Policija: bausti negalima, padėti

Miestas, Svarbu

Būtent po žodžio „negalima”, o ne po žodžio „bausti” sakinyje „bausti negalima padėti” kablelį sako dedąs Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas, antradienį dalyvavęs Klaipėdos apskrities policijos komisariato 2017 metų darbo veiklos rezultatų aptarime ir akcentavęs naujus policininkų darbo principus bei institucijos įvaizdį visuomenėje. „Policijos pareigūnas turi būti ne baudėjas, o pagalbininkas”, – sakė generalinis komisaras.

Policijos nuotr.

Ne tik jis, bet ir apskrities policijos vadovai per metus nuveiktus darbus vertino per įvykdytos policijos reformos prizmę, pabrėžę jos privalumus tiek operatyviau tiriant nusikalstamas veikas, tiek greičiau reaguojant į įvykius, tiek policijos darbuotojų darbo sąlygų gerinimo, atlyginimų didėjimo ir kt. aspektu.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas, apžvelgęs struktūrinę komisariato pertvarką, pažymėjo, jog padaugėjo gatvėse betarpiškai su įvykiais dirbančių pareigūnų skaičius:  kabinetuose dirbančiųjų vietoj 2016 m. buvusių 40 proc. liko vos 20 proc. Jis akcentavo ir  gerokai  sutrumpėjusį reagavimo į įvykius laiką: į svarbiausius, „A“ grupės įvykius, atvykstama vidutiniškai per 7 min.,  į „B” – per 10, į „C” – per 18 min.

„Visos mūsų pajėgos orientuotos į kriminogeniškai aktyvias vietas ir aktyvias valandas“, – sakė A. Motuzas.

Klaipėdiečiai – tarp labiausiai pasitikinčių policija

Jo pavaduotojas Raimondas Vaitkevičius išskyrė dvi svarbiausias kriminogenines vietas Klaipėdoje –  senamiestyje Žvejų g. ir Žvejybos uosto rajone prie liūdnai pagarsėjusio Minijos g. 129 pastato, nors sakė, kad 2017 m. prie vadinamojo čigonų bendrabučio pranešimų apie čia vykdomus narkotinių medžiagų pardavimus dėl aktyvių policijos veiksmų sumažėjo net 48 proc.

Pasidžiaugta, kad klaipėdiečiai labiau nei visos Respublikos piliečiai pasitiki policija: uostamiesčio gyventojų pasitikėjimas policija siekia net 79 proc., kai šalies mastu – 71 proc.

Apskrities policijos viršininkas taip pat informavo, jog artimiausiu metu buvęs savarankiškas Jūrų uosto policijos poskyris taps apskrities policijos padaliniu.

Veiklos rezultatų aptarimas buvo lydimas filmuotų vaizdų, Palmiros Mart nuotr. 

R. Vaitkevičius, apžvelgęs nusikalstamų veikų dinamiką, akcentavo, jog nusikaltimų skaičius praėjusiais metais, lyginant su 2016-ais, padidėjo 500-ais pirmiausia dėl to, kad kriminalizuotas vairavimas išgėrus, pasikeitė nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinių medžiagų laikymu, kvalifikavimas bei dėl padaugėjusių pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje. Šių atvejų 2017 m. užfiksuota 74-iais daugiau.

Kaip vieną iš itin svarbių ir sėkmingų praėjusių metų policijos operacijų viršininko pavaduotojas minėjo šiuo metu atliekamą tyrimą, susijusį su lombardų veikla,  neužsiminęs, jog dėl to galbūt galėjo nukentėti ir niekuo dėti žmonės.

Kad po reformos policija yra ne tik geriau materialiai aprūpinta, bei ir modernesnė visomis prasmėmis, galima buvo įsitikinti ir pagal pateiktą darbo veiklos atskaitą – ji neapsiribojo jau įprastu skaidrių ir grafikų demonstravimu, bet buvo papildoma trumpais informatyviais filmukais iš policijos darbo ir laisvalaikio kasdienybės su vaizdus lydinčiais gana šiuolaikiškais „garso takeliais”.

INFORMACIJA

Per metus Klaipėdos apskrities policijoje gauta 75 000 pranešimų, vienam policijos darbuotojui Klaipėdoje tenka 65 medžiagos, tačiau darbuotojų krūvių vis dar nepavyksta suvienodinti, pvz., Plungėje vienam policininkui tenka 25 medžiagos, Neringoje – 19 ir kt.

Per 2017 m. apskrityje užregistruotos 6664 nusikalstamos veikos, iš jų vagystės sudaro 2197, t. y. tradiciškai didžiausią dalį, nors jų ir sumažėjo 2,7 proc. Iš viso  ištirta 57,4 proc. nusikaltimų, tačiau sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai ištirti net 98 proc.  Nužudymų per metus įvykdyta 15  –  1 mažiau nei 2016 m.

Eismo įvykiuose per metus apskrityje  žuvo 18 žmonių – 5 daugiau nei 2016 m.; iš visų žuvusiųjų net pusė –  9 – tenka Klaipėdos rajonui, Klaipėdos mieste eismo įvykiuose pernai žuvo 2 žmonės. Didesnis ir eismo įvykiuose sužalotų asmenų skaičius.

Iš apskrityje esamų 1200 policijos darbo vietų šiuo metu užimtos 980. Žemiausios grandies policininko atlyginimas į rankas šiuo metu siekia 700 eurų, bet žadama, kad 2020 m. jis sieks 1000 eurų.

Apskrities policija turi 163 transporto priemones, 69 iš jų – reagavimo. 2017 m.  įsigyti 9 nauji automobiliai, 28 senų atsisakyta.

Teigiama, jog padidėjo norinčiųjų dirbti policijoje – į viena vietą mokytis Policijos mokykloje pretenduoja 6 asmenys – esą ir jau turintys aukštąjį teisinį išsilavinimą.

Pernai apskrities policininkai viešąją tvarką palaikė 702 masiniuose renginiuose – jų skaičius išaugo dėl to, kad 2017 m. Klaipėda buvo Lietuvos kultūros sostinė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Pernai sukčiai Klaipėdos apskrityje išviliojo 1,5 mln. eurų

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovai penktadienį pristatė 2023 m. veiklos rezultatus: per praėjusius metus buvo užregistruota 4816 nusikalstamų veikų, ...
2024-02-09
Skaityti daugiau

Švietimas

Konferencijoje ieškojo būdų, kaip kovoti su narkotikais mokyklose

Penktadienį Kultūros fabrike vyko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir uostamiesčio savivaldybės surengta konferencija „Mokykla, savivalda, policija – ką mes ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

Miestas

Paminėta Kriminalinės policijos diena

Profesinę šventę – Kriminalinės policijos dieną – Klaipėdos apskrities kriminalistai šiemet paminėjo Klaipėdos kultūros fabrike. Sveikindamas pareigūnus profesinės šventės proga ...
2023-10-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This