Universitete – itin modernios laboratorijos

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdos universitete trečiadienį duris oficialiai atvėrė 10,9 mln. eurų atsiėjęs Jūros tyrimų instituto mokslinių laboratorijų pastatas. Šį įvykį universitetas skiria Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui.

Teigiama, kad ši mokslinė infrastruktūra sudarys naujas galimybes plėtojant jūros mokslus, atlikti tarptautinius, aukščiausio lygio taikomuosius jūros ir pakrančių aplinkos bei jūrinių technologijų mokslinius tyrimus. Trijų aukštų pastate veiks Pajūrio aplinkos ir biogeochemijos, Vandens transporto ir oro taršos, Mechanikos ir jūrų inžinerijos laboratorijos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pajūrio aplinkos ir biogeochemijos laboratorijos vadovas doc. dr. Mindaugas Žilius teigė, kad ją galima vadinti viena geriausių Lietuvoje ne tik dėl techninių sprendimų, bet ir dėl turimos įrangos, kurios vertė 3-4 kartus didesnė už „Ferrari” automobilį. Čia yra net klimato kambariai, kuriuose galima sukurti norimas sąlygas.

„Ši laboratorija niekuo nenusileis aukščiausius standartus atitinkančioms geriausioms Europos laboratorijoms. Pavyzdžiui, prie mikroskopų įrengti galinčių išsiskirti kenksmingų junginių surinkėjai nustebino net ir vokiečius, kuriuos sudėtinga nustebinti”, – tikino jis.

Mokslininkas pasakojo, jog naujoji įranga prisidės prie vėžio tyrimų, farmacijos, nes bus galima įžiūrėti ląsteles, elementinę sudėtį. Taip pat bus sprendžiamos problemos, susijusios su vandens kokybe Kuršių mariose, Baltijos jūros priekrantėje.

„Šie prietaisai tokie jautrūs, kad paėmus „Klaipėdos vandens” nuotekų mėginius galėtume pasakyti, ar Klaipėdoje po savaitgalio nepadaugėjo narkotikų vartojimo atvejų”, – kalbėjo M. Žilius, kuris su kolegomis naujosiose patalpose planuoja įsikurti iki kovo pradžios.

Kita įranga padės nustatyti, ar dirvožemis yra stabilus ir tinkamas būsimo namo statybai.

Vandens transporto ir oro taršos laboratorijos vadovas dr. Paulius Rapalis teigė, kad ji teiks paslaugas skysto ir kieto kuro bei biokuro tyrimų ir oro teršalų išmetimo tyrimų srityse.

„Sulaukėme dviejų rimtų laboratorijos įrangos papildymų. Variklių darbo procesų tyrimų stendas variklyje esant įvairioms apkrovos sąlygoms leis išbandyti savybes tiesiogiai – įvertinti efektyvumą, energetinius, ekologinius rodiklius, nustatyti, kokią įtaką oro teršalų išmetimui iš vidaus degimo variklio turi degalai ar jų mišinys. O pirmasis Lietuvoje veikiantis hidrolatakas imituos jūros sąlygas įvairiems hidroobjektams. Jis užpildomas vandeniu, o vėliau jame sukuriamas bangavimas, kuris padeda nustatyti jūros bangavimo įtaką laivo korpusui“, – pasakojo mokslininkas.

Klaipėdos uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus, vienas iš daugelio atidarymo ceremonijos svečių, išreiškė viltį, kad naujosios laboratorijos sudarys sąlygas kuo daugiau įvairių tyrimų uostui užsisakyti būtent iš Klaipėdos universiteto. Kartu jis linkėjo naująsias laboratorijas naudoti kaip marketinginę priemonę privilioti moksleivius.

Iš viso pastatate yra įrengta 90-ies darbo vietų auditorijos mokslininkams ir tyrėjams, skirtos studijoms, mokymams, seminarams ir konferencijoms rengti, poilsio kambariai, administracinės ir pagalbinės patalpos. Įrengtas ir gyvenamųjų kambarių blokas vizituojantiems mokslininkams. Ant pastato terasos išrikiuoti saulės kolektoriai, gaminantys energiją, kuri bus panaudota vidinėms pastato reikmėms.

Mokslinių laboratorijų pastato atidarymas vainikuoja Jūrinio slėnio programos įgyvendinimo procesą. Jame įsikursiantis Jūros tyrimų institutas yra Jūrinio slėnio branduolys.

Teigiama, kad pagrindiniai laboratorijų naudotojai bus Lietuvos ir užsienio mokslininkai, tyrėjai bei studentai. Kita svarbi tikslinė grupė – verslo subjektai, kurie sukurtas inovacijas diegs praktikoje.

Pastatas buvo pradėtas statyti 2016 metų birželį. Statybos ir laboratorijų infrastruktūros įsigijimas finansuotas iš Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšų.

Pastato statybos darbus vykdė statybų bendrovė UAB „Irdaiva“ su jungtinės veiklos partneriais UAB „Mitnija“, UAB „Šiaulių plentas“, UAB „Litana ir KO“, UAB „KRS“, UAB „Conresta“ ir UAB „PER AARSLEFF A/S“.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”18691,18692,18693,18685,18677,18680,18684,18686,18687,18688,18681,18683,18689,18690″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Planuojami ir mobilieji vandenilio pilstymo punktai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paskelbė konkursą dėl viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimo Klaipėdos mieste. Sunkiasvoriam ir lengvajam transportui skirti ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This