Buvusi vadovė nederino interesų (papildyta)

Svarbu, Transportas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį vienbalsiai nusprendė, kad buvusi Klaipėdos savivaldybės valdomos UAB „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinė direktorė bei valdybos pirmininkė Jelizaveta Daugininkienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus vengti interesų konflikto, o jam kilus – nusišalinti. Tyrimas buvo pradėtas sulaukus Savivaldybės kontrolierių kreipimosi.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pati J. Daugininkienė „Atvirai Klaipėdai” sakė dar svarstysianti, ar skųsti tokį komisijos sprendimą teismui.

Ką nustatė?

Tiriant nustatyta, kad 2014-2016 m. J. Daugininkienė šioje bendrovėje priiminėjo sprendimus dėl savo pačios darbo eigos. Per šį laikotarpį ji išleido 25 įsakymus dėl komandiruočių, pasirašė septynis įsakymus dėl kasmetinių atostogų. Ji taip pat dalyvavo bendrovės valdybos posėdyje sprendžiant klausimą dėl bendrovės vadovo darbo apmokėjimo, o vėliau pati su savimi pasirašė darbo sutarties pakeitimus.

Tyrimo duomenys taip pat rodo, jog J. Daugininkienė 2014-2017 m. sprendė ir savo dukters Julijos Pliutienės darbo eigos klausimus: pasirašinėjo jos darbo sutarties pakeitimus, vizavo prašymus išleisti atostogų, išleido įsakymų dėl dukters komandiruočių Lietuvoje ir užsienyje, keitė jos darbo užmokestį.

Pažymima, kad dėl suėjusio senaties termino VTEK nebevertino aplinkybės, kai 1998 m. šioje bendrovėje J. Daugininkienė su savo dukra pasirašė darbo sutartį – komisija turi teisę vertinti tik pastarųjų trejų metų duomenis.

VTEK nenustatė, kad buvusi UAB „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinė direktorė būtų teikusi nusišalinimus nuo interesų konfliktą jai kėlusių klausimų sprendimo jos vadovo funkcijas įgyvendinusiai bendrovės valdybai.

Pareigas šioje bendrovėje J. Daugininkienė ėjo iki 2017 m. rugpjūčio.

Kodėl tik dabar?

Tyrimą VTEK atliko Klaipėdos miesto savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos pranešimo pagrindu.

Savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė „Atvirai Klaipėdai” paaiškino, kad šios įmonės auditas buvo pradėtas pernai metų viduryje ir artimiausiu metu bus baigtas.

„Kasmet nuo 2012-ųjų, kai pradėjau darbuotis, audituojame vis po vieną Savivaldybės įmonę, nes daugiau pajėgų neturime. Pernai paėmėme „Klaipėdos autobusų parką”. Iki tol jie patys samdydavosi nepriklausomus auditorius, tačiau skiriasi jų ir mūsų metodikos”, – paaiškino D. Čeporiūtė.

Tiki savo teisumu

„Jei dar dirbčiau, tikrai skųsčiau tokį sprendimą. Dabar kai gausiu visą sprendimą, pasižiūrėsiu motyvus, pasitarsiu ir gal vien dėl smalsumo skųsiu teismui. Turėjau visokių teismų, kuriuos laimėjome. Kad ir prieš Viešųjų pirkimų tarnybą”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė J. Daugininkienė, pabrėžusi, kad yra įsitikinusi, jog nieko nepažeidė.

Ji stebėjosi, kodėl auditas buvo pradėtas ir VTEK kreiptasis tik jai pasitraukus iš pareigų. Taip pat pašnekovė sakė esanti įsitikinusi, jog Savivaldybės kontrolierių funkcija yra audituoti biudžetines įstaigas, o ne Savivaldybės įmones.

„Esminis klausimas yra ir tai, ar aš buvau valstybės tarnautoja ar ne? Aš manau, kad ne. Juk kaip negali būti pusiau nėščias, taip ir negali būti pusiau valstybės tarnautojas. Vadovavausi visais teisės aktais, ir iki manęs bei man vadovaujant buvusia įmonės tvarka, reglamentais bei įstatais. Niekada nei įmonės valdyba, nei Stebėtojų taryba, nei kontroliavę Savivaldybės specialistai nereiškė jokių pastabų ar pretenzijų”, – sakė J. Daugininkienė.

Ji akcentavo, kad kaip priklauso buvo deklaravusi santykius su dukra, kuri esą 20 metų dirbo ir karjeros siekė lygiomis sąlygomis kaip ir visi kiti įmonės darbuotojai.

„Gi deklaracijos tikrinamos. Kodėl niekas niekada nieko nesakė, jei buvo kažkas blogai?”, – klausė ji.

Kas toliau?

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas numato, kad valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, pripažinti pažeidusiais jo reikalavimus vienerius metus, o pripažinti šiurkščiai pažeidę – trejus metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, priimami, skiriami ar renkami į aukštesnes pareigas. Asmenys, atleisti už šio įstatymo pažeidimą iš pareigų, trejus metus nuo atleidimo iš pareigų dienos negali būti priimami, skiriami ar renkami į pareigas valstybinėje tarnyboje.

J. Daugininkienė sakė, kad šiuo metu tiesiog mėgaujasi laisvesniu gyvenimu, nors ir turi nemažai užsiėmimų. Kartu ji pripažino, kad vis sulaukia nemažai raginimų sugrįžti į politiką.

„Galbūt šis atvejis net paskatins tai padaryti, bet tikrai dar nesu apsisprendusi. Jei grįžčiau, tikrai neslėpčiau tokio fakto, rinkėjai patys spręstų, kaip taip vertini”, – sakė ji.

Moteris teigė, kad jau seniai nebėra Rusų aljanso nare, tad nusprendusi grįžti į politiką svarstytų prie kurios politinės jėgos jungtis.

„Man svarbiausia, kad komandoje būtų įdomūs žmonės, su kuriais būtų įdomu dirbti. Tačiau nieko dar tikrai nesu nusprendusi”, – sakė J. Daugininkienė.

1 Comment

  1. Aidas

    Klaipedos autoparkas-savivaldybes imone. J.D tai puikiai zi no. Pazeide visus isttymus ir ne visus teismus ji laimejo. Visada buvo pries zmoniu. Del savo abi dukros ,anuke, anuko anuko drauges pazeide istatymus ir nesiskaite ne su kuom.Labai abejotinai kad kas nors ja priims i kokia nors partija, bet uz ja ir jos dukra senai neks ne balsuoja .Pripirko butas , nama Julijai (tegul ne sako tik kad zentas nupirko) ir tyliai gyvenk. Aisku moteris visus pinigjs ka uzdirbo KlAP taupe , ne valge ir sutaupe nekilnojamam turtui. Gal reikejo ir vaikus gerai aukleti kad je noretu mokintis ir gauti issilavinima ir dirbti dariti ,, karjera,, be galingos motinos. Noretusi kad patikrintu visus Julijos diplomus,is kur turtas ir butu grestas sprendimas , tada ir kvepuoti bus lengviau

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Klaipėdos pirtį ketina perduoti buvusiam Autobusų parkui

Klaipėdos miesto meras teikia Tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma UAB „Vildmina“, valdančią senąją miesto pirtį, Trilapio g. 6,  reorganizuoti prijungiant ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Vicemerę nuo etikos sargų išgelbėjo biurokratija

Tyrimas dėl Klaipėdos miesto savivaldybės vicemerės Linos Šukytės-Korsakės galimo Politikų elgesio kodekso pažeidimo ir pasisakymų „Facebook“ buvo nutrauktas, nes savivaldybės ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūros projektų finansavimas: lems ir valdančiųjų nuomonė (atnaujinta)

Kultūros ir meno tarybą pakeitusi Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupė, antradienį susirinkusi į pirmą posėdį, didžiausią jo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This