Vaidilos aikštėje regi naują fontaną

Miestas, Svarbu

Interaktyvus fontanas, nemažai medžių, vaikų žaidimo aikštelė, Klaipėdoje dar nematytas didelis „baldas”-paviljonas-interaktyvi terasa. Tokius galimus akcentus Vaidilos aikštės projektą rengiantys architektai vardijo antradienio vakarą į pirminių idėjų pristatymą susirinkusiems klaipėdiečiams.

„Tai – ganėtinai svarbi erdvė, bet jos situacija sudėtinga, ji nepritaikyta šiandienos poreikiams nei fiziškai, nei moraliai. Manome, kad tai – vertybė, nors ir neįregistruota kultūros paveldo registre. Anksčiau ji buvo vienalytė, o dabar chaotiškai. Tikslas – suvienyti ir suvienodinti aplinką. Ne smarkiai atkartoti, bet ir neneigti to, kas buvo gera”, – sakė projektavimo konkursą laimėjusios MB „Pupa – strateginė urbanistika” vadovas, architektas Tadas Jonauskis.

Mąsto apie kuršiškus simbolius

Architektai siūlo sukurti aiškią aikštės zoną, atriboti automobilius, kad jie nebūtų čia statomi, kaip dabar. Aikštė esą galėtų tapti pagrindine rajono susibūrimo erdve, čia galėtų stovėti kalėdinė eglutė. Pagrindinė jungtis – dviračių ir pėsčiųjų takas-alėja į Ąžuolyno parką, gausiai apsodintas medžiais, po kuriais – suoliukai.

Pačią aikštę siūloma suzonuoti. „Kietojoje” pusėje kaip Bilduko fontano tęsinys būtų interaktyvūs fontanas – čiurkšlės iš grindinio, kurias išjungus šioje vietoje būtų galima rengti  renginius. Be to, krintantis vanduo slopintų mašinų triukšmą.

Nuo automobilių aikštelės, kuri kitu projektu bus projektuojama šalia Paryžiaus komunos gatvės, aikštę siūloma atriboti interaktyviais elementais, išskirtinio dizaino suolais, „baldais”.

„Vidinė erdvė – ramesnė, skirta vaikams, sėdėjimui, čia būtų ir žaidimo aikštelė, nauji krūmai, želdiniai. Grindinys turėtų būti betoninis arba granitinis, patogus, lygus jaunimui važinėti su riedučiais, riedlentėmis. Jau ir dabar triukšminga erdvė, tad nėra blogai sukurti tokias sąlygas jaunimui. Numatome nemažai medžių, kurie kurtų žalumo jausmą. Medžiai turėtų būti neaugantys labai aukšti, nes ne mišką norime užsodinti, bet būtų pavėsis. Šviestuvai turėtų būti modernūs”, – dėstė T. Jonauskis.

Aikštės priekyje, arčiau Taikos prospekto, architektai mato maždaug 11×3 m „baldą”-paviljoną- interaktyvią terasą, galbūt su muzika, bevieliu internetu, kuri atribotų aikštę nuo triukšmingos gatvės. Toks Klaipėdoje dar neregėtas objektas būtų orientuotas į aktyvų jaunimą.

„Norime išlaikyti esamą fontaną-baseiną kaip istorinį elementą, bet gal interpretaciją padaryti. Fontane tikrai nebus žydros plytelės kaip baseine, bus solidus įvaizdis – ar granitas, ar metalo danga. Jame esančios medinės skulptūros nebūtinai tiek turi vertės, kad reikėtų išsaugoti jas. Kol kas neturiu atsakymo, kaip su jomis reikėtų elgtis”, – sakė architektas.

Aikštėje projektuojamuose gėlynuose regimos daugiametės gėlės.

Pateikė pasiūlymų

Susirinkusieji į pristatymą klaipėdiečiai turėjo įvairių pastebėjimų ir pasiūlymų. Pavyzdžiui, buvo suabejota, ar tikrai aikštę nuo Taikos prospekto būtina atitverti minėtuoju paviljonu, nes jis neleis matyti aikštės pravažiuojantiems. Tačiau T. Jonauskis teigė, jog aikštė pirmiausia projektuojama tiems, kurie joje bus, o ne pravažiuojantiesiems.

Taip pat buvo pasiūlyta idėja projektuoti ne pasisėdėjimui skirtą paviljoną, o galbūt kavinukę, kaip esą neseniai padaryta vienoje Plungės aikštėje.

Visgi T. Jonauskis atkreipė dėmesį, kad bet koks kioskas turi priekį ir galą, o čia nesinorėtų projektuoti kokio nors galo.

„Aplink yra nemažai pakankamai patalpų, kuriose gali atsirasti įstaigos su lauko kavine”, – sakė jis.

Taip pat buvo pasiūlyta idėja senajame fontane iš mozaikinių plytelių sudėlioti kokius nors miestui reikšmingus simbolius.

Pristatyme dalyvavęs Savivaldybės administracijos Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas sakė, jog svarstoma fontano dugne jei ne atkurti ant dabartinio „Technoramos” pastato buvusį medinį pano „Kuršiai”, tai gal kaip nors atkartoti seną kuršių gyvenimą.

Nors buvo pasiūlymų naikinti paraleliai pagal Taikos prospektą einantį keliuką, prieita prie nuomonės, kad čia geriau palikti pirmenybę pėstiesiems, įrengiant atitinkamą dangą ir pakylėjimus, nes pats šis kelias yra reikalingas aplinkinių namų gyventojams išvažiuoti iš kiemų.

Projektuotojas sakė, kad jo nuomone, autobusų stotelę reikėtų perkelti prie aikštės, tačiau dėl eismo saugumo bent jau kol kas ją numatoma palikti dabartinėje vietoje, už sankryžos.

Gyventojai klausė, kaip viskas atrodys, jei taip sutvarkius aikštę buvusio „Vaidilos” kino teatro pastatas liks toks baisus, kaip yra dabar. Tačiau tiek Savivaldybės atstovai, tiek ir architektas akcentavo, kad dabartinė teisinė bazė su privačia nuosavybe nieko daugiau neleidžia padaryti. Kartu jie vylėsi, jog naujam gyvenimui prikėlus aikštę gali atgyti ir aplinkiniai pastatai, kaip kad nutiko prie Dangės krantinių ar Poilsio parke.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Vienai iš gyventojų pasiteiravus ar nebus tvarkomas baisus privažiuojamasis kelias, esantis už „Vaidilos” pastato, R. Zulcas sakė, jog numatoma rekonstruoti visą Paryžiaus komunos gatvę, bet tik tada, kai bus baigtas futbolo mokyklos konversijos projektas, nes statybų metu važiuos daug sunkaus transporto, kuris galėtų apgadinti gatvę.

Šios aikštės rekonstrukcijos projektui numatoma skirti 1,6 mln. eurų. MB „Pupa – strateginė urbanistika” projektą paruoš ir jo vykdymą prižiūrės už 41 140 Eur.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės, Svarbu

Šiaurės rago skveras ir krantinė: tik klausimai

Sausio 25-ąją Klaipėdos miesto savivaldybėje įvyko Danės g. atkarpos nuo Pilies g. iki Šiaurinio rago ir kelio (gatvės) – pėsčiųjų ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

Kultūra

Kas bevertins Klaipėdos kultūros ir meno projektus?

Šiems projektams vertinti prireiks gerokai daugiau „ne visai kultūros žmonių”, negu jų buvo dar prieš Kalėdas mero tik iš „valdiškų” ...
2024-01-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This