Vitė vėl juoduoja

Svarbu, Uostas ir jūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vitės mikrorajone, Švyturio gatvės 8-ajame name gyvenanti klaipėdietė Alina Andronova, penktadienį nuvaliusi nuo savo langų juodas dulkes, mano, jog šalia įsikūrusi Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KLASCO) nesilaiko savo pažadų nebekrauti vasarą tokiomis dulkėmis šią miesto dalį „vaišinusio” geležies rūdos koncentrato.

Panašiais vaizdais pasidalino ir Švyturio gatvės 10-ajame name gyvenanti klaipėdietė Jolanta.

Švyturio g. 8 namo langų vaizdas. Alinos Andronovos nuotr.

KLASCO vadovas Audrius Pauža tikina, kad šiuo metu tikrai kraunamas ne šis krovinys ir žadėjo išsamesnius komentarus pateikti po vidinio tyrimo, nes tokia situacija stebina ir pačius uostininkus.

Spalio pabaigoje „Atvira Klaipėda” rašė apie A. Andronovos nuogąstavimus, kad KLASCO esą vėl ruošiasi krauti didžiulius kiekius geležies rūdos ir kaip birželį į aplinką dėl to sklis juodos dulkės.

A. Pauža tada „Atvirai Klaipėdai” tvirtino, kad geležies rūda nėra tas pat, kas geležies koncentratas, kurio vienkartinė partija buvo gabenama per KLASCO terminalą vasarą. Jo krauti artimiausiu metu esą neketinama. Tą patį jis buvo pakartojęs ir lapkritį duodamas interviu dienraščiui „Klaipėda”.

„To krovinio buvo tik nedidelė likutinė partija. Pabandėme jį krauti ir pamatėme, kad jis mūsų sąlygomis yra pernelyg sudėtingas. To krovinio atsisakėme. Prie birių krovinių krantinių dabar krauname tokius krovinius nuo kurių nekyla dulkės“, – tada teigė A. Pauža.

Vitės bendruomenė savo „Facebook” paskyroje irgi rašė, jog spalio pabaigoje vykusio susitikimo su KLASCO vadovybe metu „paskelbta, kad daugiau nebebus tokio krovinio, kuris šią vasarą sukėlė daug dulkių ir taršos”.

„Deja, KLASCO, krovinio, kurio žadėjo atsisakyti, neatsisakė ir visą žiemą krovė toliau, nors viešai spaudoje pasižadėjo to nedaryti. Prašau Jūsų nuomonių, ar tokia veikla toleruotina, kai gyventojai yra mulkinami? O gal tai mes esame mulkiai, kad patikėjome jų pažadais? Pirmasis įrašas darytas birželio mėn, kiti du – šiandien, palyginimui, kad įsitikintumėt, kad tai tas pats, smulkios frakcijos geležies rūdos krovinys, kuris smarkiai dulka”, – „Atvirai Klaipėdai” parašė A. Androva, savo kreipimusi bei filmuota medžiaga vėliau pasidalinusi ir keliose socialinių tinklų grupėse.

Reaguodama į tai klaipėdietė Ligita Mauliūtė  rašė: „Tai štai kodėl aš nespėju langų plauti…”. Margarita Endriuškaitė teigė, kad „langus valyk nevalęs, kitą dieną vėl juodi”. 

Vaizdas Švyturio g. 10 name. Jolantos M. nuotr.

KLASCO vadovas Audrius Pauža „Atvirai Klaipėdai” sakė esąs nustebintas tokių žinių, ypač dėl to, kad dabar toks lietingas oras.

„Tikrai krauname ne geležies rūdos koncentratą, o nedulkančias frakcijas. Atliksime vidinį tyrimą ir kitą savaitę išsamiai informuosime Vitės bendruomenę – planuojame susitikimą su jos nariais”, – sakė A. Pauža.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Andrius Kairys „Atvirai Klaipėdai” žadėjo, kad reaguojant į šį signalą bus atliktas tyrimas, specialistai važiuos į vietą.

„KLASCO turi leidimus krauti ir geležies rūdos koncentratą ir kitus tokio pobūdžio krovinius. Buvo diskusija apie tokios krovos iškėlimą į Smeltės pusiasalį, tačiau kol kas tai dar nerealizuota”, – sakė A. Kairys.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/U570ZbA3O4o”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  1. Rita

    Gaila, skaudu už visus Vitės gyventojus, kurie taip kenčia. Alinos ir Lino šeima, jų nuostabios dukrelės tikrai nenusipelnė to… Gerbiu ir ilgametį koncerno darbuotoją poną Paužą. Bet tokia situacija turi būti kuo skubiau taisoma…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This