Į Parodų rūmus atkeliaus „Smėlio žmonės”

Kultūra

KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) vasario 23 d., 17.30 val. bus atidaroma Augustino Virgilijaus Burbos personalinė paroda „Smėlio žmonės“.

Anot jos organizatorių, vienas ryškiausių Lietuvos grafikų pristatys pastarųjų metų linoraižinių estampus iš grafikos ciklų, sukurtų Lietuvai reikšmingų žmonių jubiliejų, istorinių datų temomis, bei vandens dažų technika atliktus tapybos darbus.

„Menininkas labiausiai žinomas kaip estampų ir ekslibrisų kūrėjas. Jis dirba linograviūros, oforto bei akvatintos technika. Ankstyvieji estampai – daugiausia linoraižiniai, kuriems būdingas natūrai artimas vaizdo traktavimas, drąsi, ekspresyvi raižysena, sodrios linijos ir faktūrų įvairovė, vėlesniuose kūriniuose dailininkas vis dažniau rinkosi oforto techniką”, – rašoma pranešime.

Pastaruoju metu A. V. Burba vėl pamėgo linoraižinį.

„Manau, pasitvirtino kitos medžiagos, nei intymus ofortas, pasirinkimas. Raižant linoleumą lengviau įveikiami didesni formatai, atspaudams būdingas monumentalesnis juodo ir balto poveikis ryškiu, kontrastais, sakyčiau, kiek grubesniu grafiškumu, ekspresija. Taigi, tokia grafika efektyviau užvaldo erdves, patraukia dėmesį”, – savo pasirinkimą argumentuoja pats menininkas.

Pasak dailėtyrininkės Kristinos Jokubavičienės, „ekspresyviuose A. V. Burbos estampuose atsiskleidžia grafiko stilius, kuriame organiškai dera dinamika ir statika. Jo kūriniai pasižymi turtinga raižysena, veržliu štrichu, siautulingu juodos ir baltos spalvų dėmių žaismu. Pagrindinis dailininko kūrinių motyvas – monumentali ir dinamiška žmogaus figūra, dažnai vaizduojama sudėtingu rakursu, deformuota, apsupta daugybės perkeltinę prasmę turinčių objektų, detalių, ji pati tampa ženklu ar simboliu“.

Pagrindinis A. V. Burbos kūrinių personažas – žmogus: ar tai būtų grafikos ciklas, skirtas Kristijono Donelaičio jubiliejui, ar kunigaikščiui Mykolui Oginskiui, ar naujausias tapybos ciklas „Smėlio žmonės”, padiktavęs ir šios parodos pavadinimą. Pastarąjį ciklą menininkas pristato kaip regėjimus: „Kaip ir grafikoje, taip ir čia vaizduoju žmogaus figūrą. Tai – dienoraštiniai regėjimai, be pradžios ir pabaigos, sunkiai įvardijami žodžiu. Jau seniai patyriau, kaip sunku įvardinti žodžiais tai, kas atsiskleidžia piešiniuose. Visa tai – tik laiko atkarpos, vaizdinių švystelėjimai, realių ar menamų, estetizuotų ar šiurkščių, žemiškų potyrių ekspresijos metamorfozė. Tarsi noras pagauti pro pirštus srūvantį smėlį. Tad ir pasakiau: visa tai – „Smėlio laikas“. Ir iš jo – „Smėlio žmonės“. To nesustabdomo vyksmo pilnos dienos, mėnesiai, metai. Šioje tėkmėje – tavo namai, kraštas, gimtinė, šalis. Šimtmečiai. Šimtmetis Lietuvai.“

Paroda „Smėlio žmonės“ veiks iki kovo 25 d.

INFORMACIJA

Augustinas Virgilijus Burba gimė 1943 06 27 Grūšlaukės kaime, Kretingos r. 1966–1971 m. studijavo tuometiniame Vilniaus dailės institute (dab. Vilniaus dailės akademija) dailės pedagogikos specialybę. Jo mokytojais buvo J. Švažas, L. Lagauskas, V. Karatajus.

Nuo 1976 m. gyvena ir kuria Klaipėdoje. Nuo 1980 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Parodinėje veikloje pradėjo dalyvauti nuo 1973 m., surengė daugiau kaip 30 personalinių parodų šalyje ir užsienyje, dalyvavo per 300 kolektyvinių parodų. Menininko darbai eksponuoti Vokietijoje, Italijoje, Rusijoje, Švedijoje, Kinijoje, Olandijoje, Suomijoje, Kuboje, pelnė gausybę prizų, premijų bei kitų apdovanojimų. A. V. Burbos kūrinių yra įsigiję Lietuvos dailės muziejus, Vilniaus ir Italijos Pizos universitetai, M. K. Čiurlionio galerija Čikagoje bei privatūs kolekcininkai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This