Auga „Klaipėdos naftos” krova

Uostas ir jūra

„Klaipėdos nafta” (KN), naftos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorė, pernai pasiekusi aukštus pajamų ir pelno rodiklius tempo nemažina ir šiemet. Bendrovė sausio mėnesį į talpyklas perkrovė 776 tūkst. tonų naftos produktų, o tai 24,2 procentais viršijo praėjusių metų sausio mėnesio krovą, sakoma bendrovės pranešime.

Nepaisant sudėtingos ir dinamiškos situacijos rinkoje, KN krovos rezultatai sausio mėnesį pasižymėjo aiškia augimo kryptimi.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Prie KN krovinių apyvartos augimo prisidėjo tiek pagrindinis klientas AB „Orlen Lietuva“, tiek tranzitinių krovinių eksportuotojai. Pažymėtina, kad 2017 m. pradžioje krova buvo menkesnė dėl ženkliai sumažėjusio naftos produktų srauto iš Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų.

„KN terminalai išlaiko aukštą profesionalumo bei kokybės kartelę, kuri yra pagrindinis konkurencinis įrankis. Dedame pastangas, kad naftos produktų krovos pajėgumai būtų optimaliai išnaudojami. Dėl šių pastangų ir palankesnės geopolitinės situacijos nuo praėjusių metų vidurio ėmė daugėti tranzitinių baltarusiškų krovinių. Mus džiugina ir pagrindinio kliento – AB „Orlen Lietuva“ gamybos apimtys bei krovos tempai, taip pat teigiamai atsiliepę sausio mėnesio krovai“, – pranešime cituojamas KN generalinis direktorius Mindaugas Jusius.

Anot jo, stebima ir teigiama diversifikuotų krovinių šaltinių įtaka. 2017 m. antrajame pusmetyje eksploatuoti pradėta nauja infrastruktūra bei išplėstos esamos infrastruktūros išnaudojimo galimybės bendrovei leidžia priimti platesnį krovinių spektrą.

„Laiku priimti sprendimai – tiek technologiniai, tiek komerciniai – leidžia rinkai pasiūlyti patrauklesnes sąlygas. Tai didina mūsų konkurencingumą prieš kitus artimiausius Baltijos šalių terminalus ir padeda išlaikyti gerus krovos rezultatus“, – pažymi M. Jusius.

Išaugusi naftos produktų krova sausį lėmė ir didesnes pajamas: preliminariai Subačiaus ir Klaipėdos naftos terminaluose uždirbta 4,2 mln. eurų, kai pernai – 2,8 mln. eurų.

KN SGD terminalas 2018 m. sausio mėn. į gamtinių dujų sistemą patiekė 253 tūkst. MWh, kai 2017 m. sausio mėnesį buvo išdujinta ir perkrauta 785 tūkst. MWh.

Išdujintas ir į perdavimo sistemą perduotas gamtinių dujų kiekis sumažėjo, jam įtakos turėjo mažesnis gamtinių dujų suvartojimas valstybės reguliuojamame energetikos sektoriuje, kuris priklausė ir nuo sąlyginai aukštesnės sausio mėnesio temperatūros. Be to, šiemet sausį nevyko SGD perkrova, kuri 2017 m. sausio mėnesį sudarė 166 tūkst. MWh.

Preliminariai SGD terminalas sausį uždirbo 5,3 mln. eurų pajamų, kai pernai lyginamuoju laikotarpiu – 7,8 mln. eurų. SGD terminalo pajamos susideda iš vienos dvyliktosios SGD pakartotinio dujinimo kainos pastoviosios dalies už metinius vartojimo pajėgumus, kuri yra patvirtinta Valstybinės kainos ir energetikos kontrolės komisijos 2018 metams, bei pakartotinio dujinimo kainos kintamos dalies už išdujintą dujų kiekį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This