Buvusi direktorė žada kreiptis į teismą

Miestas, Svarbu

Nepalankaus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimo sulaukusi buvusi uostamiesčio savivaldybės valdomos UAB „Klaipėdos autobusų parkas” vadovė Jelizaveta Daugininkienė teigia svarstanti galimybę kreiptis į teismą. Tačiau jam ji skųstų ne VTEK sprendimą, o įmonę ir dabartinį jos vadovą dėl to, kad jie neužtikrino jos asmens duomenų apsaugos.

Pastarasis sako esąs įsitikinęs, jog teisme įrodytų esąs teisus.

Įstatymą skaito kaip nori?

J. Daugininkienė „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad įsigilinusi į visą VTEK sprendimą dar kartą įsitikino, jog jis yra neteisėtas ir neteisingas.

„Jei dar dirbčiau, tikrai bylinėčiausi, tačiau dabar esminį momentą visgi matau kitą. Buvo paviešinta mano privati informacija – darbo sutarties fragmentai. Čia jau principinis reikalas. Įmonės vadovas turėjo saugoti šią konfidencialią informaciją”, – sakė Jelizaveta Daugininkienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Aš tikrai nebuvau asmuo, dirbęs valstybės tarnyboje. Komisija įstatymo straipsnį naudoja sau patogiai – ne visą, pamiršta, kas rašoma už kablelio. O ten aiškiai rašoma: „taip pat kiti asmenys, turintys viešojo administravimo įgaliojimus”. Nei aš, nei dabartinis „Klaipėdos autobusų parko” vadovas neturime jokių viešojo administravimo įgaliojimų – visą viešojo transporto paslaugų organizavimą yra perėmusi viešoji įstaiga „Klaipėdos keleivinis transportas”, o įmonė yra lygiavertis rinkos dalyvis”, – sakė J. Daugininkienė.

Ji sakė turinti ir argumentų, kodėl VTEK sprendimas yra neteisingas ir traktuojant įmonėje dirbusios jos dukros  Julijos Pliutienės atlyginimo nustatymo atvejus, ir jos pačios įsakymus dėl atostogų, komandiruočių bei darbo sutarties, tačiau dėl to nesiruošia bylinėtis su komisija.

„Jei dar dirbčiau, tikrai bylinėčiausi, tačiau dabar esminį momentą visgi matau kitą. Buvo paviešinta mano privati informacija – darbo sutarties fragmentai. Čia jau principinis reikalas. Įmonės vadovas turėjo saugoti šią konfidencialią informaciją. Kiek žinau, buvo paimti net darbo sutarčių originalai, ko tikrai negalima daryti”, – sakė J. Daugininkienė.

Pašnekovė sakė esanti įsitikinusi, jog į VTEK kreipusis ir savo patikrinimą atlikusi Savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė vykdė politinį užsakymą.

„Kodėl pradėjo viską viešinti dar nepabaigus tikrinimo ir nesant jo rezultatų? Todėl, kad, manau, jog norėjo padaryti politiką” – sakė J. Daugininkienė.

Moteriška emocija?

Kaip pati D. Čeporiūtė vertinta tokius kaltinimus sužinoti nepavyko – ji šiuo metu atostogauja. Anksčiau kontrolierė „Atvirai Klaipėdai” buvo sakiusi, kad kasmet nuo 2012-ųjų, kai pradėjo darbuotis, vis audituoja po vieną Savivaldybės įmonę, nes daugiau pajėgų neturi.

„Pernai paėmėme „Klaipėdos autobusų parką“. Iki tol jie patys samdydavosi nepriklausomus auditorius, tačiau skiriasi jų ir mūsų metodikos“, – tada aiškino D. Čeporiūtė.

Dabartinis „Klaipėdos autobusų parko” vadovas Vaidas Ramanauskas sakė net nežinantis, kaip įvertinti tokius pirmtakės ketinimus.

Dabartinis „Klaipėdos autobusų parko” vadovas Vaidas Ramanauskas neneigė, kad ir iki tol tarp jo ir Jelizavetos Daugininkienės buvo įtempti santykiai, o dabar įtakos esą gali turėti ir tai, kad įmonėje nedirba jos dukra Julija Pliutienė – su ją esą buvo atsisveikinta šalių susitarimu. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Nei aš, nei įmonė kreipėsi į tą etikos komisiją. Tai padarė Savivaldybės kontrolės tarnyba. Jie pas mus žiūrėjosi visus tuos dokumentus. Ar aš neturėjau teisės jų viešinti kontrolei? Nežinau. Negi turėjau neduoti, tik per teismus? Kita vertus, dar reikėtų pažiūrėti, kada tie dokumentai buvo pateikti, ar tikrai mano darbo metu. Manau, kad čia tiesiog moteriška emocija. Jei kreipsis į teismą, manau, kad tikrai įrodysiu, kad nesu kaltas”, – sakė V. Ramanauskas.

Jis neneigė, kad ir iki tol tarp jo ir J. Daugininkienės buvo įtempti santykiai, o dabar įtakos esą gali turėti ir tai, kad įmonėje nedirba jos dukra J. Pliutienė – su ją esą buvo atsisveikinta šalių susitarimu.

INFORMACIJA

VTEK sprendime rašoma, kad nuo 1997 m. lapkričio „Klaipėdos autobusų parko” direktore dirbusi Jelizaveta Daugininkienė dukrą J. Pliutienę į ekonomistės pareigas priėmė 1998 m. balandį. Ši aplinkybė buvo nevertinta, nes nuo jos buvo praėję daugiau nei treji metai. 

Vertintas darbo sutarties pakeitimas, po kuriuo pasirašydama J. Daugininkienė savo dukrai nuo 2015 m. pradžios buvo nustačiusi 1593 eurų algą. Taip pat pakeitimas, kuriuo J. Pliutienė nuo tų metų spalio buvo perkelta į Planavimo ir kontrolės skyriaus vadovės pareigas. Aiškintasi ir dėl darbo sutarties pakeitimo, kuriuo jau nuo 2016 m. liepos buvo nustatyta 1600 eurų alga. Taip pat analizuotas 2016 m. darbo sutarties pakeitimas, pagal kurį J. Pliutienė tapo Finansų ir strateginio valdymo departamento direktore ir jai buvo nustatyta 2800 eurų alga. 

Vertinta ir tai, kad J. Daugininkienė pasirašė 7 įsakymus dėl savo pačios kasmetinių atostogų, išleido 25 įsakymus dėl savęs pačios komandiravimo, valdybos rinkimo aplinkybės, generalinio direktoriaus tarnybinio koeficiento nustatymo klausimas. 

Buvo pripažinta, kad Jelizaveta Daugininkienė pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo  nuostatas.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas numato, kad valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, pripažinti pažeidusiais jo reikalavimus vienerius metus, o pripažinti šiurkščiai pažeidę – trejus metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, priimami, skiriami ar renkami į aukštesnes pareigas. Asmenys, atleisti už šio įstatymo pažeidimą iš pareigų, trejus metus nuo atleidimo iš pareigų dienos negali būti priimami, skiriami ar renkami į pareigas valstybinėje tarnyboje.

4 Comments

  1. Vanda

    Nu neprasta alga mokejo dukrelei, oi ne prasta, visu 1200 euru padidino, pakeitusi pareigybes. Oi bobeles prasisuko, oi oio oio

    Reply
  2. klaipėdietė

    Įdomus karas čia vyksta, kas laimės? Taip, liberalai valdo miestą, taip tiek metų viskas buvo gerai. Užsakytoja(s) susidoroti politiškai t.p. liberalė(as). Tik niekaip mes nesuprantame kada bus paviešinta ir viskas aiškiai sudėliota, kaip p. naujasis generalinis direktorius laimėjo konkursą? Kaip galima paskirti žmogų, kuriam iškelta byla už vaikų mušimą? Nejau tėvai nematė, kad jų sumuštų vaikų kaltinamasis paskirtas vadovauti įmonei? (tai pačiai įmonei, kurios teritorijoje juos mušė)? Man įdomu valdyba kaip jaučiasi, ar neatsistatydins, ar laukia kada bus priversti tai padaryti? Oi daug čia paslapčių yra. Lauksime tęsinio visų šių įvykių.

    Reply
  3. G.C

    Daiva Ceporiute i VTEKa???? Cia tai tikrai naujiena ….Visas keistumas tame,kad nustacius neteiseta lesu panaudojima,arba tiksliau pavagiant mieatieciu lesas ,ji niekada niekur nesikreipe ..

    Reply
  4. Nerijus Rimkevičius

    Jelizaveta Daugininkienė padarė milžinišką šuolį, įmonė tapo pavyzdine Lietuvos kontekste ir dėl bendrovės veiklos miestas niekada neturėjo didelio galvos skausmo“, – sakė meras. Taip sakė Klaipėdos meras 2017 m. rugpjūčio mėn. išleisdamas p. Daugininkienę į užtarnautą poilsį. Pasirodo dar 1998 m. buvusi Autobusų parko vadovė į savo vadovaujama įmonę priėmė savo dukrą. Nuo 2016 m. savo dukrai, J. Daugininkienė nustatė 2800 eurų atlyginimą. Buvusi autobuso parko vadovė įmonei vadovavo 26 metus, tiek pat miestui vadovauja Liberalai. Įdomu sužinoti ką visą šį laiką veikė Savivaldybei pavaldžios įmonės Bendrovės stebėtojų tarybos nariai ir bendrovės valdybos nariai? Kokia nuomonė p. A. Vaišvila?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šokis baigiasi?

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovei „Vėjo projektai“ iškilo bankroto grėsmė – Klaipėdos apygardos teismas sulaukė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos pirtį ketina perduoti buvusiam Autobusų parkui

Klaipėdos miesto meras teikia Tarybos sprendimo projektą, kuriuo siūloma UAB „Vildmina“, valdančią senąją miesto pirtį, Trilapio g. 6,  reorganizuoti prijungiant ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This