Palangos kredito unijos darbuotojai nuteisti pagrįstai

Kriminalai ir nelaimės

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka patikrino praėjusių metų gegužę paskelbto Plungės rajono apylinkės teismo nuosprendžio Palangos kredito unijos byloje teisėtumą ir pagrįstumą.

Už sukčiavimą, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimą buvo nuteisti 7 asmenys, o 2 kaltinamieji atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Apeliacinius skundus dėl nuosprendžio pareiškė visi nuteistieji, kurie prašė juos išteisinti, bei nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą atleista A. P. (prašė ją išteisinti ir jai kaip teisėtai savininkei grąžinti pinigines lėšas).

Prokuroras prašė atmesti apeliacinius skundus.

Kolegija konstatavo, kad iš esmės apylinkės teismo priimtas nuosprendis yra pagrįstas ir teisėtas, o nuteistiesiems skiriant bausmes atsižvelgta į visas aplinkybes, parinktos tinkamos bausmės rūšys bei dydžiai, atitinkantys nuteistųjų asmenybes bei padarytų nusikaltimų pobūdį ir pavojingumą.

Tačiau apygardos teismo teisėjų kolegija nustatė, kad pirmosios instancijos teismas iš nuteistojo E. P. civilinei ieškovei Palangos kredito unijai priteisdamas 5 procentų metines palūkanas nuo priteistos sumos už laikotarpį nuo ieškinio pateikimo iki nuosprendžio paskelbimo ir iki teismo sprendimo visiško įvykdymo, netinkamai taikė baudžiamojo įstatymo nuostatas. Todėl panaikino nuosprendžio dalį, kuria buvo priteistos metines palūkanos.

Teismas taip pat pažymėjo, kad byloje esančių duomenų nepakanka daryti neginčijamą išvadą, jog kratos metus rasti pinigai priklauso nuo baudžiamosios atsakomybės atleistai moteriai, kaip kad ši teigė apeliaciniame skunde, arba A. S. Todėl nuosprendžio dalis, kuria nuspręsta 836 400 Lt, 303 185 Eur, 19 740 Didžiosios Britanijos svarų grąžinti A. S., panaikinta ir ginčas dėl kratos metu paimtų pinigų priklausymo perduotas nagrinėti civilinio proceso tvarka.

Klaipėdos apygardos teismo nuosprendis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, sakoma teismo pranešime.

INFORMACIJA

Plungės rajono apylinkės teismas Palangos kredito unijos byloje 49 metų vyrui skyrė galutinę 7 metų laisvės atėmimo bausmę, 31 metų kaltinamajam skyrė 3 metų laisvės atėmimo bausmę, kurios vykdymą atidėjo dvejiems metams, dėl kaltinimo už neteisėtą praturtėjimą jį išteisinto. Kitus keturis asmenis (3 vyrus ir 1 moterį) nuteisė piniginėmis baudomis (753 – 828 Eur), o 2 asmenis (vyrą ir moterį) nuo baudžiamosios atsakomybės atleido  pagal laidavimą vieneriems metams be užstato. Iš dalies tenkino ieškovo Palangos kredito unijos civilinį ieškinį ir iš buvusio Palangos kredito unijos administracijos vadovo pavaduotojo priteisė beveik 1,7 mln. Eur turtinės žalos, per 117 tūkst. Eur metinių palūkanų ir per 10 tūkst. Eur išlaidų už advokatų paslaugas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This