Dėl galimų sodybų klastočių – du prokurorų tyrimai

Regionas, Svarbu

Pajūrio regioninio parko direkcija įtaria, kad jų teritorijoje, Šaipių kraštovaizdžio draustinyje, viena sodyba jau išdygo, o kitos – dar gali atsirasti artimiausiu metu, archeologinius tyrimus atliekančioms bendrovėms klastojant duomenis apie neva šiose vietose rastas senųjų sodybų liekanas. Parko vadovybė teigia duomenų, kad šiose vietose būta senų sodybų pamatų, neturinti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Dėl to naujųjų metų išvakarės Pajūrio regioninio parko direkcija su pareiškimu kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, prašydama pradėti tyrimą dėl dokumentų klastojimo ir galimo sukčiavimo.

Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Simonas Minkevičius tyrimą pagal aplinkosaugininkų pareiškimą pavedė atlikti dviejų skyrių prokurorams – Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKTS) ir Viešojo intereso gynimo.

Būtina atnaujinti procesą 

Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė Laura Paulikienė  „Atvirai Klaipėdai“ sakė, kad minėtas pareiškimas persiųstas Generalinei prokuratūrai, nes tik generalinis prokuroras gali kreiptis į teismą dėl proceso atnaujinimo.

Mat civilinė byla, susijusi su draustinyje jau stovinčiu statiniu, yra išnagrinėta teisme: byloje buvo nustatytas juridinis faktas, kad ten stovėjo gyvenamasis namas ir dar 2014 metais priimtu teismo sprendimu sodybos savininkams buvo išduoti statybos leidimai.

„Ir kol šis sprendimas nebus nuginčytas, jeigu jis bus ginčijamas, tai nieko čia pakeisti negalima“, – sakė prokurorė.

Tačiau, jos teigimu, Kultūros paveldo departamento specialistai padarė tyrimus ir nustatė, jog ten anksčiau namo nebuvo.

„Tai remiantis tomis specialistų archeologų išvadomis greičiausiai bus kreipiamasi į teismą, kad atnaujintų procesą ir kad iš naujo nagrinėtų bylą ir būtų sprendžiamas klausimas dėl to namo pastatymo teisėtumo“, – juridinius niuansus aiškino L. Paulikienė.

Kartu ji teigė pati Statybų inspekcijos specialistams nurodžiusi nuvažiuoti į vietą ir patikrinti, kas šiuo metu Pajūrio regioniniame parke yra pastatyta.

„Kol nebus atnaujintas procesas, mano rankos yra surištos“, – sakė prokurorė L. Paulikienė.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus specialistė Ignė Rotautaitė – Pukenė „Atvirą Klaipėdą“ informavo, jog „sprendimas dėl kreipimosi į teismą dar nepriimtas“.

Tiria STT

„Yra apklausti žmonės, išsakytos versijos ir kaip dažnai nutinka, kai iš pradžių viešinama viskas, išdėstoma vienos pusės pozicija, kuri nėra, sakykime, tokia jau neginčijama ir nekelianti abejonių”, – sakė tyrimui vadovaujantis A. Velutis, autorės nuotr.

Paklaustas, kodėl šio tyrimo ėmėsi su organizuotu nusikalstamumu kovojantys ONKTS pareigūnai, tyrimui vadovaujantis prokuroras Aivaras Velutis „Atvirai Klaipėdai“ sakė, jog pagal viešojoje erdvėje matomą informaciją kalba eina apie galimus padarytus tam tikrus pareiginius nusikaltimus, apie dokumentų klastojimą, todėl, jo teigimu, „tai neturėtų stebinti, nes Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) yra mūsų kontrolėje“.

Todėl atlikti ikiteisminį tyrimą prokuroras STT pavedė dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

Įtarimai, sakė prokuroras, kol kas niekam pareikšti nėra. „Apie įtariamuosius dar nekalbame, juk dar tik tyrimo pradžia“, – sakė jis, pridūręs kol kas negalįs prognozuoti, ar artimiausiu metu kam nors įtarimai gali būti pareikšti.

„Yra apklausti žmonės, išsakytos versijos ir kaip dažnai nutinka, kai iš pradžių viešinama viskas, išdėstoma vienos pusės pozicija, kuri nėra, sakykime, tokia jau neginčijama ir nekelianti abejonių –  aš kalbu konkrečiai apie Niciaus (Darius Nicius – Pajūrio regioninio parko direkcijos vadovas – aut pst.) paviešintą vertinimą spaudoje (…) Yra ir kitos pusės vertinimas, tai  bent jau dabartiniame etape yra sunku kažką pasakyti“, – aptakiai tyrimo metu jau atliktus veiksmus komentavo tyrimui vadovaujantis prokuroras.

Jo teigimu, pagal šiuo metu atliktų veiksmų rezultatus jis pagrindo kam nors teikti įtarimus kol kas nematąs, todėl ir tyrimo baigties prognozuoti negalįs.

1 Comment

  1. Romas

    kodėl neparašote kad jokio klastojimo STT nenustatė?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeiką nuo atsakomybės norėjusi išsukti prokurorė lieka su nuobauda

Klaipėdos apylinkės prokurorei Jolantai Sarpalienei, net ir pasitelkus į pagalbą advokatu tapusį savo kolegą, pirmos instancijos teisme nepavyko panaikinti generalinės ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Dėl pusės milijono „Neptūnui” skyrimo teisėtumo - ilga daina

Prokuratūros pradėta byla dėl šimtatūkstantinės uostamiesčio savivaldybės paramos krepšinio klubui „Neptūnas” niekaip nepajuda į priekį.   Po kalbų apie taiką, ...
2023-12-27
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Prieš šventes - geros žinios „Jakų melagiui”

Dėl Jakuose su statybiniais brokais klaipėdiečių šeimai parduoto namo ir vengimo juos ištaisyti „Jakų melagio” pravardę užsidirbęs Arūnas Einingis penktadienį sulaukė ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This