Priėmimas į mokyklas: rašykite laiškus

Svarbu, Švietimas

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija primena apie tai, kad gruodį miesto Taryba pakeitė priėmimo į uostamiesčio mokyklas tvarką. Pagal naują sprendimą priėmimas į uostamiesčio mokyklas šiemet prasidės nebe sausio 4-ąją, o per antrąsias mokinių žiemos atostogas vasarį.

Esminė naujovė yra tai, kad pirmiausia eilėje bus tie vaikai, kurių tėvai prašymus atsiųs registruotais laiškais. Tačiau kaip bus registruojami laiškai tvarkos nėra, tad akivaizdu, kad šio proceso skaidrumas priklausys tik nuo atsakingų mokyklų darbuotojų sąžinės.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė trečiadienį surengtos spaudos konferencijos metu pranešė, kad Savivaldybės administracijos direktorius pasirašė įsakymą, pagal kurį priėmimas į pirmas klases ir pirmas gimnazijos klases prasidės vasario 19 d. 8 val., o į 2-10 klases ir II-IV gimnazines klases – vasario 21 d. 8 val.

Sumažins eiles?

„Srautai išskirti į dvi dalis, kad nebūtų labai daug žmonių, kad nesusidarytų didžiulės eilės. Yra kelios mokyklos, kur tėvai užsiima eiles anksti ryte, tad yra numatyta galimybė pateikti prašymus registruotais laiškais. Norime paskatinti jau dabar juos siųsti. Juose turi būti vaiko asmens tapatybės dokumento kopija ir pirmenybės teisę įrodantys dokumentai – arba brolių ir seserų mokinio pažymėjimo, gimimo liudijimų kopijos, arba kiti dokumentai, kurie nurodo specialų statusą, suteikiantį prioritetus”, – sakė L. Prižgintienė, akcentavusi, kad registruotais laiškams pateiktiems prašymams bus teikiamas prioritetas lyginant su pateiktais „gyvoje eilėje”.

Tačiau tiek ji, tiek Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė pripažino, kad išlieka subjektyvus kriterijus, kaip į eilę bus suregistruoti atsiųsti laiškai, nes išsiuntimo data neturės jokių prioritetų. O ir kaip bus registruojami tą pačią dieną išsiųsti ir tuo pačiu metu paštininko atnešti laiškai nėra reglamentuota.

„Ateityje gal keisis, žiūrėsime, ar pasitvirtins ši tvarka. Mes manome, kad išspręsime šią problemą. Ieškosime galimybių, kad vaikai patektų į mokyklas tame rajone. Pernai į Simono Dacho progimnaziją buvo priimti visi, deklaravę realias gyvenamąsias vietas jai priskirtoje teritorijoje. Galbūt probleminė bus „Verdenės” mokykla. Tačiau ir pernai buvo išspręsta derinant su Vitės mokykla”, – sakė N. Laužikienė.

Tokia Savivaldybės darbuotojų pateikta informacija buvo naujiena „Verdenės” progimnazijos direktorei Rimai Bėčiuvienei. Pasak jos, prieš šventes Švietimo skyriaus vedėja laikėsi pozicijos, kad registruotais laiškais atsiųsti prašymai neturės pirmenybės prieš pateiktus „gyvoje eilėje”.

„Nieko dar nežinau, tad negaliu nieko komentuoti, kaip bus registruojami tokie laiškai”, – teigė direktorė.

Kitos naujovės

L. Prižgintienė akcentavo, kad galima pateikti į kelias mokyklas, prašymų skaičius neribojamas. Tiesa, naujoje tvarkoje yra panaikintas prioritetas broliams ir seserims, jei į mokyklą pretenduojantis vaikas realiai negyvena jai priskirtoje teritorijoje.

Jau 2017-iesiems žadėtą elektroninio priėmimo į mokyklas sistemą dabar, anot N. Laužikienės, tikimasi pradėti naudoti 2019 metų priėmimo procesui.

Pagal naują tvarką bus sukurta speciali komisija nenumatytiems priėmimo atvejams nagrinėti. Komisiją, kurią miesto Tarybos kadencijos laikotarpiui tvirtins arba pati Taryba, arba Savivaldybės administracijos direktorius, sudarys du Tarybos, trys Savivaldybės administracijos, po vieną Mokyklų vadovų asociacijos ir Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovą.

Nustatyta, kad jei priėmimo metu neįmanoma patenkinti visų prašymų, pirmumo teisę turėtų pageidaujantys tęsti mokymąsi pagal aukštesnio lygmens ugdymo programą toje pačioje mokykloje (pagal prašymų įregistravimo datas), mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje gyvenantys našlaičiai; asmenys, turintys specialiųjų ugdymosi poreikių, ir vaikai, kurių broliai ir seserys prašymo pateikimo metu jau mokosi toje mokykloje (pagal prašymų įregistravimo datas;).

Taip pat atsižvelgiant į naujausią patirtį, kai priimant vaikus į mokyklas pradėtas taikyti prioritetas realiai, o ne deklaruotai gyvenamajai vietai, patikslinta, kokios procedūros turi būti atliekamos siekiant išsiaiškinti, ar tikroji gyvenamoji vieta nesiskiria nuo deklaruotosios.

Numatoma, kad gali būti organizuojama gyvenamųjų vietų patikra „Mokinių registro, Savivaldybės centralizuotos vaikų priėmimo informacinės sistemos pagrindu ar apklausiant miesto ir kitų savivaldybių seniūnus bei seniūnaičius“. Taip pat gali būti prašoma pateikti patalpų nuomos sutartis, pažymą apie įsigytą nekilnojamąjį turtą, mokėjimo kvitus už suteiktas komunalines ar patalpų išlaikymo paslaugas ir kt. Esant poreikiui mokyklų atstovai kartu su Vaiko teisių apsaugos srities specialistai gali lankytis nurodytoje gyvenamojoje vietoje.

Ir toliau išlieka galimybė rajone gyvenantiems, bet Klaipėdoje besidarbuojantiems tėvams leisti savo vaikus į kai kurias uostamiesčio mokyklas. Tiesa, tokiais atvejais dar leidimą turi suteikti rajono savivaldybė.

Pagal Klaipėdos miesto tarybos patvirtintas mokyklų aptarnaujamas teritorijas, Klaipėdos rajone gyvenantys vaikai gali būti priimami tik į laisvas vietas bet kurioje mokykloje arba į  Litorinos mokyklą, Prano Mašioto progimnaziją, Martyno Mažvydo progimnaziją, „Medeinės“ mokyklą, „Pajūrio“ progimnaziją, Ievos Simonaitytės mokyklą, „Smeltės“ progimnaziją, Vitės pagrindinę mokyklą, „Vyturio“ progimnaziją, „Aitvaro“, „Aukuro“, Baltijos, Klaipėdos suaugusiųjų, Hermano Zudermano, „Žaliakalnio“ gimnazijas.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūrinė krizė: ministras žada kalbėtis su savivalda

Nuo praėjusio pavasario Klaipėdą valdantiems politikams nusprendus kardinaliai pakeisti kultūrinių projektų finansavimo tvarką ir taip sukėlus dalies kultūros bendruomenės nepasitenkinimą, ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Unikali transformacija: kaip „tabokinė“ tapo kultūros fabriku II

„Atvira Klaipėda“, ciklo „Urbanistiniai jubiliejai“ rašinyje jau papasakojusi apie tabako pramonės atsiradimą senamiesčio prieigose, šįkart primins jos pasitraukimo istoriją ir ...
2023-11-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This