Pirmasis Lietuvos laivas su trispalve

Mums rašo, Svarbu

Mums parašęs žymus tolimojo plaukiojimo kapitonas klaipėdietis Žydrūnas Naujokas, neseniai paminėjęs garbingą savo 80-metį, prisimena, kaip vasario 16-ąją  pirmasis jo vedamas laivas tuometiniame Lietuvos laivyne iškėlė trispalvę, dar nepaskelbus Lietuvos nepriklausomybės.

Žydrūnas Naujokas susitikime Tauragėje, savo gimtinėje, su savo knygos „Laiškai iš jūros” bendraautore žurnaliste Adele Žičkuviene, asmeninio archyvo nuotr.

1989 m. vasario 16 d. laive „Onuškis“ pirmą kartą vidury Atlanto vandenyno iškėlėme Lietuvos Respublikos valstybinę vėliavą.

Vėliava buvo pašventinta Mažeikių bažnyčioje. Iš tiesų buvo pašventintos ir į laivą atneštos dvi vėliavos. Bažnyčioje vėliavas pašventino laivo trečiojo šturmano Andriaus Meškaus močiutė, o Andrius, laivui išplaukiant iš Klaipėdos, sugebėjo jas slapta įsinešti į laivą.

Kitataučiai  įgulos nariai – jų buvo dauguma iš 38 laivo jūrininkų –sukilo. Atsisakė dirbti, valgyti. Pradėjo šaukti, kad laive „fašistskyj flag, skoro budet i fašistsky  režim“( liet. – fašistinė vėliava, greit bus ir fašistinis režimas).

Aš, kaip atsakingas už laivą, įgulą ir krovinį, siekdamas išvengti nenumatytų įvykių, įsakiau vasario 17 d. paslėpti vėliavą saugojimui. Laivo žurnalą, kurį pradėjom rašyti lietuviškai, kažkas išmetė už borto – guli  vandenyno dugne.

1991 lapkričio 27 d. Klaipėdoje atšventėm valstybinės vėliavos pakėlimą. Mūsų laivas pirmasis gavo lietuviškus dokumentus.

Leidimą plaukioti su Lietuvos Respublikos valstybine vėliava išdavė Klaipėdos uosto direkcijos Kapitono tarnyba. Pasirašė uosto kapitonas N. Severinčik. Trispalvės pakėlimo šventėje dalyvavo radijo, spaudos atstovai. Apie įvykį rašė išeivijos spauda Argentinoje, JAV, Kanadoje.

Traukė kaip į atlaidus

Su trispalve išplaukėme prie Naujojo pasaulio krantų Argentinoje, atplaukėme į Buenos Aires. Apie laivo atplaukimą Argentinos lietuviai žinojo ir laukė. Kaip į atlaidus kasdien į laivą atvykdavo šimtai tautiečių pasidžiaugti Lietuva. Lietuva jiems buvo laivas „Onuškis“ su trispalve. Jiems tai buvo kaip stebuklas. Visų akyse mačiau džiaugsmo ašaras.

Artimųjų padedami į laivą lipo senoliai ir sakė: „Mes jau nebepajėgsime pamatyti savo gimtosios žemės, todėl leiskite mums prisiliesti prie Lietuvos dalelės, kad ramiai galėtume numirti“. Atvykusius invalido vežimėliuose jūrininkai ant rankų įnešdavo į laivą.

1992 m. kovo 1 d. Argentinoje, Buenos Airėse laivas „Onuškis“ buvo pakrikštytas. Krikštijo kunigas Augustinas Steigvila. Visi giedojo Tautinę giesmę. Tai buvo didelė šventė –  sunku viską aprašyti.

Argentinos lietuvių prašymu padovanojome jiems trispalvę. Vėliava saugoma Buenos Airių lietuvių parapijos bažnyčioje.

                                                                                                                                             Žydrūnas Naujokas, tolimojo plaukiojimo kapitonas 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra

Pagaliau Lietuva sužinos, kad turi karinį jūrų laivyną!

Taip antradienį kalbėjo Lietuvos Jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė, pristatydama 1958 metais Vokietijai pagaminto, o taip pat ir Lietuvai ilgai ...
2022-07-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Klaipėdos žurnalistams 21-ą kartą išdalinti apdovanojimai „ŽENIA“

Klaipėdos žurnalistų bendruomenė savaitgalį rinkosi į „ŽENIA” ceremoniją – žurnalisto entuziasto nepriklausomo informatoriaus apdovanojimus. Apdovanojimai, kuriuose pažymimi ryškiausi metų įvykiai ...
2021-09-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Prašo siūlyti kandidatus J. F. Kelkio medaliui gauti

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Klaipėdos apskrities skyrius pernai įsteigė Johano Ferdinando Kelkio, lietuviškosios žurnalistikos pradininko  (1801-1877), medalį. Juo apdovanoti šviesios ...
2021-08-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This