Vaidilos aikštė: senasis fontanas liks

Miestas, Svarbu

Vaidilos aikštės rekonstrukciją projektuojantys architektai teigia, kad darbai vyksta pagal grafiką ir gegužę projektas turėtų būti atiduotas ekspertizei.

MB „Pupa – strateginė urbanistika“ vadovas, architektas Tadas Jonauskis ketvirtadienį Savivaldybės administracijos specialistams pristatydamas sprendinius teigė, kad po diskusija atsisakyti senojo fontano ar ne, visgi siūloma jį palikti, „kaip nešantį istoriją”. Kartu bus paliekamos ir medinės jame dabar esančios skulptūros.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Restauruotą fontaną bus galima paliesti,  jis čiurlentų per bortą ir susisiektų su nauju grindinio fontanu, kurio veikimas bus programuojamas.  Senasis fontanas būtų išklotas tamsiomis plytelėmis su blizgiu šviesių plytelių ornamentu.

Pagrindinėje aikštė būtų klojamas granitas, o kitur – betono trinkelės. Jei dėl granito sąmata pasirodytų per didelė, anot T. Jonauskio, būtų galima kloti specialios formos trinkelės. Tačiau Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento vadovas Liudvikas Dūda atkreipė dėmesį, kad tokios specialiai gaminamos trinkelės jau gali būti brangesnės ir už granitą.

Projektuotojai sakė atsižvelgę į prekybos centrą „Technorama” valdančių verslininkų pageidavimus ir suprojektavo lygiagretų Taikos prospektui pravažiavimo kelią, tačiau jis bus su paaukštinimais, kad vairuotojai čia neįsibėgėtų.

Toliau lieka ir sausį visuomenei pristatyta idėja arčiau Taikos prospekto pastatyti didesnį nei konteineris įvairios paskirties baldą su stogu. Specialiai projektuojamas mažosios architektūros elementas galės atlikti ir scenos funkcijas, jame bus galima ir sėdėti, ir gulėti. Taip pat aikštėje projektuojami mažesni „baldai”, ant kurių bus galima atsisėsti, atsigulti, jie bus orientuoti  į saulėtą zoną, kai kurie su su dirvožemio sluoksniu augalams, gėlėms.

„Norime daug užsodinti medžių. Ko gero, dominuotų klevai, dar tiksliname. Medžius naujus sodinti numatome visu kur įmanoma, bet aikštėje yra beprotiškai daug komunikacijų, tad reikalui esant jų vietose statomus „baldus” bus galima pastumti, bet žmonėms jų išjudinti nepavyks. Kertami bus tik prastos būklės medžiai. Daugiausiai kalninės pušys kai kurios jų yra labai blogos būklės, bet dalis bus palikta. Taip pat keletą medžių dėl dviračių tako teks paaukoti”, – dėstė architektas.

Žaidimų zonoje projektuojama beveik 6 aukštų žaidimo piramidė iš tinklo. Kad nedubliuotų Ažuolyno giraitėje būsiančios vaikų žaidimo aikštelės, čia įprasti vaikų žaidimo aikštelių elementai neporojektuojami, bet dar bus minkštos gumos kalneliai, kuriais vaikams turėtų būti smagu lakstyti. Žaidimų zona projektuojam atokiausiai nuo visų gyvenamųjų namų.

Aikštėje bus trijų tipų apšvietimas. Vienas itin aukštas apšvietimo stulpas bus ties žaidimų zona, netipiniai, išskirtinio dizaino šviestuvai bus skirti aikštei, o tipiniai bus nuo giraitės pusės. Baldui-scenai bus įrengtas apšvietimas iš stogo. Fontane dviejų rūšių apšvietimas – orientuotas į skulptūras, ir į grindinį.

Aikštėje taip pat bus vaizdo kameros dėl apsaugos nuo vandalų, veiks bevielis interneto ryšys. Artimiausias tualetas bus apie 50 m atstumu nuo aikštės, tad joje toks statinys neprojektuojamas.

„Šalia yra 4 mokyklos, per čia eina moksleiviai, jaunimo čia daug daugiau nei kur kitur”, – kai kurių specialistų abejones, ar bus kam čia gulėti ant projektuojamų „baldų” sklaidė T. Jonauskis.

Šios aikštės rekonstrukcijos projektui numatoma skirti 1,6 mln. eurų. MB „Pupa – strateginė urbanistika“ projektą paruoš ir jo vykdymą prižiūrės už 41 140 Eur.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Baigė remontuoti Taikos prospekto šaligatvį

Klaipėdos savivaldybė skelbia, jog baigti šaligatvio nuo Sausio 15-osios g. iki Tiltų g. remonto darbai. Darbų metu įrengtas 2,5 m ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Transportas

Taikos prospekto eismo valdymas - neįveikiama užduotis?

Nors eismo valdymo sistemos modernizavimo vienoje iš pagrindinių Klaipėdos transporto ašių – Smiltelės g., Taikos prospekto, Tiltų, Herkaus Manto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Spyglys

Paaiškėjo Arūno Tumos išminties šaltinis*

Klaipėdos miesto tarybos narys, net merą gebantis pastatyti į jam priderančią tarnautojo vietą, Spyglio mylimas Arūnas Tuma pastaruoju metu demonstruoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This