsinės“ finansiniai sunkumai nėra laikini pobūdžio ir galimybė atsiskaityti su kreditoriais blogėja, įmonė yra nemoki, todėl jai turi būti keliama bankroto byla.  Taip pat jie atkreipė dėmesį, kad jau ketvirtus metus besitęsiantis įmonės pajamų mažėjimas gerokai viršija bendrą Lietuvos gamintojų pardavimų rinkoje mažėjimą. Esą tai rodo, kad bendrovės problemos yra įsisenėjusios ir tendencingos, nulemtos ne tiek dalies NVS rinkos praradimo, bet nesugebėjimo išlaikyti turėtą vietinės rinkos dalį.

Konstatuota, kad dauguma įsipareigojimų kreditoriams pradelsta vykdyti daugiau kaip metus, įmonė nemoka palūkanų už naudojimąsi kredito lėšomis. Teigiama, kad „Pajūrio mėsinės“ pajamos yra nepakankamos padengti net einamąsias išlaidas.

Bankas skeptiškai vertino „Pajūrio mėsinės” aiškinimus dėl surasto investuotojo. Esą nėra jokių objektyvių duomenų, kad investuotojo atėjimas faktiškai padidintų pardavimus tiek, kad atsakovė gautų pakankamai pajamų vykdyti įsipareigojimus kreditoriams ir padengti įsiskolinimus. Trečiaisiais asmenimis byloje esantys SEB (įmonė pasirašė laidavimą už negrąžintą 8,1 mln. eurų „Agrovet” skolą) ir „Luminor” (770,5 tūkst. skola) bankai irgi pageidavo, kad būtų inicijuotas „Pajūrio mėsinės” bankrotas.

Tuo metu „Pajūrio mėsinė” teismui aiškino, kad rugpjūčio 1 d. buvo pasirašyta sutartis su strateginiu investuotoju, kuria susitarta dėl kreditų refinansavimo ar reikalavimo teisių išpirkimo, kontrolinio akcijų paketo perėmimo. Primintas ir pasiektas susitarimas su „Sodra”, kad ji neinicijuotų bankroto bylos, nes įsiskolinimas jai „ne tik stabilizavosi, bet ir laipsniškai mažėja”.

Primintas ir faktas, kad „Pajūrio mėsinė” yra neatsiejamai susijusi jau restruktūrizuojama UAB „Grimeda“, UAB „Agrovet“ bei UAB „Kretingalės mėsa“, nes visos šios įmonės kartu veikia vienoje vertikalioje mėsos perdirbimo įmonių grandinėje. Akcentuota, kad restruktūrizavimo bylos iškėlimas „Grimedai“ yra itin svarbi aplinkybė, nes ši įmonė yra svarbi „Pajūrio mėsinės“ produkcijos pirkėja.

Tikinama, kad „Pajūrio mėsinės” nuostoliai mažėja, ji „užmezgė ryšius su rimtais klientais naujose rinkose, sudarė ilgalaikes produkcijos tiekimo sutartis su patikimais užsienio partneriais” (įmonė buvo įtraukta į sąrašą gamyklų, atitinkančių eksportui į Izraelio rinką reikalavimus, suderino susitarimo sąlygas dėl ritualinės produkcijos, pradėti ritualinės skerdimo įrangos diegimo darbai ir kt.), o „esminis darbo jėgos optimizavimas artimiausiu metu neabejotinai leis bendrovei generuoti teigiamus srautus ir sėkmingai dalyvauti konkurencinėje aplinkoje”.

Byloje nurodoma, kad bendrovės įsipareigojimai kreditoriams sudaro 2 425 609,51 Eur, o į balansą įrašyto turto vertė 5 573 998 Eur.

Įvertinęs visus šiuos argumentus teismas konstatavo, kad „Pajūrio mėsinė“ yra moki ir jos pašalinimas iš rinkos prieštarautų  teisingumo, sąžiningumo ir protingumo principams.

Spręsdamas dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo teismas akcentavo, kad daugelis UAB „Pajūrio mėsinė“ kreditorių sutiko atidėti skolos mokėjimo terminus, restruktūrizavimui pritarė ir jos darbuotojai.  Tad buvo nuspręsta įmonei kelti restrultūrizavimo bylą ir administratore paskirti Loretą Beržinskienę, patvirtinant 1000 Eur (neįskaitant PVM) mėnesinę administravimo išlaidų sąmatą.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Apeliaciniam teismui, tačiau skundas įmonės restruktūrizavimo nesustabdytų.

Restruktūrizavimo byla „Pajūrio mėsinei” jau buvo iškelta 2016 m. birželį, tačiau per numatytą laikotarpį nebuvo patvirtintas restruktūrizavimo planas.

Spręs ir dėl kitų

Klaipėdos apygardos teismas artimiausiu metu turėtų skelbti sprendimus ir SEB banko inicijuotoje byloje, kurioje siekiama, kad bankrotas būtų paskelbtas mėsos perdirbimo bendrovei „Agrovet“.

Taip pat čia nagrinėjamas analogiškas Šiaulių banko ieškinys „Kretingalės mėsai“.

„Sodros“ duomenimis, „Agrovet“ spalį dirbo 60 žmonių. Vidutinis atlyginimas šių metų spalį siekė 559,78 Eur. Bendrovė šiemet vis turėdavo skolų „Sodrai“, spalio pabaigoje jos siekė 127,4 tūkst. eurų.

„Kretingalės mėsa“ spalio pabaigoje turėjo 59 darbuotojus (metų pradžioje jų buvo 135). Vidutinis atlyginimas spalį čia siekė 571.16 €  Įmonė metų pradžioje turėjo 30425.02 € skolą „Sodrai“, tačiau ją panaikino.

„Pajūrio mėsinėje“ spalio pabaigoje dirbo 57 žmonės (metų pradžioje įmonė turėjo 119 darbuotojų). Vidutinis atlyginimas spalį čia siekė 403,65 Eur. Įmonės skola „Sodrai“ metų pradžioje viršijo 200 tūkst. eurų, o nuo rugpjūčio jau viršija 300 tūkst. eurų.

Reklama: refinansavimas

1 Comment

  1. 222

    ne firma o melagiu kompanija ir pazadu laivas algos jau vieluoja ir po puse metu gauna tik vienetai kam praveda tai tiems kas dar daro desras krekenavos firmai atseit daro paslauga jiems,jie gauna pinigus o zmonems spyga

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This