Eugenijus Gentvilas: „Verygmetis ir centralizacijos traukuliai (smūgiai savivaldai į paširdžius)”

Politikų tribūna

„Valstiečių“ valdžios vyrai bei moterys jau ne kartą demonstravo, kad jie geriau už paprastą Lietuvos pilietį žino, kaip tas pilietis turi elgtis bei gyventi. Kiek gerti, kur rūkyti, kokiomis sumomis apsidrausti, naudotis „Sodra“ ar pensijų fondais geriau žino valdžia, o ne pats žmogus. Tam ji ir valdžia. Ir dar tokia, kuriai mieliausias senas rusiškas posakis – aš viršininkas, o tu – kvailys.

Ministras Aurelijus Veryga pateikė Sveikatos priežiūros įstatymo pakeitimus. Juose numatyta, kad savivaldybių ligoninėse, kurios yra viešosios įstaigos, gana šeimininkauti savivaldybėms ir jų žmonių išrinktoms miestų bei rajonų Taryboms. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jeigu jau valdžios viršininkai iškėlė save virš piliečių, tai natūralu, kad ir aukščiausios šalies institucijos yra svarbesnės ir gudresnės už kitas, žemiau esančias. Su tokiomis viršenybės nuostatomis vyksta urėdijų reforma ar Vaikų ortopedijos traumatologijos centro jungimas su Vaiko raidos centru. Juk aukščiausia šalies valdžia yra gudriausia. Gudriausia, nes aukščiausia!

Jeigu tokios valdžiažmogių nuostatos, tai ką jie turi galvoti apie savivaldybes? Teisingas atsakymas toks – savivaldybės yra žemesnė valdžia, todėl jos negali išmanyti, kaip reikia tvarkytis. Centrinė valdžia turi gelbėti žmones nuo neišmanėlių savivaldybių.

Tad ir atsirado protingosios valdžios parengti įstatymų projektai, siūlantys patvarkyti menkystas savivaldybes. Štai ministras A. Veryga pateikė Sveikatos priežiūros įstatymo pakeitimus. Juose numatyta, kad savivaldybių ligoninėse, kurios yra viešosios įstaigos, gana šeimininkauti savivaldybėms ir jų žmonių išrinktoms miestų bei rajonų Taryboms. Įstatymo projekte nurodyta, kad visų viešųjų įstaigų (ligoninių) dalininke tampa Sveikatos apsaugos ministerija, kuriai užtikrinamas lemiamas balsas visuotiniame dalininkų susirinkime.

Šiurpus komunistinis pasikėsinimas į savivaldybių teises bei savivaldos turtą. Juk miestų ar rajonų ligoninės yra turtas, kurio vertė siekia dešimtis milijonų eurų. Ir štai ateina A. Verygos ministerija ir apsiskelbia, kad dabar jos balsas bus lemiamas. Galvojate, kad ministerija duoda savivaldybių ligoninėms kokį nors turtą ar įrangą? Naivuoliai, žinokite, ministerija neplanuoja nė cento! Ministerija gudresnė ir ji šiuo įstatymo projektu save tiesiog paskiria valdyti savivaldybių turtą.

Jei galvojate, kad A. Veryga ateina gelbėti ir sustiprinti savivaldybių ligonines, jūs irgi klystate. A. Veryga ir Sveikatos apsaugos ministerija ateina uždaryti daugumą šių ligoninių ir perkelti visas gydymo paslaugas į regionų centrų ligonines.

Galite toliau naiviai galvoti, kad viską spręs prie visų ligoninių privalomai veikiančios Stebėtojų tarybos, kuriose dirba visuomenės atstovai ir savivaldybių Tarybų nariai. Bet A. Veryga yra gudresnis už jus. Įstatymo projekte parašė, kad Stebėtojų Tarybos nėra privalomos. Patikėkite, A. Veryga pasistengs, kad tose ligoninėse, kurias jis planuoja uždaryti, neliktų Stebėtojų Tarybų. Ir tada jau jokie visuomenės atstovai ar savivaldybių Tarybų nariai nesutrukdytų uždaryti kokios nors nereikšmingos Gargždų, Jurbarko, Varėnos ar Zarasų ligoninės.

Žinau, kad dėl šių totalitarinių A. Verygos svajonių vyks dideli mūšiai Seime. Bet labai norisi, kad ir pačios savivaldybės aiškiai pasakytų, ar jos sutinka savo turtą ir valdymo teises atiduoti Sveikatos apsaugos ministerijai ir ministrui. Galiausiai turime žinoti, kad uždarius bet kurią (pvz.: Joniškio ar Kupiškio) ligoninę, jos turtas pagal Viešųjų įstaigų įstatymą atitenka dalininkams. Dalininke pasivadinusi Sveikatos apsaugos ministerija, turėdama lemiamą balsą, kiek norės turto, tiek pasiims.

Kai man medikai pasakojo apie šį A. Verygos projektą, kuris dar derinamas Vyriausybės ir ministerijų kabinetuose, nenorėjau patikėti. Bet, pasirodo, tikrai toks yra su 2017 m. rugsėjo 27 d. uždėtu A. Verygos parašu. Yra ir 5 sveikatos įstaigų asociacijų bei Savivaldybių asociacijos nuomonės dėl šio projekto. Tos nuomonės siūlo mesti projektą į šiukšlių dėžę.

Bet, žinant A. Verygos užsispyrimą bei palaikymą Seime, nieko gero nesitikiu. Todėl ir sakau – ruoškitės verygmečiui ir gelbėkitės kas kaip galit…

O Lietuvos 100-mečio proga, vasario 15-ąją, keturi didžiosios ir gudriosios valdžios atstovai deda dar vieną smūgį į paširdžius visoms Lietuvos savivaldybėms. R. Karbauskis, A. Palionis, R. Šalaševičiūtė ir V. Ąžuolas įregistravo Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus, kuriais siūlo atimti savivaldybių teisę skirti savivaldybių kontrolierius. Vėl kam nors kils klausimas, kas gi tada kontroliuos savivaldybių finansus ir turtą? Gudriosios valdžios atsakymas aiškus – kontroliuoti turi tas, kas yra aukščiau, nes jei sėdi aukščiau, reiškia yra geresni, gudresni ir sąžiningesni. Todėl visų savivaldybių turto, lėšų naudojimo teisėtumą, tikslingumą ir efektyvumą nuo šiol vykdys Valstybės kontrolė. Ši aukštai sėdinti ir dėl to labai protinga institucija visose savivaldybėse turės įsteigti savivaldybės kontrolės ir audito tarnybas ir viską teisingai reguliuos iš stipraus centro.

Sakysite, kad tai grįžimas į sovietmetį? Ir teisingai sakysite. Mat ši „žalių valstiečių” ir socialdemokratdarbiečių valdžia yra sovietiškai mąstanti Nepriklausomos Lietuvos valdžia. Centralizacijos traukuliai jai labai patinka.

Leiskite jiems dar pagalvoti ir jie viską centralizuos. O savivaldybes pavers Vykdomaisiais komitetais. O jei Vykdomieji komitetai blogai dirbs – įves tiesioginį Vyriausybės valdymą.

Nes jie viską moka. Nes jie viską žino. Nes jie viską gali. Nes jie – VALDŽIA!

2 Comments

  1. Angliukai Rusena

    Kas skaitys Vincą Mykolaitį Putiną,
    Kai Vladas Putinas šneka rusiškai.
    Ar sugrįš į gimtinę Vincas Trumpa,
    Kai Donaldas Trumpa jau nekalba lietuviškai…. …

    Reply
  2. Vytas

    Labai aktualus straipsnis: dabar pradedama drausti viską ir visur kištis – nuo cukraus kiekio iki studijų programų „pjovimo”. Man tai labiausia gaila aukštojo mokslo – valstybei dėstytojų parengimas kainavo didelius pinigus, užtat dabar dar turime specialistų, galinčių parengti jaunimą, bet ŠMM elgiasi kaip Lietuvos priešė, atleidinėjanti specialistus, o jaunimą siunčianti studijuoti į užsienį.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

G. Kniukšta traukiasi iš prezidento rinkimų: reikiamo parašų skaičiaus nesurinko dar du kandidatai (atnaujinta)

Respublikos Prezidento rinkimuose kandidatuojantis Gintautas Kniukšta ketvirtadienį pristatė rinkėjų parašų lapus Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) ir užbaigė parašų rinkimą. VRK  ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Alus gerti sveika, - ar ne taip, Leonai?*

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Leonas Makūnas vieno komiteto posėdžio metu, viešai girdint per YouTubą visam pasauliui, baisią istoriją apie ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This