„Klaipėdos nafta” paskelbė metinius rezultatus

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) per 2017-uosius iš viso perpylė 7,177 mln. tonų naftos produktų ir 12,646 mln. MWh gamtinių dujų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

2016-aisiais įmonės krova siekė 7,3 mln. tonų, 2015 m. –  6,5 mln. t. Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas 2016 m. turėjo tris naudotojus ir į gamtinių dujų sistemą patiekė 14,611 mln. MWh.

Šių metų gruodį buvo pasiekti aukščiausi naftos produktų krovos rezultatai – perpilta 834 tūkst. t naftos produktų. Tai – 46 proc. daugiau nei 2016-ųjų gruodį. SGD terminalui reikšmingas buvo rugpjūtis, kai išdujinta ir perkrauta 2,176 mln. MWh gamtinių dujų.

Bendrovės pranešime cituojamas jos generalinis direktorius Mindaugas Jusius teigia, jog didžiausi iššūkiai buvo susiję su naftos produktų krova, ypač pirmąjį 2017-ųjų metų pusmetį, kai dėl geopolitinės situacijos buvo jaučiama įtampa ir stagnacija naftos bei jos produktų logistikoje tarp kaimyninių valstybių. Krovos apimtis buvo atstatyta antrajame 2017-ųjų pusmetyje. Tai esą lėmė ir pradėta eksploatuoti nauja infrastruktūra skirtingiems kroviniams.

„Uosto veikla yra specifinė, o ypač mums, kraunantiems tokių šalių kaip Baltarusija produkciją, yra labai svarbu ne tik kaip veiksime patys, bet ir kaip klostysis tarpvalstybiniai santykiai. Pastarasis elementas labiausiai neramino pernai ir išlieka pakankamai intensyvus dirgiklis šiemet, tad vertiname visas galimas rizikas ir susitelkiame į svarbiausius, pamatuotus sprendimus. Tačiau mūsų verslo sprendimai bet kokiu atveju yra pagrįsti ne politiniais, o verslo interesais“, – teigia M. Jusius.

Teigiama, kad SGD terminalo pajėgumas kai kuriais laikotarpiais siekė net apie 90 procentų. Tai esą yra kone aukščiausias rezultatas tarp visų SGD terminalų Europoje.

„Pernai iš SGD terminalo dujos pasiekė 7 valstybes, o į terminalą SGD buvo atplukdytos iš keturių kontinentų: Europos, Pietų ir Šiaurės Amerikos bei Afrikos. Lietuva turi galimybę pirkti dujas iš ten, kur yra pigiau“, – teigia M.Jusius.

Preliminarios 2017 m. KN pardavimo pajamos siekia 106,5 mln. eurų ir yra 2,6 proc. didesnės nei 2016 metais. Naftos terminalai Klaipėdoje ir Subačiuje preliminariai uždirbo 38,3 mln. eurų (gruodį – 4,5 mln. Eur, net 73 proc. daugiau nei 2016-aisiais). 2017 metų SGD terminalo preliminarios pajamos siekia 68,2 mln. eurų – panašios kaip ir 2016-aisiais metais.

„Noriu patikinti, jog bendrovė, kuri drąsiai didžiuojasi socialiai atsakingo verslo vardu, nuolat ieško ir investuoja į procesus, siekiant suvaldyti galimas taršos rizikas. Stebėsenos rezultatai rodo, kad praėjusiais metais lakiųjų organinių junginių, kitaip tariant, oro taršos elementų, nebuvo nė kartą viršyta pagal teisės aktuose numatytus normatyvus“, – teigia M. Jusius.

Praėjusiais metais KN vidutiniškai dirbo 382 darbuotojai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This