„Klaipėdos nafta” išaugino pelną

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) paskelbė, kad remiantis neaudituotomis finansinėmis ataskaitomis pernai gavo 106,5 mln. eurų pajamų ir uždirbo 17 mln. eurų grynojo pelno. 2016 metais buvo gauta 103,8 mln. eurų pajamų ir 13,8 mln. grynojo pelno.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot bendrovės pranešimo, tokių rezultatų pavyko pasiekti „tinkamai valdant krovinių srautų rizikas, racionaliai planuojant ir priimant lanksčius bei laikui imlius sprendimus”.

Pranešime cituojamas įmonės vadovas Mindaugas Jusis teigia, kad finansiniai rodikliai išties džiugina, kadangi bendrovės veikla buvo veikiama stiprių išorinių aplinkybių, nulėmusių ženkliai mažesnę naftos produktų krovą pirmąjį pusmetį. Vėliau krovinių srautą pavyko stabilizuoti – į bendrovės talpyklas Klaipėdos bei Subačiaus naftos terminaluose perkrauta beveik 7,2 mln. tonų naftos produktų.

Per 2017 m. suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas priėmė 15 dujovežių, kurie atgabeno 839,8 tūkst. t SGD. Dujos Lietuvai buvo tiekiamos iš 4 valstybių. Taip pat įvykdytos 6 mažos apimties SGD perkrovos operacijos. Atskirais mėnesiais terminalas dirbo didesniu nei 90% pajėgumu.

„Praėjusių metų tikslus viršijome, kadangi daug pastangų ir vidinių resursų buvome sutelkę į rizikų valdymą, konkurencingų sąlygų naftos terminaluose sudarymą ir priimtų technologinių sprendimų greitą įgyvendinimą. Taip pat papildomų pajamų uždirbome teikdami konsultavimo paslaugas tarptautinėse rinkose bei realizavus gamybos proceso metu sukauptus naftos produktus”, – teigia M. Jusius.

Pernai didžioji dalis bendrovės investicijų buvo nukreipta į Klaipėdos naftos terminalo plėtrą – pastatytos naujos talpyklos – bei SGD paskirstymo stoties statybas. Iš viso per 2017-uosius investuota 32,9 mln. eurų, įgyvendintas pirmasis bendrovės strategijoje numatytas investicijų etapas ir pradėti antrojo etapo darbai.

„Labiausiai kintanti augimo prasme yra SGD rinka, todėl nuolat ieškome galimybių plėtoti šią svarbią bendrovei veiklos sritį. SGD terminalas pernai užtikrino bemaž pusę Lietuvos dujų poreikių, o nuo praėjusių metų pradžios stipriai skinamės kelią į mažos apimties SGD perkrovos veiklas, tad užtikriname ne tik energetinį nepriklausomumą, bet ir kuriame pridėtinę vertę valstybei naujomis veiklomis“, – sako M. Jusius.

2018 metams KN planuoja konservatyvesnį biudžetą, bet sieks uždirbti ne mažesnį nei 10,2 mln. eurų pelną. Bendrovė įvardina, kad pagrindinės rizikos yra susijusios su įtempta geopolitine situacija. Tiesioginės neigiamos įtakos rezultatams turės vienkartinis techninis reguliuojamos veiklos efektas bei investicijos į naujai plėtojamą veiklą, kuri atneš pelną ateityje.

„Sieksime Klaipėdoje perkrauti ne mažesnį naftos produktų kiekį nei 2017 metais. Tačiau rinkoje išlieka didelis neapibrėžtumas, o aštri konkurencija su kitais Baltijos šalių bei Ukrainos terminalais bus didelis iššūkis siekiant išlaikyti aukštą pelningumą. Taip pat bendrovės plėtojamos naujos veiklos – mažos apimties SGD krova ar tarptautiniai projektai – dar yra ankstyvose vystymosi stadijose ir reikalauja papildomų resursų. Todėl atsargiau vertiname 2018 metų finansinių rezultatų prognozę” – akcentuoja M. Jusius.

Vadovas teigia, jog bendrovės koncentruosis ir į bendrovės komandos stiprinimą.

„Šiemet skirsime daugiau dėmesio organizacinei kultūrai stiprinti: diegiame naują bendrovės vertybių projektą ir ketiname palaikyti dar glaudesnį ryšį su mus supančiomis bendruomenėmis, ieškoti sprendimų, gerinančių aplinkos kokybę“, – žada KN vadovas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This