Įteikta 32-oji Simonaitytės premija

Kultūra

Pirmadienio vakarą Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje nominuotas 32–asis literatūrinės Ievos Simonaitytės premijos laureatas Sigitas Poškus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Bibliotekos direktoriaus Juozo Šikšnelio teigimu, S. Poškui itin sėkmingai sekasi rašyti vaikams. Iki tol už vaikams skirtą literatūrą ši premija buvo įteikta tik du kartus.

S. Poškus įvertintas už „žaismingai ir meniškai parašytas istorijas, žaidžiant žodžių reikšmėmis ir sąskambiais, sąmojingai ir šmaikščiai, supinant lietuvių tautosakos, pasaulio literatūros, šių dienų, ypač pamario krašto, realijų nuotrupas”.

„Tik šiandien sužinojau už ką mane priglaudė prie Simonaitytės sparno. Radau tik vieną tekstą, tiksliau pavadinimą, kas mus sieja – „O buvo taip”, – sakė pats laureatas, vakaro metu skaitęs savo kūrybą.

Premiją S. Poškui įteikė UAB „Mūsų laikas“ valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas, mecenuojantis šią premiją nuo 2011 metų. Premijos sumą siekia 2 tūkst. Eur.

Šios premijos tradicija užgimė 1987 m., kai Klaipėdos rajono„Jaunosios gvardijos“ kolūkis ir Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyrius pasirašė sutartį dėl premijos steigimo. Pirmuoju laureatu tapo rašytojas R. Sadauskas už romaną „Ežerėnų papartis“. Iš 31 premijos 21 įteikta už prozą, 10 – už poeziją.  Tik dešimt laureatų yra moterys.

Simonaitytės premijos laureatas pagal tradiciją paskelbiamas ir apdovanojamas Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje, artėjant rašytojos gimtadieniui – sausio 23 dienai.

Iki 2010 metų premijos mecenatais buvo bendrovės, privatūs asmenys.

Šiemet I. Simonaitytės premijai buvo pateikti: Stasio Miliuko „Nuo senovės ir viduramžių iki Žalio velnio“; Sauliaus Šaltenio „Kalės vaikai“ 2-jų veiksmų dramos rankraštis; Vytauto Stulpino eilėraščiai „Vakarijos“; Vlado Zenkevičiaus  studija „Klaipėdos krašto pinigai 1917 -1923“; Romo Daugirdo esė „Rūke įšalusios dulkės“; Eglės Gudonytės romanas „Atversta ir apversta“; Sigito Poškaus eilėraščiai, trumpos istorijos vaikams, tėvams ir seneliams „Varškėčių skaitiniai“, „Uogienės skaitiniai“, „Palėpės skaitiniai“, „Bambuko pagaliukai“ bei „Baltijos valdovė“; Salio Šemerio atsiminimai „Apie vėjus burėse, galvoje ir kišenėse“; Mindaugo Jono Urbono romanas „Šimtmečių melancholija“.

Anot bibliotekos pranešimo, komisijos narių dėmesį patraukė Sauliaus Šaltenio, Eglės Gudonytės, Salio Šemerio, Sigito Poškaus ir Mindaugo  Urbono kūriniai. Galutiniam balsavimui buvo atrinktos Eglės Gudonytės, Sigito Poškaus ir Mindaugo Urbono kandidatūros. Šeši iš septynių komisijos narių balsavo už tai, kad 32-oji Ievos Simonaitytės literatūrinė premija būtų skirta Sigitui Poškui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teisme – Rimanto Cibausko šou

Apie 19 metų nelegaliai pastatyta tvora valstybinį žemės sklypą užtvėręs Klaipėdos verslininkas Rimantas Cibauskas, įpareigotas pats pasirodyti teisme, čia surengė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ar Klaipėdoje užteks teisėjų Rimantui Cibauskui?

Įvairiausių ieškinių lavina nelegalią tvorą, užtvėrusią valstybinį žemės sklypą, bandančiam išsaugoti verslininkui Rimantui Cibauskui greitai gali tekti pradėti ieškoti savos ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This