Aiškinasi galimo milijoninio kyšio aplinkybes

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas tęsia baudžiamosios bylos dėl galimo reikalavimo sumokėti 5,75 mln. litų (apie 1,45 mln. eurų) kyšį nagrinėjimą.

Su uostamiesčio verslo centru „Neapolis” susijusioje byloje kaltinimai pateikti bankroto administravimo paslaugas teikiančios įmonės „Valeksa” uostamiesčio filialo direktoriui Dariui Daubarui (nuotraukoje – kairėje), advokatui Tomui Puzinui (nuotraukoje – dešinėje) ir verslininkui Andrejui Rybakovui.

Byloje dalyvauja ir garsūs advokatai – buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Arvydas Pocius, buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Dūda.

Teismus pasiekusi istorija prasidėjo, kai į buvusių „Neapolį” valdžiusios bendrovės akcininkų Viktoro Gleizerio ir Romo Grigalevičiaus vaidų peripetijas įsitraukė verslininko Vladimiro Stefanovo valdoma Klaipėdos bendrovė „Statega“, panorusi perimti šį objektą.

V. Stefanovas teigė, kad prasidėjus įvairiems teisiniam ginčams iš jo bankroto administratorius ir tarpininkavęs advokatas iš pradžių pareikalavo 150 tūkst. litų, vėliau ant lapelio atsirado 200 tūkst. litų suma, netrukus gyvo pokalbio metu esą padidėjusi iki 600 tūkst. litų. Galų gale neva buvo pareikalauta 5,662 mln. litų.

Verslininkas nusprendė įtaisyti vaizdo kamerą savo kabinete, buvusiame „Neapolyje”, ir pradėjo filmuoti susitikimus bei kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą. Ikiteisminis tyrimas šioje galimos korupcijos byloje buvo pradėtas 2012-2013 metais. Prieš porą metų jį buvo nutraukę Klaipėdos teisėsaugos pareigūnai. Tačiau Generalinė prokuratūra nutarimą nutraukti tyrimą panaikino. Tyrimas buvo perduotas Kauno pareigūnams, kur jis vyko iki praėjusių metų pavasario.

Antradienį vykusio teismo posėdžio metu buvo „narstomi” vaizdo ir garso įrašai bei liudijo V. Stefanovas ir jam padėjusi advokatė Svietlana Baracevičienė (nuotr.).

Martyno Vainoriaus nuotr.

Išklausius vieną iš įrašų, bylą nagrinėjantis teisėjas Savinijus Katauskas teiravosi T. Puzino, ką jis turėjo omenyje kalbėdamas apie „techninę problemą”, tačiau pastarasis sakė negalintis to įvardinti, nes tuo metu esą buvo eilė civilinių ginčų.

Teisėjui pasiteiravus V. Stefanovo, kodėl įraše vis kalbama užuominomis, išskyrus Grigalevičiaus pavardę, pastarasis tikino, kad jau iš pat pradžių viskas vyko tik per nutylėjimus.

„Visi skaičiai tik ant lapukų buvo rašomi. Mes sutikome dirbti tik oficialiai, o kalba ėjo apie pinigus, kuriuos turime sumokėti bankroto administratoriui, kad jis savo klausimus išspręstų teisiškai. Nebuvo techninių klausimų. Iš pradžių buvo kalba, jog reikės sumokėti 150 000 litų, kad būtų išspręstas klausimas. Kalba ėjo apie finansus, bet tuo metu jie negalėjo pateikti ofšorinės kompanijos sąskaitos duomenų, į kurią galėtume pervesti norimą sumą”, – sakė verslininkas, tvirtinęs, kad po šio pokalbio, išėjus į priimamąjį, iš jo T. Puzinas jau pareikalavo 600 tūkst. litų.

Advokatai savo ruožtu kėlė klausimus dėl galimo vaizdo įrašo koregavimo, kodėl dalyje įrašo visai nėra garso, vaizdas trukčiojantis, o garsas ištisinis. Jiems taip pat kilo klausimų, kaip įrašas buvo pradėtas, užbaigtas, ar pats V. Stefanovas neištrynė garso ir t. t.

Kad šioje byloje itin daug interesų, liudija ir „Atvirai Klaipėdai” atsiųstas anoniminis laiškas, kurio autorius tikina, kad Vladimiras Stefanovas  ir „Stategą” atstovaujanti advokatė S. Baracevičienė esą suorganizavo nusikalstamą modelį, verslo sandorį paversdami kyšiu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This