Drąsiausiam tarpukario Lietuvos žingsniui – 95

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Pirmadienį rytą ties paminklu vieningai Lietuvai „Arka” sumontuotos Sausio 13-osios minėjime jau matytos Iljos Klemencovo instaliacijos.

Tai pirmasis iš 95-ųjų Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos minėjimo akcentų. 1923-ųjų sausio 15-ąją prasidėjo vadinamasis Klaipėdos sukilimas, kurį istorikai yra pavadinę „drąsiausiu tarpukario Lietuvos politikos žingsniu”.  Jo pasekoje po derybų su  Ambasadorių konferencijos valstybėmis 1924 m. gegužės 8 d. Paryžiuje buvo pasirašyta Klaipėdos konvencija, pagal kurią Klaipėdos kraštas su autonomijos teisėmis buvo perduotas Lietuvai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos sukilimui paminėti šiandien skirta keletas renginių.

Ceremonija – be aukščiausios valdžios

Ryte buvo pagerbti Mažosios Lietuvos politinių ir visuomeninių veikėjų Erdmono Simonaičio bei Jurgio Lėbarto kapai Joniškės kapinėse, vidurdienį Skulptūrų parke prie paminklo 1923 m. sukilimo operacijos dalyviams žuvusiųjų vyko tradicinė ceremonija.

Jos metu kalbėjęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas neslėpė ir šią dieną pasigendantis centrinės valdžios atstovų dėmesio Klaipėdai – ceremonijoje dalyvavo tik keletas uostamiestyje arba pamario krašte išrinkti ar iš jo kilusių Seimo narių – Eugenijus ir Simonas Gentvilai, Remigijus Žemaitaitis bei tiesioginių ryšių su Klaipėdos kraštu neturintis Vytautas Kamblevičius.

Pačioje ceremonijoje gausiausiai plėvesavo ne trispalvės ar Mažosios Lietuvos, o partijos „Tvarka ir teisingumas” vėliavos.

Pirmadieninėje prezidentės Dalios Grybauskaitės darbotvarkėje buvo numatytas Egipto Arabų Respublikos ambasadoriaus Aymano Alkaffaso skiriamųjų raštų priėmimas ir vizitas į Šiauliuose esančią Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų aviacijos bazę, kur ji susitiks su Danijos ministru pirmininku Larsu Lokke Rasmussenu.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis šiandien nusprendė lankytis Kauno rajone, kur buvo išrinktas. Jis lankysis UAB „Kauno hidrogeologija“, UAB „Kamesta“, susitiks su Kauno rajono gyventojais ir aplankys UAB „Linolitas“.

O premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį nusprendė susitikti su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų  sąjungos frakcija,  tarptautinės paramos Ukrainai visuomenininkų grupės „Blue/Yellow” atstovais ir dalyvauti Seimo posėdyje.

Kiti renginiai

14 val. ant Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto pastato (Herkaus Manto g. 84) atidengta atminimo lenta žymiam Lietuvos karininkui, archeologui, muziejininkui ir rašytojui Petrui Tarasenkai.

16 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje renginys „1923 metai Klaipėdoje. Klaipėdos krašto sukilimo rengėjų bei dalyvių prisiminimai, dokumentinio filmo „Klaipėdos atvadavimas” peržiūra, paroda „Kova dėl Klaipėdos – įvykiai ir žmonės” (veiks iki vasario 10 d.)

Baigiamasis minėjimo akcentas numatytas 18 val. Žvejų rūmų didžiojoje salėje, kur vyks nemokamas Mažosios Lietuvos simfoninio orkestro koncertas. Dalyvaus Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai R. Ulteravičiūtė, L. Ramelienė, S. Zonys, M. Rojus, A. Raulinavičius, D. Kužmarskytė, V. Tarasovas ir choras. Orkestrui diriguos Tomas Ambrozaitis. Koncerte skambės lietuvių kompozitorių kūriniai bei ištraukos iš lietuviškų operų: B. Dvariono „Dalia“, V. Klovos „Pilėnai“, G. Kuprevičiaus „Prūsai“.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”14963,15038,15042,15043,15044,15045,15046,15047,15048,15049,15050,15051,15052,15053,15054,15055,15056,15085,15065,15064,15063,15062,15061″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=obk2EOkgtq8″ align=”center”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This