Kelia klausimus dėl taršos matavimo

Miestas

Tiek kai kurie klaipėdiečiai, tiek ir kai kurie politikai kelia klausimus, ar racionaliai Klaipėdoje yra išdėstytos taršos matavimo stotelės.

Švyturio gatvės gyventoja Alina Andronova šią savaitę klausė miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto narių, kodėl kietųjų dalelių nematuojama Vitės rajone, kur visiškai šalia gyventojų namų veikia Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”). Ji taip pat kėlė klausimą dėl užteršto Vitės stadiono.

Gyventojai nori, kad taršos matavimo stotelė atsirastų Vitės rajone. Martyno Vainoriaus nuotr.

Komiteto narys Vidmantas Plečkaitis išreiškė nuomonę, kad Bangų gatvėje, kur stovi viena iš tokių stotelių tikrai nereikia nieko matuoti. Dar anksčiau tokią nuomonę buvo išsakęs ir jo kolega Tomas Meškinis.

Komiteto posėdyje dalyvavęs Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda aiškino, kad tokių stotelių statymas yra Aplinkos ministerijos prerogatyva, jie stato ir matuoja.

„Pasak ministerijos, Klaipėdoje pakanka dviejų tokių stotelių ir pagal plotą, ir gyventojų skaičių. Jie skaito, kad teisingai stovi. Kita stovi Šilutės plente netoli „Banginio”. Užfiksuojama iki 30 viršijimų per metus. Tada laistome gatves ir stabilizuojame kietąsias daleles. Žiemą situacija pablogėja dėl to, kad dar yra daug kaminų, kur kūrenama malkomis”, – dėstė jis.

Kalbėdamas dėl Vitės stadiono padėties, jis aiškino, kad tyrimais įrodyta, jog gazonai vegetuodami savaime naikina užterštumą.

„Kuo daugiau žalių plotų, tuo geriau naikina metalus”, – teigė L. Dūda.

A. Andronova neapsiribojo pasisakymu minėtajame komitete ir ketvirtadienį kreipėsi į visą miesto Tarybą iš Klaipėdiečių tribūnos.

„Nuo 2017 m vasaros pradžios Švyturio gatvės gyventojai prašo pagalbos Klaipėdos savivaldybės administracijos bei miesto Tarybos narių. Nors miesto savivaldybės pareiga yra rūpintis gyventojų gerove, kol kas realios pagalbos spręsdami oro taršos problemas mūsų rajone nesulaukėme. Mūsų miesto meras žiniasklaidai ir mums teigia, kad neįmanoma nieko padaryti dėl aukštų taršos normų. Ar tai tiesa, kad nieko neįmanoma padaryti?” – klausė ji.

Ji teigė, jog panagrinėjusi 2012-2016 m Klaipėdos savivaldybes aplinkos monitoringo programą pastebėjo, kad kietųjų dalelių tarša yra matuojama Perkėlos gatvėje, kurioje taip pat buvo vykdoma atvira krova, o gyvenamojoje zonoje, kurioje vyksta atvira žaliavų krova poros šimtų metrų atstumu nuo gyvenamųjų namų, mokyklos ir darželio, nematuojama nuo pat 2012 metų, ir šito daryti nėra numatyta ir 2017-2021 metų monitoringo programoje.

„Mes, Švyturio gatvės gyventojai manome, kad gyvendami šalia didžiulių ūkio subjektų – krovos įmonės „Klasco”, naftos įmonės – turime teisę gauti šią informaciją. Todėl ir toliau prašysime bei prašome Klaipėdos savivaldybės administracijos bei gerbiamų tarybos narių pagalbos koreguojant monitoringo programą užtikrinti mūsų teises sudarant sąlygas įrengti oro kokybės stotelę Švyturio gatvėje. Melnragės bendruomenė kreipėsi į savivaldybės administraciją su prašymu Klaipėdos universiteto jūrų tyrimų instituto vandens transporto ir oro taršos laboratorijos mobilią kompleksinę laboratoriją padaryti veiksnia, akredituota, nepriklausoma. Papildžius ją tam tikrais papildomais įrengimais, Klaipėdos miesto gyventojai poreikiui esant, bet kuriuo paros metu, galėtų išsiskviesti šią laboratoriją, kad būtų atlikti esamos oro kokybės tyrimai. Ypatingai tai padėtų spręsti su naftos kvapais susijusias problemas, nuo kurių labiausiai kenčia Melnragės, Vitės, Miško ir Senamiesčio bendruomenės. Švyturio gatvės gyventojai labai palaiko šį prašymą ir pageidaujame, kad į jį būtų atsižvelgta”, – sakė A. Andronova.

Ji dar kartą paprašė spręsti klausimą dėl viršijančių dirvožemio taršos normų Vitės pagrindinės mokyklos teritorijoje.

„Šioje teritorijoje, kurioje sportuoja, žaidžia mokyklos bei aplinkinių namų vaikai, yra viršijamos chromo bei kitų metalų normos. Ir šios normos viršijamos nuo 2006 metų ir anksčiau. Valstybė ar miestas, kuris nesirūpina vaikais, nesistengia jiems užtikrinti elementaraus saugumo – švarios, sveikos aplinkos – neturi ateities ir yra žlugęs. Pastebime, kad ir kitose srityse šio miesto savivaldybei vaikų gerovė, jų gyvenimo kokybė nėra prioritetinė vertybė. Vitės mokyklos stadionas ir aikštynai nėra renovuoti ir modernizuoti nuo sovietmečio pabaigos”, – teigę moteris.

Vėliau miesto Tarybos posėdžio metu kalbėjęs Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigė, kad Aplinkos ministerija turi mobiliąsias taršos matavimo stoteles ir vylėsi, jog pavyks jas į Klaipėdą prisikviesti dažniau.

Beje, šį penktadienį, sausio 26-ąją, 10 val. Klaipėdos miesto savivaldybės posėdžių salėje rengiamas Klaipėdos miesto savivaldybės aplinkos monitoringo rezultatų pristatymas.

3 Comments

  1. Alina Andronova

    Savivaldybėje APLINKOS MONITORINGO (triukšmo ir želdinių ) REZULTATŲ PRISTATYMAS įvyko, 2017 01 26. Renginio gale įvyko improvizuota diskusija apie oro taršą. Turėjau galimybę paklausti ir vicemero A. Šulco, ir savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėjos Rasos Jievaitienės, ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojo Alfredo Šepšto, kodėl Vitės rajone, gyvenamojoje zonoje, kurioje yra du didžiuliai ūkio subjektai (naftos įmonė ir KLASCO), vienas kurių vykdo atvirą žaliavų krovą poros šimtų metrų atstumu nuo gyvenamųjų namų, dviejų mokyklų ir darželio, nėra stacionarios oro kokybės stotelės, kuri matuotų taršą kietosiomis dalelemis? Kiekvieno atsakymas buvo: brangu… brangu… brangu… „Miela ponia Rasa, o ar mūsų ir mūsų vaikų sveikata nebrangi?“ Ponia Rasa: „Jūs visiškai teisi, užduodama šį klausimą…“ Šulcas gyventojų „priremtas prie sienos”: nu gerai gerai, reiks kalbėtis su įmonėmis, kad jos pačios pirktų ir pastatytų jums stotelę, juk jie teršia, ne mes, savivaldybė žinoma prisidės… KLASCO ne kartą mums yra sakiusi: mokame kasmet miestui duoklę už taršą, tad kodėl jis neaprūpina gyventojų aplinkosaugos priemonėmis. Tad sėkmės jums pone vicemere, kalbėtis su įmonėmis… Net nežinau, kaip visa tai pavadinti?
    Juk stotelė, pastatyta savivaldybės, matavimus vykdė 2012-2016 Perkėlos g. pramoniniame rajone, kur nėra gyvenamųjų namų ir mokyklų bei darželių…

    O triukšmo „monitoringas” gyvenamojoje zonoje buvo atliktas taip: dieną ateita, nei vienam traukiniui nevažiuojant pamatuota ir ramiai išeita. O rezultatas: ši geležinkelio zona pati tyliausia

    Reply
  2. Alina Andronova

    Audriau, nuo kada Jūs esate oro taršos ekspertas? Gal greičiau Jūs KLASCO bičiulis? Būtent jie nuolat tai kartoja ir tikisi, kad lietus atlika aplinkosaugos darbą…

    Reply
  3. Audrius Vaišvila

    Jau pusmetį užterštumo kietosiomis dalelėmis Klaipėdos mieste ir minėtame rajone negalėjo būti, nes penkis mėnesius beveik kiekvieną dieną lyja.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This